HC Energie Karlovy Vary
Noen Extraliga Juniorů, 7. kolo, pá 15.1.2010
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
3:4
2:1, 1:1, 0:2
Branky a nahrávky: 10. Marosz (Mičulka, Chvostek), 18. Mičulka (Hegyi), 35. Špaček (Mičulka, Marosz) - 17. Rohan (Vachovec, Kverka), 28. Hudák (Schusser), 53. Rohan (Frk), 56. Vachovec (Chaljavin) . Rozhodčí: T.Kusý - V.Bojda, V.Fiala . Vyloučení: 11:12, navíc Pavlík 5+25 min NAP, Mičulka 10 min NESP. Využití: 2:3. V oslabení:0:0 . Diváci: 544. Střely na branku: 41:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4.
Oceláři Třinec: Boška (Dohnal) - Roupec, Gottwald, Špaček, Pavlík, Rajnoh, Chvostek - Hegyi, Mičulka, Bezuška D., Böhm, Marosz, Měrka, Martyčák, Palička, Číhal
Karlovy Vary: Endal (Habal) - Ryžuk, Valeš, Schusser, Tomeček, Funk, Rohan - Frk, Hudák, Flieger, Kellner, Chaljavin, Sýkora, Vaněk, Vachovec, Kverka

Komentář k utkání

Karlovarští na svého soupeře zkusili aktivní hru, čímž si ve třetí minutě vysloužili první přesilovou hru. V té se okolo Boškovy brány dvakrát radovali s rukama nad hlavou, jenže rozhodčí jasnou gestikulací naznačil, že se v obou případech puk zastavil ještě před brankovou čárou. Jenže to bylo od karlovarských na dlouhou dobu vše - od té chvíle byli domácí lepším týmem, byli hokejovější a dokázali si vytvořit množství šancí. Závar před karlovarskou brankou v osmé minutě, kdy Palička mohl pálit do prázdné, hosté ještě odvrátili výhozem přes všechny čáry. Spolupráci Mičulky a Rostislava Marosze však už ne – prvně jmenovaný předložil svému spoluhráči pas téměř přes celou šíři útočného pásma a druhý jmenovaný dokázal, byť z nevýhodného úhlu, přesně zamířit do odkryté části branky. V patnácté minutě David Kellner pronikl do útočného pásma a z pravé strany vyslal jedovatou ránu přes obránce, Boška střelu vyrázil do ochranné sítě za bránou. V čase 16:00 Michal Vachovec namazal na modrou čáru Martinu Rohanovi, který si puk popotáhl do středu a vyslal technickou střelu, která propadla Boškovi mezi betony – 1:1. Zhruba za dvě minuty ale vyrovnaný stav už zase neplatil – Lukáš Mičulka využil přesilové hry již po dvaceti sekundách.

V sedmadvacáté minutě úřadoval ve třineckém pásmu Martin Frk – nejprve se dostal k zakončení z mezikruží, následně zkusil obkroužit branku a natlačit se do brány. Puk ovšem v ani jednom z případů za Endalova záda nepropadl. Západočechům se ale následně přecejen povedlo srovnat krok, v osmadvacáté minutě se o vyrovnání skóre zasloužil Miroslav Hudák. Dvaatřicátá minuta mohla znamenat první vedoucí branku karlovarských, jenže Jaroslav Flieger, který se dostal do samostatného úniku, zakončil příliš pozdě, takže se mu již puk nepodařilo zvednout do potřebné výšky. Třinečtí zjevně polevili a soupeři dovolovali nevídané kousky, jako například ten ze třiatřicáté minuty, kdy Jaromír Kverka předvedl nádherné sólo, při kterém odsoudil přítomné prothráče do role statistů - povedlo se i zakončení, domácí gólman byl však lepší a šanci vychytal. V pětatřicáté minutě se „mlaďasům“ zpod Javorového podařilo opět odskočit na nejtěsnější rozdíl, to protože se Štěpán Špaček u pravého mantinelu ze všech sil opřel do poskakujícího puku a trefil se, jak nejlépe mohl - puk zazvonil až o vnitřní konstrukci branky.

Poslední dějství dnešního utkání bylo spíše o zákeřných faulech a množství udělených trestných minut než o hokeji, nicméně Západočechům se povedlo otočit skóre a vybojovat tak tříbodovu odměnu. Úvod poslední dvacetiminutovky ale mohl napsat jinou historii, kdyby Rostislav Marosz, coby exekutor trestného střílení, využil nabídnuté šance. V pětiminutovém úseku od sedmačtyřicáté do dvaapadesáté minuty jsme byli svědky „hokejového masakru motorvou pilou“ – rozhodčí byl nucen za opakované oplácení zákeřných faulů na obou stranách nucen udělit tresty v celkové výši 24 minut. Vyhrocený závěr utkání dokázali strhnout ve svůj prospěch Energetici. Nejprve ve třiapadesáté minutě vyrovnal Martin Rohan, který dostal přihrávku mezi kruhy a trefil se přesně pod víko. Západočeský obrat byl dokonán za další tři minuty - Michal Vachovec a Valerij Chaljavin si dvakrát vyměnili puk a prvně jmenovaný již měl poměrně snadnou práci zasunout puk do prázdné branky. Domácím nepomohl ani time-out v samém závěru a třinečtí mladíci tak mohou zpytovat svědomí za nezvládnutý závěr dnešního utkání.