HC Energie Karlovy Vary

Na Mikuláše proti Třebíči jen bod po nájezdech

HC Energie - SK Horácká Slavia Třebíč 2:3sn (0:0, 2:0, 0:2 - 0:0)
V utkání 29. kola WSM Ligy přivítala Energie na domácím kluzišti Horáckou Slavii ze Třebíče a na utkání dohlížel i Mikuláš. Hosté přijeli ve fantastické formě, kterou potvrdili i na ledě KV Areny. Energetici se dvěma góly ve druhé třetině dostali do vedení, o které však v posledním dějství přišli během pouhých 27 sekund. Nakonec utkání dospělo do samostatných nájezdů, kde byli úspěšnější hosté, a Energii tak zůstává jen jeden bod.
WSM Liga, 29. kolo, st 6.12.2017
Karlovy Vary
Třebíč
2:3sn
0:0, 2:0, 0:2 - 0:0
Branky a nahrávky: 27. Gorčík (T. Rachůnek), 40. Podlipnik (Flek, Šafář) – 50. Dolníček (Nedbal), 50. Vodný (Diviš, Kusko), rozh. náj. Kratochvíl. Rozhodčí: Wagner, Veinfurter – Bosák, Špringl. Vyloučení: 5:5, navíc Skuhravý (KVA) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1637. Střely na branku: 43:21. Průběh utkání: 2:0, 2:3.
Karlovy Vary: F. Novotný (Kuchař) – Sičák (A), Krejčí, Podlipnik, M. Rohan, J. Tomeček, Kovačevič, Šafář – T. Rachůnek, Balán (A), Gorčík – Stloukal, Kverka, Kohout – T. Rohan, Skuhravý (C), Flek – M. Zadražil, Šik
Třebíč: Dostál (Do. Svoboda) – Čejka, Nedbal, Furch, Hort, Kaláb (A) – Půža, R. Erat (A), Jan Wasserbauer – Mlynář, Kristl, Malec – Vodný, Diviš, Kusko – Kratochvíl, Ferda, Tadeáš Král – Dolníček (C)

Komentář k utkání

Již od úvodního vhazování byla iniciativa zcela v rukou Karlovarských, kteří několikrát z těsné blízkosti dotírali na hostujícího gólmana Lukáše Dostála a obecně soupeře téměř nepustili k puku. Po nejistém vstupu do utkání se však Třebíčským podařilo srovnat tempo se soupeřem, čímž se hra přesunula spíše do středního pásma a šancí na obou stranách ubylo. Absence déletrvajícího útoku byla ovšem záhy přerušena vyloučením v řadách hostů, což umožnilo domácím kombinovat ve své útočné třetině. Prakticky nepřetržité ofenzívy energetici nevyužili a s vyrovnáním počtu mužů na ledě se vyrovnala také hra. V průběhu celé periody se oba gólmani ve svých klecích poměrně nudili, domácí i hosté drželi pevně semknutou obranu a do blízkosti brankovišť se dostalo jen velice málo puků. Tempo hry obecně bylo spíše podprůměrné a jedinými zajímavějšími okamžiky třetiny byla vyloučení hostů, při nichž se dění na dvě minuty přesunula zcela k třebíčské svatyni. Na více se ale již ani jeden celek nezmohl a první dvacetiminutovka se dohrála za velice vyrovnané a defenzivní hry.

Druhé dějství zahájili podstatně lépe Karlovarští, kteří se dostali do svého klasického tempa a Lukáš Dostál se v brance hostů dost zapotil. I za pomoci svých obránců však nadále držel skóre utkání beze změny. Neutuchající tlak energetiků nakonec vyústil v samostatný únik Jakuba Fleka, který musela hostující obrana zastavit až faulem a za cenu trestného střílení. V tom však faulovaný forvard domácích uspět nedokázal a hra mohla pokračovat bez gólové změny. Příznivci Energie ale nesmutnili dlouho, ve 27. minutě se po zdařilé kombinaci prosadil přesnou střelou Sebastián Gorčík a otevřel skóre utkání. Nicméně záhy dostala Horácká Slavie výbornou možnost k vyrovnání, domácí si dvakrát v krátkém sledu počínali nedovoleně, a nabídli tak Třebíčským převahu dvou hráčů. Hosté se propracovali do zajímavých kombinací a poprvé v utkání souvisle ostřelovali Filipa Novotného, ten však odmítl pustit jakýkoliv puk za svá záda. Nepříjemný okamžik posléze zažil hostující Petr Kratochvíl, který po střetu se soupeřem zůstal s bolestivým výrazem v obličeji ležet na ledě, ze kterého však za asistence lékaře odkulhal po svých, a zanedlouho se již opět objevil ve hře. Postupně také stoupala vyhrocenost utkání, což se projevilo zejména potyčkami po přerušeních a bylo to znát také na tvrdosti soubojů. To vyústilo v podstatně rychlejší hru oproti prvnímu dějství, která lépe seděla stylu domácích a těm se nakonec podařilo udeřit podruhé! U modré čáry dostal puk Matic Podlipnik a nejproduktivnější zadák ligy gólem v poslední minutě poslal oba týmy do šaten s naprosto rozdílnými emocemi.

