HC Energie Karlovy Vary
Extraliga mladšího dorostu, 17. kolo, ne 25.11.2012
Plzeň
Karlovy Vary
3:4
0:1, 1:1, 2:2
Branky a nahrávky: 7. Kantner (Rubner, Kodýtek), 42. Muchka, 60. Vracovský (Pokorný) - 13. Kozák (Trapl), 38. Trapl (Kozák, Vildumetz), 41. Vildumetz (Kozák, Trapl), 55. Trapl (Kozák). Rozhodčí: Valenta, Čech - Malá, Markov. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 87. Střely na branku: 33:25.
Plzeň: Zeman - Bednář, Roubal, Váchal, Kaňák, Čechura, Zayml, Sysel, Muchka, Kučera, Krystl, Vavřička, Kantner, Kodýtek, Kokoška, Vracovský, Ivanič, Pokorný, Rubner, Hajšman, Stráský.
Karlovy Vary: Kuchař - Chodounský, Vodička, Prachař, Beer, Kunc, Juránek, Trapl, Svoboda, Vildumetz, Janata, Troška, Hauzr, Pajk, Šála, Kozák, Čejka.

Komentář k utkání

Indiáni nastoupili na svého soupeře ve velkém stylu. Byli aktivnější a tlačili se do útoku, jak se na lídra tabulky sluší a patří. Avšak Vavřičkova a také Muchkova střela skončily bez úspěchu v moci karlovarského gólmana. Na druhé straně o sobě dal vědět Čejka, ale i proti němu se vytáhl plzeňský brankář. Karlovy Vary získaly jako první možnost zahrát si přesilovou hru po přestupku Zaymla, avšak tu nevyužily. Nicméně nemusely litovat dlouho, protože se i tak vyhouply do vedení. Indiáni si ve hře v plném počtu nedokázali dobře rozebrat hostující pětku a na pravé tyčce Zemanovy branky se najednou objevil nikým nehlídaný Trapl. Ten sice kotouč poslal jen do tyčky, ale Adam Kozák číhající před brankou už puk do odkryté klece uklidil. Plzeňští mohli odpovědět ve své početní výhodě, ale hra hostů v šesti zůstala nepotrestána. Vyrovnáno mohlo být i v sedmnácté minutě. Zayml v rychlém protiútoku hledal před branku sjíždějícího Kokošku, ten jen o chloupek nedosáhl na kotouč. Býval by čelil jen zívající části klece. I Zeman se musel mít na pozoru. V akci jako přes kopírák nedosáhl na puk Vildumetz.

Po čtyřiceti sekundách se Troška před brankou probojoval do bekhendového zakončení přes svého obránce, ale Zeman byl pozorný. Vzápětí do samostatného úniku pláchl Stráský, avšak svou velkou příležitost neproměnil. Na konci 24. minuty zapomněli plzeňští hráči na Pajkla, který byl na okamžik nikým nehlídaný v mezikruží. Neseřídil si svá mířidla přesně a přestřelil. A když svou velkou šanci neproměnil ani varský Janata, indiáni se přece jen vyrovnání dočkali. Brejk dvou na jednoho z repertoáru plzeňského týmu jako z učebnice! Kodýtek přihrál přes jediného obránce přesně na hůl Matyáše Kantnera, který kličkou obelstil gólmana a spolehlivě poslal kotouč po ledě do sítě. Posunout jazýček vah ve prospěch domácích mohl v přesilovce Vavřička, ale zblízka poslal kotouč jen vysoko nad. Ještě proti Trapovi se blýskl skvělým zákrokem lapačkou Zeman, přesto vyrovnaný stav do přestávky neuhlídal. Dvě minuty a čtrnáct sekund před pauzou indiáni neuhlídali Martina Trapla, který trefil z pravého kruhu přesně pod víko.

V úvodu poslední dvacetiminutovky všichni očekávali nástup indiánů, avšak opak byl pravdou. Hned v začátku přišla pro domácí studená sprcha v podobě třetí branky Karlových Varů. Po necelé minutě si domácí obrana špatně rozebrala hráče ve vlastním pásmu a Tomáš Vildumetz rozjásal svůj tým. Jenže jásot nevydržel dlouho. Martin Muchka vypálil hluboko ze středního pásma a Kuchař v brance Energie se červená ještě asi teď, že puk skončil za jeho zády. Plzeňané následně všechny snahy vložili do útoku a zle hosty svírali. Nicméně zapomínali na zadní vrátka a Zeman musel čarovat. Jako v 48. minutě, kdy v brejku dvou na nikoho našel Čejkův pokus ve své lapačce. Puky létaly karlovarským brankovištěm sem tam, tam sem, ale nenašel se jediný Plzeňan, který by byl schopný přetlačit velké protihráče a usměrnit kotouč do branky. A tak se tedy radovala Energie. Z jednoho z protiútoků náskok svého týmu zdvojnásobil svou druhou trefou v duelu Trapl. Plzeňští neztratili nic ze své chuti po vyrovnání, ale chyběla jim přesnost přihrávek a následně i střel. Přesto se diváci v ČEZ Aréně zdramatizování dočkali. 48 vteřin před koncem vykřesal naději přesnou střelou Tomáš Vracovský. Ale i přes oddechový čas a odvolání gólmana se domácím vyrovnat nepodařilo, a připsali si tak teprve druhou porážku v celé sezóně. Karlovy Vary na druhou stranu mohou jásat, díky týmovému výkonu odváží všechny body z ledu lídra z Plzně. A také mu oplácejí porážku z vlastního ledu.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (Plzeň): Do utkání jsme vstoupili dobře a vlétli na soupeře tak, jak jsme si představovali. Bohužel jsme neproměnili šance, které jsme si vypracovali, a to nás provázelo celé utkání. Varští byli více v tempu, od začátku točili svých patnáct nejlepších hráčů, které sem přivezli. My jsme se pak pořádně rozehráli až ve třetí části, ale znovu jsme neproměňovali šance. Zkušenosti starších hráčů a jejich síla se projevila především v soubojích s našimi "prvoročáky", kdy jsme na ně fyzicky neměli. Přesto; kdybychom dali branky z našich vypracovaných šancí, mohlo to vypadat jinak.