HC Energie Karlovy Vary
Noen Extraliga Juniorů, 13. kolo, pá 22.10.2010
Opava
Karlovy Vary
3:4
0:0, 3:1, 0:3
Branky a nahrávky: 21. Pešut (Verlič), 25. Seidler (Pešut), 25. Koschatzký (Vítek) - 22. Kverka (Koblasa), 42. Půlpán (Kverka), 56. Záhora (Vaněk, Hudák), 60. Rohan (Vachovec, Kverka). Rozhodčí: Krenželok - Fiala, Barteček. Vyloučení: 1:3. Využití: Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 123. Střely na branku: 24:42. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:4.
Opava: Novák - Faksa, Kysela, Spusta, Mosler, Žídek, Dohnal - Vaněk F., Procházka, Pešut, Vítek, Šimkovič, Otipka, Baďura, Verlič, Džemly, Koschatzký, Slanina, Seidler
Karlovy Vary: Habal - Andrlík, Valeš, Šik, Schusser, Tomeček, Funk, Rohan - Hudák, Koblasa, Kentoš, Sýkora, Vaněk D., Vachovec, Baar, Kverka, Záhora, Půlpán

Komentář k utkání

Podle skóre by se dalo soudit, že šlo o dramatickou, vyrovnanou bitvu, ale nebylo tomu tak. První třetina byla klasickou oťukávací bitvou. V té následující se však již děly věci. Hned v prvních dvou minutách druhé fáze vstřelili oba týmy po gólu. Opava si ale z dalších dvou rychlých protiútoků připsala na své konto dvě branky. Pak ale přišel zlom a Energetici již domácí celek k ničemu významnému nepustili. Hosté se totiž na dlouhé minuty usadili v obranném pásmu Slezanů. A snad každá jejich střela znamenala pro Nováka veliké nebezpečí, ten však držel opavské juniory svými výbornými zákroky nad vodou.

V poslední dvacetiminutovce však už byl i on naprosto bezmocný. Hosté dobře forčekovali a nenechali opavské mladíky v klidu rozehrát. Slezan navíc vysoko přestříleli, když na Nováka vyslali dvaačtyřicet střel, zatímco opavští hráči jich vyprodukovali pouhých 24. Z dokonalého obratu v zápase se pak mohli karlovarští hráči radovat dvacet sekund před konce základní hrací doby, když rozhodující gól vstřelil jako správný kapitán Rohan. Domácí borci už logicky vyrovnat nestihli, a tak si hosté odvážejí tři body za vítězství 4:3.

První třetina byla prakticky celá o tom, kdo udělá větší chybu, a kdo z té chyby vytěží víc. Oba týmy však hrály soustředěně a disciplinovaně, a žádná branka nepadla. Jako první se ozvali hosté, jmenovitě Vachovec, který obehrál dva hráče Slezanu, ale z dobré pozice o malinký kousek minul opavskou klec. Ten samý hráč o chvilku později nasadil jednomu z opavských obránců housle, jenže gólové radosti hostů zabránil skvělý Novák. Poté se dlouhé minuty hrál velmi chaotický hokej, oba týmy totiž měli problém přesně si přihrát. A když se neujaly střely domácího Džemly, Vítka nebo Slaniny, ani hostujícího Schussera či Rohana, skončila první perioda bezbrankovým stavem.

Druhá dvacetiminutovka nabídla parádní nástup domácího celku. Již v čase 20:36 dorážela po rychlé akci kotouč za záda Habala nová akvizice Slezanu Žiga Pešut. U tohoto hráče se chvíli zastavíme. Tento mladík je tak po Verličovi druhým juniorským reprezentantem Slovinska v opavském dresu. Loni Pešut působil ve švédském klubu Grums IK a do Opavy přichází ze slovinského Mariboru. Má ve své sbírce i zlatou a stříbrnou medaili z MS světa U-18 divize 2. Hosté ale bleskově vyrovnali, a je třeba řici, že s velikou dávkou štěstí. Kverka totiž od mantinelu skoro z devadesáti stupňového úhlu vypálil a puk prošel domácímu brankáři mezi betony.

Rychlý brejky Opavy z 25. minuty pak znamenaly dva slepené góly v hostující brance. Nejprve střelu Pešuta do branky hostů Seidler a po něm se v přečíslení svižnou střelou trefil Koschatzký - 3:1. Hosté se pak usadili v opavském pásmu a začal jejich veliký tlak. Ve 32. minutě střílel příklepem Kverka, ale Novák parádním semaforem zabránil gólu. Krátce poté mohl do poloprázdné branky dorazit kotouč technický Vachovec. Novák se však rychle přesunul a špičkou brusle kotouč odkopl pryč. Nováka prověřil z pravého křídla ještě Půlpán, ale opavský strážce svatyně opět dobře zasáhl.

Ve třetí tercii to byl právě Půlpán, jenž bekhendem doklepl za Novákova záda odražený kotouč, a dokázal tak snížit na rozdíl jediné branky. Karlovy Vary vycítili šanci, kterou jim mohl sebrat jedovatou bombou od modré čáry obránce Rýpar, bohužel však těsně minul branku hostů. Energie však přece jenom vyrovnala po velké skrumáži před domácí brankou upadl Novák na led, puk vyšťoural hostující Vaněk, přihrál Záhorovi a ten již měl lehounkou pozici. Opavské mužstva pak na lopatky definitivně položil Rohan, který dvacet vteřin před koncem třetiny propálil od modré vše, co mu stálo v cestě a hosté tak poprvé v zápase vedli. Ovšem pro Opavu v té nejhorší možné chvíli. Hosté si už pak výsledek v klidu pohlídali a odvážejí si ze Slezska tříbodové vítězství 4:3.

Ohlasy trenérů

Miha Verlič (hráč HC Slezan Opava): První dvě třetiny jsme hráli dobře, dali jsme nějaké góly a vedli jsme. Ale poslední části jsme přestali hrát, dostali jsme se pod tlak a několikrát inkasovali, což nám zlomilo vaz.

Karel Mlejnek (trenér HC Energie Karlovy Vary): Špatně jsme vstoupili do zápasu, neměli jsme pohyb. Soupeř toho ale v první třetině de facto nedokázal využít. My jsme před druhou tercíí kluky nabádali k tomu, aby ten pohyb na ledě zlepšili, ale bylo to kontraproduktivní, protože jsme dostali tři góly během pěti minut. A pokyny do poslední dvacetiminutovky už byly jasné. Napadání, forčeking, zavírat mantinely, tlačit se do brány. Vyrovnali jsme a ten gól na 4:3 už pro nás byla taková sladká třešnička na dortu.