HC Energie Karlovy Vary

První bod zůstává na Slavii. Energie neuspěla v nájezdech

1. PK: HC Slavia - HC Energie 4:3 sn (1:2, 0:1, 2:0 - 0:0), stav série 1:0.
Koncentrát sezony HC Energie v 70 minutách. I tak by se dal charakterizovat úvodní duel předkola play off na ledě pražské O2 areny. Karlovarští potvrdili pozici nejlepšího mužstva extraligy v prvních třetinách a zásluhou Tomáše Klímy (na snímku) a Kumstáta odcházeli do kabin s vedením. Obrovský tlak Západočechů ve druhé třetině, podpořený velmi pohledně hranými přesilovkami, ale přinesl jen druhou Kumstátovu trefu a tyčku z hole Gřegořka. Slávisté se vrátili do hry hned v úvodu závěrečné dvacetiminutovky, po chvíli vyrovnali a jen zásluhou výborného Mensatora došlo střetnutí až do prodloužení. Pro energetiky už 20. v sezoně! Rozhodovalo se ale až v nájezdech. A neoblíbenou disciplínu pro sebe opět rozhodl soupeř zásluhou mladého kanonýra Tomáše Svobody. Druhý souboj série je na programu ve čtvrtek od 18:15.
Tipsport extraliga, PK1, st 23.2.2011
Slavia
Karlovy Vary
4:3sn
1:2, 0:1, 2:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 20. Vašíček (TSvoboda, Kadlec), 42. P. Jelínek (Svoboda, Vondrka), 51. Krejčík (Micka, Roth), rozhodující nájezd Svoboda - 6. Tomáš Klíma (Sloboda), 18. Kumstát (Skuhravý, Pech), 34. Kumstát (Košťál). Rozhodčí: Šindler, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:1. Diváci: 3956. Vývoj utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 4:3. Stav série: 1:0.
Slavia: Kopřiva - Kadlec, Vašíček, Kuboš, Krejčík, Žižka, Kolařík, Roth - Krenželok, Sklenář, Vondrka - T. Svoboda, Třetina, Tomica - Micka, P. Jelínek, J. Doležal - Pospíšil, Jaškin, Poletín - od 21. Klhůfek.
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Čutta, Dobroň, Gřegořek, Sloboda, M. Rohan, Prošek, Trefný - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Sailer, Pech, Zaťovič - Dej, Melenovský, Skladaný - Zucker, T. Klíma, T. Rohan

Komentář k utkání

V úvodu prvního utkání předkola play-off se oba celky soustředily především na defenzívu, až z ničeho nic po pěti minutách udeřily Karlovy Vary. Tomáš Klíma ujel po pravé straně a nadvakrát protlačil puk přes bezmocného Kopřivu. Vyrovnat skóre mohl o minutu později Jakub Sklenář, kterého v úniku fauloval Zaťovič a sudí Šindler nařídil trestné střílení. Sklenář ale na Mensatora nevyzrál, když hostujícího gólmana trefil do připravené vyrážečky.

Poté se hra opět uklidnila, a přestože slávisté byli častěji na puku, nedokázali se prosadit přes pozornou obranu Energetiků. V závěru první třetiny navíc hosté na desítky sekund zavřeli sešívané v jejich pásmu, nejnebezpečnější střelu Skuhravého však Kopřiva za svá záda ani nadvakrát nepropustil.

Václav Skuhravý ale ruce nad hlavu zvedl o okamžik později, to když v přesilové hře nalezl na brankovišti chvíli volného Petra Kumstáta, jenž už neměl problém s doklepnutím puku do odkryté klece. Nedlouho před sirénou sice dopravil kotouč do klece i domácí Krenželok, branka ale nemohla platit kvůli odpískanému ofsajdu. Sešívaní se ale dočkali o chvilku později, když se v početní výhodě dostal puk k volnému Jiřímu Vašíčkovi, který ho dorazil za Mensatora.

