HC Energie Karlovy Vary

Pořádná dřina, ale tři body zůstávají u Ohře

HC Energie - HC Rabat Kladno 2:1 (2:1, 0:0, 0:0)
KARLOVY VARY - První utkání po reprezentační pauze se energetikům vydařilo báječně. Pořádně tvrdý a doslova vydřený zápas s kladenskými buldoky nabídl všechno podstatné už v první třetině. V ní nejprve ranou ze středního pásma překvapil Orcta Petr Mudroch. Přestože hosté rychle srovnali, poslal Karlovarské opět o krok vpřed parádní individuální akcí Václav Skuhravý. Poctivá obrana v čele s výborným Sáblíkem pak už změnu skóre až do konce duelu nepovolila. V samém závěru se ještě po návratu z marodky připomněl Libor Ustrnul, když nekompromisně zpacifikoval Ševce, který si dovolil vyzvat na souboj o hlavu menšího Řezníčka.
O2 extraliga, 33. kolo, st 20.12.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Kladno
2:1
2:1, 0:0, 0:0
Branky a nahrávky: 13. Mudroch (Chrenko), 17. Skuhravý (Dobroň) - 16. Martin Procházka (Patera). Rozhodčí: Rejthar - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:9, navíc Ustrnul (K. Vary) trest ve hře. Bez využití. Diváci: 2780. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Kloz, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kristek, Skladaný - Zucker, Chrenko, Milan Procházka - Tvrdek, Pech, Zaťovič
Kladno: Orct - Ševc, Evan, Pavlas, M. Štěpánek, Zeman, J. Mrázek, Hájek - Kalla, Patera, Martin Procházka - Bílek, Gardoň, Frolík - M. Havel, Kuchler, Bělohlav - Diviš, Čurilla, Jaroš

Komentář k utkání

Druhé reprezentační přestávce odzvonil hned v prvních vteřinách utkání karlovarský Duben, který nepřesnou dělovkou ze středního pásma odrazil od plexiskla tak šťastně, že se puk zakutálel až do brankoviště, kde jej musel s vypětím všech sil krotit překvapený Orct.

To však bylo také na dlouhé minuty vše. Ani jeden z týmů nehodlal chybovat a patrně i delší pauza zanechala na holích obou mužstev více nepřesností, než je v průběhu sezóny obvyklé. Přestože proniknout do útočného pásma bylo pro všechny aktéry středečního sportovního setkání úkol chvílemi neřešitelný, častěji se prosazovali přeci jen domácí. V 10. minutě uplatňovali proti subtilnější první řadě Kladna své centimetry Kumstát se Skuhravým, jenže ani jeden z jejich pokusů Orcta nezaskočil a následně se neprosadil ani Dobroň, jenž si sjel k odraženému puku mezi kruhy.

Vidět ale byl i druhý útok. Především Michal Dvořák předváděl, proč je v týmu tak ceněný. Jeho důraz u mantinelu a zejména pak nečekané přihrávky zpoza branky jen těsně míjely adresáty v podobně Kristka a Skladaného. Když se energetici neprosadili klasicky, zkusili to překvapivě. Kousek za červenou čárou mocně napřáhl Petr Mudroch, kotouč proletěl kolem clonícího Ševce a zaskočený Orct máchl lapačkou jen naprázdno.

A dále se karlovarská převaha stupňovala. Osvědčený postup vyzkoušel dalekonosným projektilem Skladaný, hostující brankář jen těžko vyrážel. O to více pak Energii zaskočilo vyrovnání. Chyba obrany, která zapomněla u tyče úplně volného Martina Procházku, byla potrestána geniálně jednoduchou příhrou Patery. Střelec zlatého gólu z MS 96 ve Vídni se ani tentokrát nemýlil.

Jenže uběhla sotva minuta a na koni byli opět Západočeši. Dobroň vyslal přihrávkou o mantinel do útoku Václava Skuhravého, jehož drtivému vpádu do pásma nezabránil zoufale se snažící Zeman, ani Orct s vytrčenou hokejkou proti forhendovému blafáku. Ještě vylepšit mohla skóre první třetiny aktivní Kristkova formace, to by však do střely na konci její přesilovkové kombinace nesměl odvážně padnout bek Pavlas.

Kladenští letos vynikají především v produktivitě a ve výtečných přesilových hrách. K nim jim však středeční soupeř nedal takřka žádnou příležitost. Na Energii bylo skutečně vidět, že o přestávce nelenila a zapracovala i na fyzické kondici. Třeba již několikrát zmiňovaný Dvořák naprosto lehce přetlačoval Kuchlera a ještě stačil po zajímavém obloučku před brankovištěm nebezpečně zakončit bekhendem.

Své největší šance na vyrovnání si Rabat schoval na polovinu utkání. Nejprve ujížděl ve vlastním oslabení Frolík podél hrazení a zkoušel své štěstí prudkou střelou z úhlu, Sáblík prostor u tyče utěsnil. A maskovaný karlovarský hrdina posledního měsíce si vysloužil aplaus i u stěžejního zákroku večera. Na útočné modré zariskovali oba domácí obránci, puk šťastně proskočil až k Evanovi, jenž se spolu s Procházkou vydal proti osamocenému Kristkovi. Ten byl několika rychlými příhrami vyřazen ze hry a Evan už křižným centrem hledal u pravé tyče úplně volného Procházku. Olympijský vítěz volil místo technického zakončení trochu netakticky důrazný příklep, jemuž se do cesty postavil bleskový Sáblíkův beton. Celý zbytek branky byl úplně volný...

Kladno druhou třetinu na střelecké pokusy vyhrálo, ale dřívější vysoká efektivita Müllerova týmu jakoby zůstala daleko za hranicemi lázeňského města. Nezadařilo se ani nejproduktivnějšímu buldokovi Kallovi, jehož individuální výpad do rozhozené obrany ztroskotal opět na brankářových chráničích.

Nejvíce taktikou svázaná byla část závěrečná. Často nemotorné kladenské výpady narážely na dobře zformovaný obranný val Energie a vzruchu před brankami tak bylo pomálu. Jednu z posledních příležitostí spálil v 53. minutě z chumlu těl pálící Bělohlav. Zbylé minuty už patřily pohodlně bránícím Varům. A zbyl čas i na protiútok. Jedno ze svých střídání si pořádně užil Petr Kumstát, když svými dlouhými pažemi dokázal snad třikrát vybojovat zpět odražený puk, ovšem i Orct předvedl své zkušenosti.

Závěr domácím hodně ulehčil smolným vyhozením mimo mantinely Frolík. Přesilová hra v posledních minách a puk daleko od Sáblíka, to byla voda na karlovarský mlýn. Žádné velké drama se nekonalo ani po návratu vyloučeného hráče na led. Snad jen potyčka Ševce s Řezníčkem ještě pobavila spokojené fanoušky. Vše totiž nakonec vzal do svých rukou-kladiv rekonvalescent Ustrnul a kladenského výtržníka bleskově umravnil.

Tři body ze souboje s 11. Kladnem udržely Energii na čtvrté příčce extraligy. Ještě důležitější ale je, že náskok na hranici postupu do play-off je v současnosti už jedenáctibodový.

Související články