HC Energie Karlovy Vary

O prohře v Třinci rozhodl jediný gól

HC Oceláři Třinec – HC Energie Karlovy Vary 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Dlouho sahali Západočeši po cenném bodu z ledu úřadujícího mistra, ale nakonec odjíždí z nejvzdálenějšího cípu republiky s prázdnou. Lukáš Mensator se nenudil, protože na něj mířil jeden třinecký útok za druhým. Nakonec kapituloval zkušený brankař až v 54. minutě. Nejblíže ke gólu měl z karlovarských útočník Petr Kumstát. Energie prohrála další venkovní zápas nejtěsnějším možným rozdílem. Přesně před týdnem uhrála se Zlínem stejný výsledek. Další utkání odehraje Energie doma v úterý s Mladou Boleslaví. A půjde o hodně.
Tipsport extraliga, 25. kolo, ne 27.11.2011, Werk Arena
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
1:0
0:0, 0:0, 1:0
Branky a nahrávky: 54. Klimenta (Kohn, Zíb). Rozhodčí: Minář, Popovič - Tošenovjan, Hlavatý. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 3480. Střely na branku: 22:32. Průběh utkání: 1:0.
Oceláři Třinec: Hamerlík – Hrabal, Zíb, Richter, Lojek, Cartelli, Hořava P., Hudec – Květoň, Bonk, Hořava M. - Hrňa, Peterek, Klimenta – Kohn, Polanský, Chovan – Rufer, Ostřížek, McGregor - Marosz
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, Bombic, Nosek, Mocek, Gřegořek, Gulaši, Gawryletz, Přindiš – Košťál, Skuhravý, Kumstát – Skladaný, Mikeska, Melenovský – Zaťovič, Pech, Dej – Kuběna, Zucker, Kupec

Komentář k utkání

Mezi třineckými mantinely jsme byli svědky velmi vyrovnané první třetiny, která nakonec nepřinesla žádnou branku v jedné či druhé brance. Skóre utkání se mohlo otevřít již ve třetí minutě, když byla na ledě třetí formace Ocelářů. Polanský nahazoval na branku, kotouč se odrazil k volnému Chovanovi. Ten ale, místo odkryté branky, trefil jen clonícího hráče. Hosté v tuto chvíli měli obrovské štěstí, jelikož si málem srazili puk do vlastní sítě. Tak se ale nestalo a hra pokračovala bez branek.

Také v dalším průběhu hry byl velmi aktivní třinecký forward s číslem 10. Ten se ještě do konce periody dostal do dvou tutových šancí, ani jednu ale v úvodní branku přetavit nedokázal. Na druhé straně Hamerlíka několika pokusy otestovali Pech, Kumstát, či Košťál, dvacetiminutovku ale zcela ovládli oba strážci svatyně. Ve stejném stylu pokračovala hra i po osmnáctiminutové přestávce. Soupeři si tvořili šance, oba celky ale jistili bezchybní gólmani.

O něco aktivnější v úvodu druhé periody byli hráči ze západu Čech. Ti dokázali vyvinout souvislejší tlak, žádná z jejich akcí se ale neujala. Nejvíce byli před Hamerlíkem vidět Zaťovič, Zucker, nebo Mikeska, všichni ale buďto trefili Hamerlíka, nebo poslali kotouč za branku. Také Oceláři se postupem času dokázali dostat do tempa a vypracovat si několik možnotí. Nejviditelnější v tomto směru byla opět třetí formace Třince. Do prázdné branky mohl střílet Polanský, kotouč ale poslal souběžně s brankovou čárou. Pět minut před vypršení čtyřicáté minuty se do největší šance odehraných minut dostal Tomáš Klimenta. Ten si narazil s Peterkem, aby pak poslal kotouč do horní tyče. Před druhou sirénou ještě rozhodčí ovlivnili hru dvěma vyloučeními, ani jedno ale nebylo potrestáno.

Karlovarští šli do poslední dvacetiminutovky v početní výhodě a nebyli vůbec daleko od její využití. Petr Kumstát přesně vystřelil, jeho gólovou radost ale zhatil výborný Hamerlík, který zastavil puk na brankové čáře. Blízko k první brance utkání jsme byli ve 47. minutě. Nejprve Polanský hledal zpoza branky Maria Cartelliho, ten z první napálil puk do Mensatora. Energetici se pak dostali do protiútoku, ve kterým byli hned čtyři hráči v bílých dresech proti dvěma červeným obráncům. Na konci celé akce stál Travis Gawryletz, jenž ale celou akci zazdil, neboť netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

To Tomáš Klimenta byl mnohem úspěšnější. Oceláři ubránili přesilovku, ve které si hosté vytvořili několik nadějných šancí. Potrestaný Lukáš Zíb se po návratu z trestné ihned zapojil do akce, která nakonec skončila první brankou utkání. Zíb zavezl puk do pásma Energie, kde jej předal Ladislavu Kohnovi. Kohn se neukvapil, poslal puk Klimentovi, který přesnou střelou poprvé rozvlnil síť - 1:0. Hosté se ještě do konce utkání snažili o vyrovnání, jejich snahu ale zhatilo špatné střídání z předposlední minuty. Třinečtí v nabídnuté přesilovce kontrolovali puk a dokráčeli k zisku tří bodů.

Ohlasy trenérů

Pavel Marek (Oceláři Třinec): Tentokrát jsme nezvolili nějakou líbivou hru. Doplatili jsme na ni v minulých domácích zápasech, které jsme odehráli hodně ofenzivně až bezhlavě, a soupeři nás trestali. Toho jsme se chtěli vyvarovat. Proto jsme chtěli hrát hodně opatrně a neinkasovat, což se nám povedlo. Se štěstím jsme v závěru dali gól a máme tři důležité body.

Martin Pešout (Energie Karlovy Vary): Přijeli jsme s úkolem bodovat, protože naše situace není dobrá. Jsem rád, že jsme podali dobrý výkon, ale mrzí nás, že v době, kdy jsme začínali být lepší, jsme dostali rozhodující gól. To se nám stalo podruhé během týdne, minule ve Zlíně. Za výkon bychom si bod zasloužili.

Související články