I úvod posledního dějství byl v režii domácích, způsobilo to zejména velice brzké vyloučení v třebíčských řadách. Ač zůstala tato početní výhoda bez využití, Energie si držela jasnou převahu nad soupeřem a i navzdory vedení nepolevila v aktivitě. Hostům nezbývalo nic jiného, než na soupeře dotírat všemi možnými způsoby, čehož se ujali poměrně úspěšně, vytoužený gól však stále nepřicházel. Po neustálém tlaku se ale nakonec Třebíč úspěchu dočkala v polovině třetiny a slavit mohla rovnou dvakrát! Nejprve to byl kapitán David Dolníček, který překonal Filipa Novotného a o pouhých 27 sekund později se karlovarský gólman dopustil hrubky při práci s hokejkou, když se nechal obrat o puk a Michal Vodný vyrovnal do zcela prázdné branky. Po tomto dvojitém inkasování spustili domácí doslova kanonádu a soupeře přehrávali rozdílem třídy, jejich snahu však v nejlepším zhatilo vyloučení kapitána Václava Skuhravého, který posléze neudržel nervy na uzdě a s osobním trestem mohl odejít rovnou do šaten. Energetici se dostali psychicky na dno a záhy přišel další trest spolu s přesilovkou 5 na 3 pro Třebíč. V tom se ale bravurně předvedl Filip Novotný, když udržel skóre vyrovnané a odčinil své dřívější pochybení. V posledních vteřinách periody se již nic zajímavého neudálo, a utkání tak dospělo do prodloužení.

Svižnou hru 3 na 3 načala podstatně lépe Energie, která si vypracovala hned několik velkých šancí, z těsné blízkosti se však nedokázala prosadit. Další příležitost dostali domácí po vyloučení hostí a Karlovarští prakticky neopustili palebné pozice, nicméně Lukáš Dostál vykryl všechny pokusy domácích hráčů. I za přispění brankové konstrukce došlo utkání až do samostatných nájezdů, které v 5. sérii rozhodl Petr Kratochvíl a přinesl Třebíči bonusový bod.

Ohlasy trenérů

Martin Sobotka (SK Horácká Slavia Třebíč): Pro nás bude hodnocení dnes velice dobré. My jsme přijeli na led velice silného soupeře a chtěli jsme vycházet z dobré defenzivy. Najíždět a narušovat hru soupeře už z obraného pásma, a to se nám celkem dařilo. Bohužel ve druhé třetině jsme dostali dvě branky, ale stále jsme nabádali kluky, že 2:0 nic neznamená a že může přijít jeden gól a soupeř může znejistět. Následně se nám podařilo využít se štěstím přesilovku. Domácí si dali vlastní branku. Následně jsme se zvedli a se štěstím dali gól na 2:2. Musím naše hráče pochválit za to, že se za stavu 2:0 nepoložili a nakonec utkání dovedli do samostatných nájezdů. Máme dva body, které jsou pro nás super.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Dnes se to utkání nehodnotí lehce. Bylo vidět, že nejsme ve stoprocentní psychické pohodě po utkání ve Vsetíně, který jsme zbytečně ztratili. I tak si myslím, že se naši hráči padesát minut rvali o výsledek a během prvních dvou vteřin jsme si vytvořili dostatek šancí na to, abychom vstřelili více jak dvě branky. To se bohužel nestalo a následně jsme si vstřelili sami dvě branky a přišli o to utkání. A nepotvrdilo se ani to pravidlo, že když tým nedá přesilovku pět na tři, kterou hosté hráli dokonce dvakrát a dost dlouho, tak nemůže vyhrát. bereme jen bod, a to je pro nás ztráta. Na druhou stranu hráči bojovali, ale bohužel jsme v období, kdy se nám moc nedaří. Nemáme štěstí aby se k nám něco odrazilo a puky nám přeskakují hokejky. Musíme prostě jen naší pracovitostí jít do dalšího utkání, tak abychom další body ubojovali.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | st 6.12.2017

Hra v útoku je úplně jiná, uznává Šafář

Preview k zápasu | út 5.12.2017

V mikulášském souboji vyzve Energie Třebíč

Notes k zápasu | út 5.12.2017

Na Třebíč s Mikulášem, andělem a čertem