HC Energie Karlovy Vary

Zlepšený výkon přinesl důležité body a návrat na 8. místo

HC Energie Karlovy Vary - HC Rabat Kladno 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
K a r l o v y V a r y - Po matném výkonu a vysoké porážce na Spartě nastoupila Energie proti oslabenému Kladnu, které však i v okleštěné sestavě dokázalo porážet favority. Tentokrát ale bylo vše jinak a karlovarští hokejisté taktickým výkonem založeným na spolehlivé obraně svého soupeře v boji o play-off porazili. Druhou vítěznou branku v řadě si v domácích utkáních připsal v 15. minutě Milan Procházka. Energie měla zápas po většinu času pod kontrolou a hosté pouze korigovali skóre až ve třetí třetině.
Tipsport Extraliga, 30. kolo, ne 4.12.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Kladno
3:1
2:0, 1:0, 0:1
Branky a nahrávky: 13. Hurtaj (Dvořák), 15. Milan Procházka (Skuhravý, Alinč), 35. Selingr (Pech) - 46. Huml (Zeman, Michael Frolík). Rozhodčí: Husička - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 4:7, navíc Němec trest ve hře - Mich. Frolík 5 minut a do konce utkání, Gardoň 10 minut. Využití: 0:1. Diváci: 2830. Průběh utkání: 3:0, 3:1.
Karlovy Vary: Mensator - Duben, Ptáček, Němec, Řezníček, Macholda, Polák - Dvořák, Alinč, Hurtaj - Milan Procházka, Skuhravý, Košťál - Selingr, Pech, Pavelek.
Kladno: Orct - Ševc, Evan, V. Čech, Špelda, L. Procházka, Zeman - Bílek, Huml, Kalla - Kucharczyk, Kazatel, Michael Frolík - Horna, Gardoň, Tlustý - Vlček, Besser.

Komentář k utkání

Pod tíhou hned několika faktorů nastoupila Energie proti Kladnu, svému konkurentovi v boji o postupovou osmičku. Ve vzájemných soubojích zatím letos vyhrávali hosté, Karlovy Vary poslední zápas vysoko prohrály na Spartě a naopak Kladno i přes citelné oslabení překvapilo jak Spartu, tak Liberec. Od prvních momentů bylo patrné, že ani jedna strana nechce udělat chybu a poctivá defenzivní práce zdobila oba celky. Rychleji do tempa se dostali domácí, kteří toužili umazat náskok Kladna v tabulce. Při přesilové hře chtěl na konci 7. minuty Řezníček ve výhodné střelecké pozici celou akci ještě vyšperkovat přihrávkou na Dvořáka, tu však stihla zblokovat kladenská hokejka. O dvě minuty později se prosazoval karlovarský štírek Pech, ve dvou slibných šancích ale neměl přesně seřízená mířidla.

Hosté odpověděli na konci první desetiminutovky, když se jejich nejlepší střelec Kalla ocitl sám před Mensatorem. Gólman Energie vytasil první těžký zákrok a hosty do vedení nepustil. To se ukázalo být důležitým okamžikem už ve 13. minutě, ve které se v chaosu před Orctem prosadil Ľubomír Hurtaj a skrytou střelou otevřel skóre. Ještě veseleji bylo na karlovarském stadionu v končící 15. minutě. Ptáček vybojoval puk za vlastní brankou, Alinč našel rozjetého Skuhravého a ten přenechal do druhé vlny Milanu Procházkovi, jehož přesná střela z pravého kruhu ze zastavila až o síťku Orctovy branky.

Kladno bylo v útlumu a nedokázalo povzbuzené Energii vážně vzdorovat. V další šanci na poslední chvíli odzbrojil Selingra Evan, naopak na druhé straně zastavovaly kladenské pokusy z dálky pády obětavých hráčů do střel. Po první siréně tak vládla na karlovarské střídačce spokojenost.

Kdo si myslel, že ve druhé třetině se něco změní a hosté budou více nebezpeční, ten se mýlil. Hned zpočátku prostředního dějství si domácí vynutili přesilovku, na jejímž konci nebezpečně stříleli na Orcta Ptáček a Košťál. Kladenské nepřesné rozehrávky končily většinou jen zakázaným uvolněním. Když už se hosté dokázali udržet v útočném pásmu, poznávali tvrdost karlovarských mantinelů, kam je odtlačovali domácí bránící hráči. V nejlepší pozici se zjevil ve 30. minutě Čech, který se vracel z trestné lavice a přidal do přečíslení tří proti jednomu. Hodně nepovedenou střelou z blízka však Mensatorovi práci ulehčil.

