HC Energie Karlovy Vary

Skvostná venkovní série pokračuje, Energie vyhrála v Třinci na penalty!

HC Třinec - HC Energie 3:4 sn (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0)
Až do mušketýrského penaltového souboje dvou výrazných karlovarských odchovanců dospělo páteční utkání Energie na ledě Třince. Západočeši se sice díky brankám Kumstáta, Zaťoviče a Košťála prakticky po celý zápas drželi o krok napřed, silní Oceláři ale nakonec dokázali srovnat a dovedli utkání až do trestných střílení. V nich poslal domácí do vedení Vojtěch Polák. Karlovarské zachraňoval až v posledním možném okamžiku Jan Košťál, který se navíc trefil i v následující čtvrté sérii. A protože penaltový mág Polák tentokrát odpovědět nedokázal, míří dva body do lázeňského města! Čtyřmi vítěznými zápasy v řadě na ledě soupeřů vytvořila Energie svůj nový klubový rekord.
Tipsport extraliga, 9. kolo, pá 8.10.2010
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
3:4sn
0:1, 1:1, 2:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 35. Peterek (Zíb, Kohn), 47. Bonk (V. Polák, Varaďa), 52. Bonk (V. Polák, Lojek) - 7. Kumstát, 21. Zaťovič (Pech, D. Hruška), 49. Košťál (Kumstát), rozhodující nájezd Koštál. Rozhodčí: Hradil, Jeřábek - Bryška, Novák. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Diváci: 2886. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.
Oceláři Třinec: Vojtek - Krajíček, Hrabal, Zíb, Štach, Lojek, P. Hořava, Cartelli, Hudec - Kohn, Polanský, M. Růžička - D. Květoň, Peterek, McGregor - Polák, Bonk, Varaďa - Hrňa, Podešva, Adamský
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Čutta, Sloboda, Gřegořek, Parýzek, Kokko, Dobroň, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - D. Hruška, Pech, Zaťovič - Melenovský, Dej, Sailer - Cyganov, Skladaný, Hřebejk

Komentář k utkání

Dnešní souboj celků z opačných pólů tabulky nezačal podle papírových předpokladů, ani dle představ domácího obecenstva. Západočeši na svého soupeře vlétli ve velkém stylu a výsledek 0:1 po první tercii v jejich prospěch byl pro Třinec ještě milosrdný.

Vše začalo, když se v osmé minutě individuálně střelou mezi betony prosadil Petr Kumstát. Následovala černozelená lavina, která v režii Davida Hrušky mohla způsobit další změnu skóre, ostřílený snajper však na puk v rozhodující chvíli nedosáhl.

Stále ještě běžela osmá minuta a Karlovarští zaútočili potřetí, jenže i tentokrát měli Oceláři štěstí - Sailerova bomba orazítkovala pouze tyč. Ofenzivní projev domácích v prvním dějství držel nad vodou především skvělý Růžička, který stál na konci a u zrodu akcí ze třetí, respektive desáté minuty.

Ani v jednom z těchto případů se však puk za brankovou čáru dopravit nepovedlo, pouze Kohn orazítkoval tyč. Výčet zajímavých situací první dvacetiminutovky uzavřel v osmnáté minutě taktéž na tyč zvonící Martin Zaťovič.

Západočeská převaha pokračovala i po první přestávce, tentokrát se ji ale povedlo rychle a beze zbytku zúročit. Osmapadesát sekund stačilo Martinu Zaťovičovi na to, aby šanci naskytnutou po pohledné kombinaci spoluhráčů Hrušky a Pecha proměnil ve dvoubrankový rozdíl.

Oceláři se ale nevzdali a v následujících minutách hru srovnali. V čase 25:18 domácí rozjeli nebezpečný útok, na jehož konci se ve velmi dobré pozici ocitnul Martin Adamský. Tomu se ale zakončení vůbec nepovedlo.

Vary i přes dvoubrankové vedení na venkovním kluzišti hrály velmi ofenzivním způsobem, což mohlo ve třiatřicáté minutě způsobit domácím další vrásky. David Nosek totiž napřáhl a Martin Vojtek měl velké problémy s krocením nezbedného puku.

V pětatřicáté minutě se dočkal i Třinec. Nejprve bylo k vidění Kohnovo neproměněné sólo, které ztroskotalo až na skvělém Mensatorovi. Za několik sekund však již první brance domácích nedokázal zabránit ani on. Samostatný únik z trestné lavice naskočivšího Jana Peterka byl totiž dokonale zakončený.

Fakt, že domácím se podařilo vstřelit kontaktní branku, zamíchal po druhé přestávce herním projevem obou celků. Energie, která celý zápas hrála prim, se najednou stáhla do defenzívy a snažila se odolávat jedné akci za druhou, které živou vodou polití Oceláři produkovali.

To se jim dařilo přesně šest minut a čtyřiatřicet sekund. Po této době si puk vzal do samosprávy Radek Bonk a lišácky umístil puk za záda bezmocného Mensatora. Zdálo se, že domácí by mohli předvést další z obratů na svém kluzišti.

Toto zdání brzy zhatil Jan Košťál, který přijal vybojovaný puk od Petra Kumstáta a bez rozpaků propálil Vojtka. Jenže znovunabyté vedení Energetiků vydrželo jen necelé tři minuty. Vojtěch Polák totiž vybojoval puk a podruhé v utkání v podobné situaci vyzval Radka Bonka, který se opět nemýlil.

Necelé tři minuty před koncem se opět děly věci. Lukáš Mensator se nejprve musel obracet, aby zabránil hattricku Radka Bonka, bezprostředně poté na druhé straně Gřegořek nebezpečně pálil přes klubko hráčů. Brankovou síť se však již nikomu rozvlnit nepodařilo a tak se prodlužovalo.

V pětiminutovém souboji o bod navíc se tři minuty prakticky nic nedělo, dokud se Energetici nenechali zbytečně vyloučit za příliš mnoho hráčů. Než ale domácí stihli něco vymyslet, stala se jim obdobná nepříjemnost. Zbytek prodloužení tak mužstva odehrála se třemi hráči na obou stranách. V následných nájezdech byli úsupěšnější hosté a zásluhou Jana Košťála, který se postaral o vítěznou trefu, získali bod navíc.

Ohlasy trenérů

Břetislav Kopřiva (HC Oceláři Třinec): Je to už páté utkání s těžkým úvodem, kdy musíme otáčet skóre. Na ty hráče už toho bylo moc, Vary navíc mají výbornou obranu. Na druhou stranu musím vyzdvihnout to, co kluci dokázali ve třetí třetině. Vytvořili jsme si tlak, díky čemuž přišly i góly. Výsledek pro nás není dobrý, ale za bod jsme rádi.

Antonín Stavjaňa (HC Energie Karlovy Vary): Byl to pro nás další těžký zápas venku a opět jedeme domů s bodovým ziskem. Zásluhu na tom má především dobrá obrana spolu s Mensatorem. O tři body jsme se připravili vlastími chybami, zejména když jsme dvakrát nepokryli Poláka.

Související články