HC Energie Karlovy Vary

Prodloužení opět patřilo Jihočechům

HC Mountfield - HC Energie 3:2pp (1:0, 0:2, 1:0 - 1:0)
Že souboje Energie a Mountfieldu bývají vyrovnané, potvrdilo i dnešní utkání, které stejně jako dvě předchozí skončilo v základní hrací době nerozhodně. Shodný byl i celek, který odcházel z ledu spokojenější. Prodloužení ukončila přesilovková dorážka českobudějovického Mikesky. Skvělá pasáž ze druhé třetiny, ve které se během minuty trefili Rastislav Dej a Štěpán Hřebejk, tak energetikům vynesla pouhý bod.
Tipsport extraliga, 25. kolo, ne 28.11.2010
České Budějovice
Karlovy Vary
3:2p
1:0, 0:2, 1:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 10. Martynek (Snopek, Pletka), 58. Gulaš (Mikeska), 64. Mikeska (Ptáček) - 33. Dej (Kumstát), 34. Hřebejk (T. Klíma). Rozhodčí: Pešina, Souček- Dřínovský, Poruba. Vyloučení: 6:7, navíc L. Květoň - Mensator oba 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4215. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
České Budějovice: Jakub Kovář - Snopek, Kotaška, Kolarz, Ptáček, Novák, Šulc - Šimánek, Mikeska, R. Pšurný - Gulaš, Mertl, L. Květoň - Martynek, Kašpařík, Pletka - Kuchejda, Langhammer, Podlešák
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Čutta, Mucha, Gřegořek, Kokko, M. Rohan, Parýzek - Kumstát, Skuhravý, M. Procházka - D. Hruška, Pech, Zaťovič - Skladaný, Melenovský, Dej - Hřebejk, Cyganov (25. T. Klíma), Sailer

Komentář k utkání

Jihočeši potřebovali v zápase s karlovarskou Energií vybojovat vítězství a hlavně chtěli napravit špatný dojem po posledním domácím zápase s Litvínovem. Začátek zápasu byl opatrný. První šanci v zápase měl při přesilové hře karlovarský útočník Skuhravý, který dostal puk mezi kruhy vystřelil do skrumáže před brankou. Puk našel Kovář ve výstroji. Domácí se do útoku příliš nedostávali. Ani první přesilovka nepřinesla domácím žádnou brankovou příležitost, navíc byl brzo vyloučen Gulaš a síly se vyrovnaly. V polovině první třetiny se českobudějovické publikum mohlo poprvé radovat. Po vyhraném buly se puk dostal na Snopka a ten krásně našel volného Rostislava Martynka, který měl před sebou odkrytou branku a nezaváhal. Pak se hrálo střídavě před oběma brankami. Domácí postupně přidávali na tempu a šancí přeci jen přibývalo. Na druhé straně se Kovář vyznamenal po střele obránce Kokka. Vzápětí měli hosté možnost hrát osm vteřin přesilovku pět na tři. Tu domácí ubránili. Pak ještě Energie dohrávala klasickou přesilovku a Kovář našel puk v lapačce po střele Dobroně. V poslední minutě mohli za MOUNTFIELD zvýšit opět Martynek, který se dostal před Mensatora z pravé strany a ten vyrazil puk betonem. Domácí tak první třetinu vyhráli 1:0.

Do druhé třetiny vstoupili lépe domácí. První šanci měl obránce Kolarz, který tvrdě vystřelil od modré a Mensator měl plno práce. V dalším průběhu zápasu se hrál průměrný extraligový hokej. Domácí se snažili být v obraně pozornější, než v zápase s Litvínovem. Trochu vzruchu přinesla až přesilová hra českobudějovického týmu, kdy se ukázali Květoň a Gulaš, ale Mensator byl vždy pozorný. Pak upadl zápas zase do svého průměru, kdy nebyla k vidění žádná velká šance a hráči spíše honili puk po mantinelech. Při další přesilové hře se Varům podařilo vyrovnat. Před brankou se nejlépe zorientoval Rastislav Dej, který trefil puk pod hroní tyčku. Energie byla při chuti a o chvíli později přidala i druhou branku. Klíma přihrál puk na Štěpána Hřebejka, který stál na hraně brankoviště a stačil puk dorazit do odkryté branky. Domácí zvýšili aktivitu a v šanci před Mensatorem se objevil Pšurný. Další možnosti měli domácí při přesilové hře, ale ani Gulaš ani Květoň nedokázali dát branku. Poslední minuta opět patřila Jihočechům. Před Mensatorem měli šanci Kašpařík a Snopek. Mensator skryl puk pod sebe a domácí se snažili zasunout ho do branky i s pukem. Víc se domácím nepodařilo a tak Karlovarští po dvou třetinách vedli 2:1.

První šanci ve třetí třetině měl bývalý českobudějovický kapitán Sailer, který se dostal k odraženému puku a snažil se ho dopravit zpět do branky. Nakonec musel o situaci rozhodnout videorozhodčí a ten branku neviděl. Čas plynul a domácím se nedařilo vytvořit si větší tlak na karlovarskou branku. Diváci nadále sledovali neurovnané utkání, které bylo často přerušováno a nemělo své tempo. Domácím se stále nevedlo usadit se před Mensatorem a ohrozit ho nebezpečnou střelou. Při hře čtyři na čtyři se v šanci ocitl Mikeska, ale svoji střelu vyslal nad branku. Následnou střelu Snopka pak zlikvidoval Mensator. Když se zdálo, že se domácím nepodaří usadit se před Mensatorem, dostal se k puku Milan Gulaš, objel branku a krásně trefil k tyčce, kolem lapačky brankáře. V závěru třetiny došlo ke zranění karlovarského obránce Parýzka, který zůstal na ledě ležet po střetu s Gulašem. V poslední minutě domácí přidali a snažili se dát rozhodující branku, ale to se jim nepovedlo a zápas skončil v základní hrací době nerozhodně 2:2 a muselo se prodlužovat.

Do prodloužení nastoupili lépe domácí. V šanci byli Snopek a Gulaš, ale Mensator Energii podržel. Na druhé straně Kovář zachraňoval po střele Skladaného. Ve třetí minutě prodloužení dostali Jihočeši možnost hrát přesilovou hru za faul na Gulaše. Domácí tlačili a stříleli na Mensatora. Nakonec se domácím dílo podařilo. Po střele Ptáčka se odražený puk dostal k Michalu Mikeskovi a ten rozhodl o tom, že druhý bod zůstane v Českých Budějovicích.

Ohlasy trenérů

Milan Kupka (HC Mountfield): Utkání bylo vyrovnané s lepším koncem pro nás. Měli bychom lépe pracovat před vlastní brankou a být důrazní třeba i za cenu faulu. Dopouštíme se faulů v útočném pásmu, ale v obraně nám chybí důraz a zbytečně inkasujeme.

Antonín Stavjaňa (HC Energie Karlovy Vary): Začátek byl z naší strany hodně vlažný a výkon nebyl podle našich představ. Ve druhé třetině se nám podařilo získat vedení a chtěli jsme si pohlídat výsledek. Bohužel domácí vyrovnali a v prodloužení vydřeli bod navíc po situacích, které se nám nelíbily. Musíme si prostudovat video.

Související články

Preview k zápasu | so 27.11.2010

Energie vezme útokem České Budějovice