HC Energie Karlovy Vary
Extraliga staršího dorostu, 18. kolo, čt 3.11.2011
Sparta
Karlovy Vary
2:1sn
1:0, 0:1, 0:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 2. Krudenc, rozhodující sam. nájezd Březina - 34. Harkabus (Petrov). Rozhodčí: Hrubý - Hejl, Frodl. Vyloučení: 4:5. Bez využití. 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 36. Střely na branku: 36:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Sparta: Neužil - Březina, Keller, Kliment, Slavíček, Vacek, Široký - Bartoš, Brém, Hemr, Klindera, Krudenc, Major, Oždian, Pokorný, Presheva
Karlovy Vary: Fečo - Michálek, Priškin, Rulík, Vaněk, Šafář - Bečka, Csamango, Gorčík, Harkabus, Hroch, Jirušek, Molnár, Petrov, Tomeček, Vrána

Komentář k utkání

Utkání mělo svižný začátek. Uběhlo jen několik málo vteřin a hosté mohli jít do vedení. Na pravém křídle se bleskově uvolnil Bečka, ale gólman Neužil byl pozorný. To domácí byli ve své první šanci zápasu o poznání úspěšnější. Karlovarští se ve druhé minutě dopustili fatální chyby v obraně a Václav Krudenc si v nájezdu na hostujícího brankáře Feča poradil brilantním bekhendovým blafákem. Kdo však čekal, že tím domácí odstartují bohaté gólové hody, krutě se mýlil. Naopak, útočná aktivita domácích silně povadla a byli to hosté, kteří diktovali tempo zápasu. Po pěti minutách měli navíc Karlovarští možnost hrát přesilovou hru, to když byl za sekání vyloučen sparťan Presheva. V obraně si však domácí počínali mnohem lépe než ve hře dopředu, a tak i nadále svítil na ukazateli stav 1:0. Poté mohla Sparta několikrát navýšit svůj náskok z rychlých protiútoků, ale v koncovce si počínala velmi nepřesně a gólman hostů tak neměl v podstatě žádnou práci. S blížící se první sirénou bylo stále více rušno v brankovišti domácích. Karlovarští hráli důrazně a v 18. minutě měli sparťané pořádnou porci štěstí. V závaru před domácí brankou Neužilovi z lapačky vypadla tečovaná střela, k poskakujícímu puku se dostal jako první hostující Csamango, ale gólman Sparty se bleskově přesunul a své zaváhání napravil. Do kabin šli tedy veselejší domácí.

I od počátku druhé třetiny působili hosté bojovnějším dojmem. Jejich pokusy však troskotaly na brankáři Neužilovi, který vyjma chybičky na konci první třetiny, působil jistým dojmem. Snažení Karlovarských ale citelně přibrzdila 27. minuta, kdy byli během osmi vteřin potrestáni dvěma dvouminutovými tresty. Nejprve za příliš mnoho hráčů na ledě a o chvíli později pak za nedovolené bránění, kterého se dopustil Priškin. Ani ve dvojnásobné přesilovce však Sparta nedokázala vymyslet žádnou překvapivou kombinaci a se střeleckými pokusy od modré čáry si gólman Fečo poradil. Hosté tedy přečkali přesilovku bez úhony a ve hře pěti proti pěti byli nadále velmi aktivní. Poslední varování pro obranu domácích přišlo v polovině zápasu, kdy se k dorážce před sparťanskou brankou dostal Petrov, Neužil ale skvěle máchl lapačkou a zabránil puku v cestě do sítě. O čtyři minuty později se již Karlovarští dočkali zaslouženého vyrovnání. Po zmatcích v obraně Sparty se k takřka identickému zakončení dostal opět Petrov, jeho pokus ještě Neužil vyrazil, ale nikým nehlídaný Tomáš Harkabus už mu dorážkou nedal žádnou šanci. Po vyrovnávající brance tempo hry opadlo a k vidění bylo pouze mnoho nepřesností na obou stranách. V podobném duchu se pak nesla i větší část třetí třetiny. Výjimkou byla šance Pokorného, jenž prudkou přihrávku od mantinelu neusměrnil do odkryté branky. Po zbytek základní hrací doby se pak hra odbývala převážně ve středním pásmu. Zato závěr nabídl přímo infarktovou podívanou. Nejprve po chybě a následném faulu domácích, dostali hosté příležitost trestného střílení. Ujal se ho sám faulovaný Vrána, ale proti jeho kličce do forehandu se gólman Neužil vytasil s perfektním rozklekem. Poslední minuta pak přinesla po jedné obrovské šanci na obou stranách. Z bezprostřední blízkosti neuspěli Csamango ani Major a oba gólmani tak vychytali pro svá mužstva bodový zisk.

V prodloužení byla logicky k vidění jen opatrná hra bez šancí a o osudu utkání tak rozhodly až samostatné nájezdy. V těch selhali všichni hostující střelci, zatímco za domácí uspěl ve druhé sérii Marek Březina a výborně provedenou kličkou do forehandu zajistil Spartě bod navíc.