HC Energie Karlovy Vary

Burger sestřelil energetiky a ti si odváží z Vítkovic další debakl

HC Vítkovice Steel – HC Energie Karlovy Vary 6:2 (2:0, 2:2, 2:0)
O s t r a v a - Přestože se Energii podařilo v polovině utkání srovnat dvoubrankové manko z úvodu střetnutí, odváží si z vítkovického ledu další vysokou porážku. Ještě do konce druhého dějství se totiž trefili Burger a Kuboš. Velkou šanci na návrat do boje o body zahodili Západočeši na začátku třetí třetiny, kdy nevyužili dvojnásobnou přesilovku. Trest přišel v podobě dvou slepených branek z holí vítkovických borců, kteří vyhnali na střídačku brankáře Mensatora. Za hostující tým se trefil ve vlastním oslabení Václav Skuhravý, jehož naopak při signalizované výhodě následoval Zdeněk Pavelek. Ve vítkovickém dresu zazářil Jiří Burger, který si připsal dvě branky a další spoluhráčům připravil.
Tipsport Extraliga, 31. kolo, út 6.12.2005, Palác kultury a sportu Ostrava
Vítkovice
Karlovy Vary
6:2
2:0, 2:2, 2:0
Branky a nahrávky: 1. Burger (J. Štefanka), 6. Šimíček (Irgl, Hubáček), 38. Burger (Kuboš), 40. Kuboš (Hubáček), 51. Irgl (Philipp, Burger), 51. Gulaši (Káňa, R. Procházka) - 21. Skuhravý (Milan Procházka), 30. Pavelek (Skuhravý, Hurtaj). Rozhodčí: Turčan - Bejček, Kabourek. Vyloučení: 12:11, navíc Hudec (VIT) a Selingr (KVA) 10 OT. Využití: 3:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 3754. Průběh utkání: 2:0, 0:2, 6:2.
Vítkovice: Pinc - Kuboš, Philipp, Jasečko, S. Hudec, Jurečka, Gulaši, Dresler - J. Štefanka, Burger, Krenželok - Irgl, Šimíček, Hubáček - Kropáč, R. Procházka, Köhler - Tomášek, Káňa, Valušiak
Karlovy Vary: Mensator (51. Přikryl) - Macholda, J. Řezníček (54. Krajíček), Ptáček, Duben, J. Polák, Ustrnul - Dvořák, Alinč, Hurtaj - Milan Procházka, Skuhravý, Košťál - Selingr (52. Tvrdek), Pech, Pavelek

Komentář k utkání

Bez obránce Němce, jenž v zápase s Kladnem inkasoval trest ve hře, a zraněných Kumstáta s Nedorostem nastoupila Energie na ledě Víkovic. Ty se po dvou prohrách potřebovaly opět chytit a již od počátku se jim to dařilo.

Energetici se ve vítkovické ČEZ Areně ještě nestačili ani pořádně rozkoukat a už musel brankář Mensator lovit kotouč ze své sítě. Jeho obránci totiž zapomněli na Jiřího Burgera, jenž z minimální vzdálenosti bezpečně zužitkoval Štefankovu příhru. Energie i nadále působila ospalým dojmem, a tak přišel na řadu budíček číslo dvě. Ve čtvrté minutě potrestal rozhodčí Turčan karlovarského Dubna za podražení a několik vteřin před jeho návratem na led tečoval Roman Šimíček Irglovu přihrávku přesně do sítě. Vzápětí si i energetici zahráli přesilovou hru, ale jejich počínání na necelé čtyři tisícovky diváků asi valný dojem neudělalo. Teprve od osmé minuty hosté ožili a začali podnikat výpady do útočného pásma, většina z nich však nechala brankáře Pince chladným. Strážce domácí svatyně se řádně zapotil až ve třinácté minutě, kdy se hostím naskytla jedinečná šance ke snížení v podobě přesilové hry pět na tři. Tu ale doslova promrhali, jejich kombinaci scházel především pohyb a několik rychlých přihrávek. Za zmínku tak snad stojí jen dvě dělovky Ptáčka, proti nimž Pinc předvedl brilantní semafor. I ve zbylé části třetiny se díky přísnému metru hlavního rozhodčího hrálo několik přesilovek, ale pozorné obrany již další změnu skóre nepřipustily.