A tak přišel trest. Hurtajova přihrávka skrz Orctovo hájené území ještě gólem neskončila, dorážka Pavla Selingra přes Orctův beton ve 35. minutě už ano. Karlovarský útočník ze trefu děkoval spoluhráči Pechovi, jenž celou akci vymyslel a využil dalšího okna v kladenské obraně k jedné z nejhezčích akcí utkání. Hosté i nadále působili nevýrazným dojmem a ani v přesilové hře nedokázali zahrozit. Naopak. Ve 40. minutě vyrazili k brejku v početní nevýhodě Skuhravý s Hurtajem, k nim se přidal i Ptáček a Orct skluzem musel řešit chybu svých spoluhráčů.

Teprve ve třetí dvacetiminutovce středočeskému týmu došlo, že "takhle to dál nejde". Kalla dokázal využít zbývajících devíti sekund přesilovky a nebezpečně tečoval před Mensatorovou svatyní. 43. třetí minuta dokonce přinesla tři příležitosti modrobílých, efektivita však byla nulová. Neuspěli Frolík střelou z pravého křídla, Kazatel číhající na přihrávku od zadního hrazení ani Kalla svou dorážkou. Kladenští si ale vymodlili alespoň další vyloučení domácího hráče a ačkoliv se jim hra v početní výhodě hrubě nevedla, nakonec dospěla ke chtěnému cíli. Šest sekund před návratem Skuhravého na led dorazil Ivan Huml Zemanovu střelu za Mensatorova záda a ve 46. minutě snížil na 3:1.

Hodně vzruchu a také velkou úlevu hostujících hráčů přinesl přelom 48. a 49. minuty. Během sedmi sekund byly neuznány dva góly v Orctově síti! O rozporu s pravidly toho druhého nebylo pochyb, Skuhravý zasmečoval volejbalovým způsobem vskutku efektně. První trefa byla mnohem více sporná, když kotouč dopravil Hurtaj za Orctova záda poté, co Špelda natlačil do branky útočícího Dvořáka i s kladenským gólmanem. Dvořák si mohl spravit chuť v minutě 51., ale jeho průnik a zakončení jednou rukou vyřešil včasným zalehnutím puku Orct.

Průběžný stav vyhovoval domácím, kteří čekali, co hosté předvedou. Moc toho nebylo, tak se Dvořák se Skuhravým pustili do nájezdu dvou na jednoho. Přerušil ho až Ševc rozrušením nahrávky. Zmatkující kladenské obrany využil také Hurtaj, který si vyjel zpoza branky a následnou střelou z mezikruží jen těsně minul. Kladnu nezbylo, než se pokusit o hru vabank. V momentě, kdy se hrálo ve čtyřech na obou stranách, odvolali trenéři Orcta z branky. Ani power-play pět na čtyři, ani zlepšená šest na čtyři však k úspěchu nevedla. Energii se prázdnou branku trefit nepodařilo, o to více bránila tu svou. Sedm sekund před koncem si to rozdali v pěstním souboji Němec s Tlustým, který záhy přišel o svou drátěnou ochranu juniorského obličeje. Z potyčky vyšel karlovarský obránce jako vítěz, jenže pouze za cenu trestu ve hře, který mu sudí Husička nakonec udělil. Nadílka trestů tak udělala za utkáním místo tečky pořádnou kaňku. I přesto se radovala po závěrečné siréně Energie, v mimořádně vyrovnané tabulce se vrátila na osmé místo.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Vyhráli jsme zaslouženě. Bylo vidět, že Kladno v minulých zápasech vydalo hodně sil. Až na začátek třetí třetiny, kdy hosté vsadili vše na jednu kartu, jsme byli lepší."

Zdeněk Müller (Kladno): "V prvních dvou třetinách byli domácí lepší, my jsme moc šancí neměli. V poslední třetině jsme zápas přece jen trochu zdramatizovali, ale celkově dnes náš výkon na body nestačil."

Fotogalerie

Související články

Foto k zápasu | út 6.12.2005

Fotoreportáž ze zápasu s Kladnem