Aktivní vstup do prostřední části předvedly Karlovy Vary. Při přesilové hře napálil od modré tyč Gřegořek, následně se na brankovišti dral za odraženým pukem Sailer, obránci Slavie mu však rychle zablokovali hůl. Po dlouhé pasáži, kdy se hrál relativně nudný hokej, opět udeřila Energie. Domácí obránce vypíchl puk Košťálovi tak nešťastně, že se odrazil k Petru Kumstátovi, jenž provedl kvalitní blafák a pod Kopřivovým betonem posunul touš za brankovou čáru.

Úvod třetí třetiny, do níž si slávisté přenesli přesilovou hru, vyšel lépe domácím. Svoboda z pravého kruhu našel na brankovišti Petra Jelínka, kterému už nedělalo žádný problém usměrnit puk do klece. Sešívaní byli i nadále aktivnější, velkou šanci Jaškina však Mensator kryl. Na druhé straně se utrhl Zaťovič, z mezikruží ale zamířil těsně vedle.

Tomáš Micka měl na holi vyrovnání v osmé minutě třetí dvacetiminutovky, ale ze dvou metrů trestuhodně přestřelil hostující svatyni. O chvíli později měl nabito na gól Svoboda, avšak ani on, tentokrát z pozice mezi kruhy, nedokázal trefit Mensatorovu bránu.

Skóre srovnal až uprostřed třetiny Jakub Krejčík, jenž od modré propálil vše, co mu stálo v cestě. 3 956 diváků, kteří přišli do O2 areny, pak pobavila i bitka Vašíčka s Čuttou, za kterou oba hříšníci putovali na trestnou lavici. Přestože obě družstva měla v závěru výhodu přesilové hry, k vážnějšímu ohrožení obou brankářů nedošlo, proto se šlo do prodloužení.

Hrubou chybu v něm vyprodukoval brankář Mensator, jenž vyrazil nepříliš prudký puk, a poté hodně děkoval svým obráncům, kteří na poslední chvíli dokázali odstavit Doležala, jenž by jinak dorážel do zcela prázdné branky. Varům se 47 vteřin před vypršením prodloužení naskytla ještě jedna přesilová hra, když byl vyloučen domácí kapitán Kadlec, všechny střely ale pochytal pozorný Kopřiva.

V následných nájezdech se prosadili jen slávisté. Konkrétně Tomáš Svoboda, který si připsal vítěznou branku, a Lukáš Krenželok, jenž stvrdil vítězství Slavie 4:3 po nájezdech.

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (HC Slavia Praha): Prvních čtyřicet minut jsme se nemohli dostat do tempa, vůbec jsme nebyli schopní hrát tu hru, kterou teď praktikujeme. Zaplaťpánbůh jsme snížili na konci první třetiny, čímž jsme se dostali do zápasu, a díky povedené hře ve třetí třetině, kdy jsme již hráli vabank, stáhli hru na tři pětky a neměli co ztratit, jsme to dotáhli do prodloužení. Na penalty jsme byli šťastnější.

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): My jsme tlak Slavie čekali v první třetině, přišel až ve třetí a tam nás Slavia dostávala pod obrovský tlak. Myslím, že v tom utkání byly klíčové dva momenty. Závěr první třetiny, kdy jsme za stavu 2:0 nechali Slavii snížit na 2:1, a pak závěr druhé třetiny, kdy jsme udělali zbytečný faul po buly v útočném pásmu. Pustili jsme tam domácí do třetiny a zbytečným zákrokem jim nabídli přesilovku, z které pak pramenil gól na 3:2. Vyrovnání pak přišlo dost šťastně, ale Slavia tam znovu udělala velký tlak. Dnes byla ve finále šťastnější a lepší na nájezdy, zítra hrajeme znovu.

Související články

Ohlasy k zápasu | čt 24.2.2011

Kumstát: Musíme hrát celých šedesát minut