Podobně jako domácím do té první povedl se Energii nástup do druhé části. V čase 21:00 se Procházka šikovně motal kolem Pince, jenž ve zmatku vyhodil kotouč pouze na hokejku Václava Skuhravého, pro kterého již nebylo problémem poslat jej zpět do branky. Úsměv na tváři zmizel Karlovarským velmi rychle, když přesilovková kombinace Burgera s Krenželokem skončila v síti. Rozradostnil je opět až sudí Turčan, jenž branku neuznal pro postavení hráče v brankovišti. Toto „příkoří“ domácím nevzalo útočné choutky a při akcích Jasečka či Hubáčka byli blízko další brance. S promarněnými příležitostmi nakonec nápor Vítkovic otupěl, naopak Karlovarští si dodávali odvahy a několikrát zamotali domácí obraně hlavy. Zásluhou jim nakonec bylo vytoužené vyrovnání. Při signalizovaném vyloučení si v brankovišti důrazně počínal Zdeněk Pavelek a nakonec protlačil kotouč až do sítě. S vyrovnáním jako by na Energii padlo uspokojení, Vítkovičtí opět převzali iniciativu a o několik minut později i vedení v zápase. O jejich třetí branku se postarala opět první pětka, které se na Vary vyloženě daří. Kuboš našel před brankou postaveného Petra Burgera a ten měl dostatek času, aby si s Mensatorem pohrál doslova jako kočka s myší. To ale nebylo ze strany domácích vše. Třináct vteřin před sirénou propálil karlovarského brankáře Petr Kuboš, a do kabin tak Vítkovice odcházely opět s dvoubrankovým vedením.

Do třetí dvacetiminutovky vstoupily Karlovy Vary s upřímnou snahou po srovnání. Svého soupeře dokázaly několikrát pevně uzavřít v pásmu, k úspěchu jim však chyběla větší jistota v koncovce a snad i trochu štěstíčka. Vítkovice také podržel brankář Pinc, jehož sebevědomí bezesporu posílila pozvánka do reprezentačního výběru. Vyznamal se na například ve čtyřicáté druhé minutě, když vychytal Skuhravého. Klíčové okamžiky se udály okolo 47. minuty. K časoměřičům nejprve zamířil na 2+2 minuty domácí Procházka, kterému o chvíli později přibyl druhý společník Jiří Burger. Dvouminutová výhoda dvou mužů v poli však zůstala ze strany hostů nevyužita, čímž si podepsali svůj ortel. Opět zafungovalo staré známe nedáš – dostaneš a v polovině třetiny skóroval domácí Zbyněk Irgl. Neuplynula ani minuta a Lukáš Mensator se musel opět otáčet za svá záda, načež znechuceně přenechal své místo Petru Přikrylovi. Vyloučení Selingra využil junior Michal Gulaši. I největší pesimisté na straně vítkovických fandů v té chvíli nejspíše začali slavit. Energetici sice zápas nevypustili a i nadále se snažili alespoň o korekci stavu, ale domácí obrana v čele s Pincem je k ničemu velkému nepustila.

Energie tak podruhé za sebou inkasovala na ledě soupeře šest branek a opět se propadla pod elitní osmičku. Mrzet jí mohou především nevyužité přesilové hry.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (Vítkovice): Už od rána bylo vidět, že hráči jsou hodně motivováni a chtějí odčinit nedělní prohru se Znojmem. To se pak projevilo v úvodu, kdy jsme šli rychle do vedení. Zkomplikovali jsme si to sice vlastní chybou a pak jsme pustili soupeře do vyrovnání, potom jsme však předvedli parádní práci v přesilovkách. Chtěl bych vyzdvihnout Jiřího Burgra, který podal skvělý výkon.

Václav Baďouček (Karlovy Vary): Nepovedl se nám vstup do utkání, ale vyrovnáním se nám pak podařilo vrátit do hry. Druhým klíčovým momentem bylo, že jsme nezvládli závěr druhé části. Dvoubrankové vedení si pak už domácí pohlídali. Mohli jsme zápas ještě zdramatizovat, kdybychom využili dlouhou přesilovku pět na tři, ale tam Pinc potvrdil, že má reprezentační formu. Nám v tom možná scházelo trochu více střelby i štěstí.