HC Energie Karlovy Vary

Lukáš Mensator vychytal na jihu Energii play off!

HC MOUNTFIELD - HC Energie 2:1 sn (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)
Karlovy Vary si po roční pauze opět zahrají o mistrovský titul a ve středu 23.2. pravděpodobně začnou předkolo play off na hřišti Slavie nebo Plzně. Rozhodlo o tom předposlední kolo základní části, ve kterém energetici díky brance Petra Sailera a především 34 skvělým zákrokům Lukáše Mensatora vybojovali bod na ledě Českých Budějovic. Bod, který měl přes následnou porážku v samostatných nájezdech cenu zlata, protože brněnská Kometa zvítězila na Kladně.
Tipsport extraliga, 51. kolo, pá 18.2.2011
České Budějovice
Karlovy Vary
2:1sn
1:1, 0:0, 0:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 8. Kašpařík (Pletka, Vykoukal), rozh. nájezd Pletka - 19. Sailer (Pech). Rozhodčí: Souček, Turčan - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 4961. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1 - 2:1.
České Budějovice: Jakub Kovář - Vykoukal, Vydarený, Ptáček, Kolarz, Novák, Kotaška - Šimánek, Mikeska, L. Květoň - Gulaš, Kašpařík, Pletka - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný - Polodna, Langhammer, Gerebauer
Karlovy Vary: Mensator (61.-65. Sáblík) - Nosek, Čutta, Gřegořek, M. Rohan, Dobroň, Kokko, Přindiš, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Sailer, Pech, Zaťovič - Skladaný, Melenovský, Dej - Zucker, T. Klíma, Hluchý

Komentář k utkání

Úvodní dějství nabídlo vyrovnanou partii, v níž byli ale o poznání aktivnější domácí hráči. První náznaky šancí měli na svědomí budějovičtí mladíci Ferebauer s Kuchejdou. Lukáš Mensator v brance Energie se však díky jejich pokusům pouze zahřál do provozní teploty. První gólovou radost zažila solidně zaplněná Budvar aréna v osmé minutě. A byla to ukázková akce. Václav Pletka, jehož povzbudil gól v minulém utkání do sítě Litvínova, předložil parádní výzvu svému dvornímu centrovi a ten se nemýlil. Pavel Kašpařík si najel k pravé Mensatorově tyči, a tam uklidil do sítě Pletkův pas od mantinelu - 1:0.

Ani ne minutu poté mohli Karlovarští odpovědět. Ovšem Skladaný tváří v tvář domácímu gólmanovi neuspěl. Další příležitosti v průběhu první třetiny měli hosté při vyloučení Mikesky. Ale Sailer byl jen dalším, kdo neuspěl v přímém souboji s Kovářem. V 16. minutě pak málem navýšili hráči HC MOUNTFIELD svůj náskok. Na Mertlovu přihrávku si před brankou najel Roman Pšurný, ale nedal. Uspěli však hosté na druhé straně, když z pravého křídla zakončil svou akci střelou pod horní tyčku Petr Sailer - 1:1. Za tohoto stavu se šlo také poprvé do šaten.

Na startu druhé části dohrávali domácí přesilovou hru po karlovarském trestu za příliš mnoho hráčů na ledě. Do šance se dostal Mikeska, jenže Mensator předvedl další jistý zákrok a v tu ránu se hrálo pět na pět. Následovala pasáž utkání, během níž příliš výraznějších příležitostí k vidění nebylo. Snad jen při vyloučení domácího Kuchejdy se pokoušel něco vymyslet Skuhravý, ale zůstalo pouze u snahy. Dalšími zápisy do statistik byly na obou stranách po jednom vyloučení. Ovšem gólmani se spíše nudili. Ve 36. minutě se vytáhnul domácí Polodna, který uzmul kotouč váhajícím obráncům Energie, ovšem sám proti Mensatorovi neuspěl. Vyrovnaná partie pokračovala i ve druhém dějství a po čtyřiceti minutách svítil na ukazateli skóre stav 1:1.

Do třetí třetiny vstoupily oba týmy ve stejném rytmu jako tomu bylo ve třetině druhé. Ovšem přítrž pozvolné atmosféře udělali domácí rázným způsobem. Prakticky tři minuty ždímali karlovarské borce před Mensatorem, ale gólman Energie odolával srdnatě. Šance Mertla, Kuchejdy, Květoně i Langhammera znamenaly sice vážnou hrozbu, ovšem gólem neskončily. V padesáté minutě dostali nejprve možnost přesilové hry Jihočeši, ale jen půl minuty po jejím odehrání rozhodčí poslali na trestnou lavici i domácího Kašpaříka za nedovolené bránění před Mensatorem. Domácí tým působil svěžejším dojmem. František Výborný stáhl hru na tři útoky a šance nechyběly. Ovšem většina puků našla připraveného Mensatora.

V 54. minutě se dostali do velké šance hosté. Zaťovič nabruslil do útočného pásma a jeho svižná střela protáhla Jakuba Kováře. O dvě minuty později se obtočil kolem bránícího hráče Mertl a jeho střela propadla brankáři Mensatorovi výstrojí a puk projel po brankové čáře. Nikdo ho nedorazil. Jihočeši dřeli. Snaha se jim nedala upřít, ale vyložené šance nepřicházely ani na jedné straně. Když se blížil konec zápasu, bylo na obou týmech vidět, že remíza jim stačí. Po zaznění sirény se obě střídačky radovaly. Domácím neunikne čtvrtfinále a Vary nepřijdou o předkolo play-off.

Do prodloužení nastoupil za hosty v brance Lukáš Sáblík. Prodloužení opět nabídlo obrázek hry, kdy ani jeden z týmů nikam nespěchal. V polovině pětiminutovky protáhl Kováře Hluchý ostrou ranou, ale jinak byly oba gólmani celkem v poklidu. Hlasatel oznámil, že Slavia v Mladé Boleslavi prohrála a celá hala tleskala. Další šance nepřišly a šlo se na nájezdy.

V nich hned jako první proměnil Pletka pokusem mezi betony. Následně kontroval Klíma forhendovým blafákem. Ve druhé sérii proměnil svůj pokus Milan Gulaš razantní střelou zápěstím a jeho protějšku Sailerovy nájezd nevyšel. Dlouholetý budějovický hráč střelou mezi betony Kováře nepřekvapil. Ve třetí sérii laxním zakončením promrhal svou šanci Šimánek a Pech mohl pohodlně vyrovnat. Čtvrtá série přinesla změnu pořadí. Jako první jel Skuhravý a nedal. Podruhé se na led vydal Václav Pletka a místo střely mezi betony vsítil zápěstím do horního růžku – 2:1.

Ohlasy trenérů

František Výborný (HC MOUNTFIELD): Hosté byli od začátku aktivnější a bylo vidět, že jdou za bodem. Deset minut jsme se s tím těžko srovnávali, ale potom jsme se zvedli. Zápasy proti Karlovým Varům se letos podobaly jako vejce vejci. Počtvrté se hrálo prodloužení, když jsme z velkého tlaku ve třetí třetině nedokázali skórovat. Postupem do čtvrtfinále můžeme sezonu hodnotit jako úspěšnou.

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Dvě třetiny byly vyrovnané, ale ve třetí části nás domácí dostali pod obrovský tlak. Díky výbornému výkonu Lukáše Mensatora jsme uhráli bod, který jsme potřebovali. Výměnu brankářů do prodloužení jsme provedli na žádost Mensatora, který byl hodně unavený.

Související články