HC Energie Karlovy Vary

Fantastický Mensator dirigoval vítězství ve Vítkovicích

HC Vítkovice Steel - HC Energie Karlovy Vary 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
Vskutku povedený zápas sehráli energetici na ledě Vítkovic. Za výhru mohou hostující hokejisté poděkovat především Lukáši Mensatorovi (na snímku), který čelil 53 střelám a připsal si více než 98% úspěšnost zákroků! Zápas ve třetím dějství dramatizoval kontaktním gólem Klimko, ale dvě tyčky domácích a následná odpověd Davida Zuckera utkání zlomily.
Tipsport extraliga, 8. kolo, út 2.10.2012
Vítkovice
Karlovy Vary
1:4
0:1, 0:1, 1:2
Branky a nahrávky: 42. Klimek (Sloboda, Roman) - 13. Doležal (Pohl, Skladaný), 30. Pohl (Nosek), 52. Zucker (Gřegořek, Pech), 59. Skuhravý (Košťál). Rozhodčí: Hribík, Hradil - Novák, Bryška. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. Diváci: 3 726. Střely na branku: 53:26. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4.
Vítkovice: Málek - Malík, Polák, Barinka, Sloboda, Rehák, Voráček, Sedlák - Szturc, Burger, Ujčík - Klimek, Roman, Svačina - Kucsera, Kolouch, Šedivý - Hlinka, Walker, Huna - Štencel
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, Gřegořek, Gulaši, Kloz, Kohn, Látal, Nosek D., Prošek - Doležal, Koblasa, Košťál, Kumstát, Pech, Pohl, Rohan, Skladaný, Skuhravý, Vachovec, Zucker

Komentář k utkání

Rozsáhlá marodka především na straně vítkovických hokejistů činila trenérovi Mojmíru Trličíkovi značné potíže se skladbou dosti improvizované sestavy. I přesto se ale domácí celek v zápase neztratil a hrál vyrovnané utkání. Po herní stránce dokonce hostující hokejisty předčil. Na Mensatora vyslal úctyhodných 53 střel, leč jen jediná zamířila za jeho záda.

Již minutu po začátku klání šli hosté do čtyř, ale Vítkovice sehrály přesilovku nevýrazným způsobem a Karlovým Varům se dařilo opakovaně vyhazovat. Dále obě mužstva hrála hokej bez šancí a bez chyb, tudíž brankáři si mohli vybrat placené volno.

První gólová radost propukla na straně energetiků ve třinácté minutě, ale situace posléze putovala až k videorozhodčímu. Po přihrávce Pohla střílel Jiří Doležal a akce byla nakonec uznána jako regulérní gól. Vítkovičtí sice svého soupeře dokázali přestřílet a měli v závěru třetiny množství povedených šancí, ale i díky Lukáši Mensatorovi ve skvělé formě po první třetině vedli karlovarští hokejisté.

Domácí do druhého dějství začali precizně bránit modrou čáru. Hrál se vyrovnaný hokej bez šancí, po vyloučení Václava Skuhravého však došlo ke změně. Mensator nevěděl, kam dřív skončit, a především díky němu zůstalo skóre nezměněné. Krátce nato tento fakt musel domácí střídačku hodně mrzet. Exvítkovický Petr Pohl v rychlosti dokázal zadovkou překonat Romana Málka. Zvýšit na tříbrankový rozdíl mohl opět on, ale brejkovou situaci nevyužil dle svých snů.

Na začátku třetí periody dodal Vítkovicím naději Lukáš Klimko. V dalších minutách měli energetici velké štěstí, za Mensatorem totiž hned dvakrát zazvonila tyčka. I po těchto nevyužitých šancích domácích přišla tvrdá odplata soupeře. Ten z přesilovkové trefy Davida Zuckera zvýšil na 1:3 a prakticky rozhodl o vítězi. Do prázdné branky ještě navýšil Václav Skuhravý, který využil chybného zpracování puku na modré čáře.

Energetici měli zápas většinou pod svou kontrolou, ale také měli notnou dávku štěstí, které se po celých šedesát minut přiklánělo na jejich stranu. Poděkovat mohou také svému gólmanovi Lukáši Mensatorovi, který prokázal vynikající formu a drtivé většině střeleckých pokusů zabránil.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Vítkovice Steel): Těžko se mi hledají slova. Spousta střel, spousta vyložených šancí. Když neproměníte vyloženou šanci, je to hrubá chyba, a my jsme jich dneska nasekali hodně. Nedávali jsme góly. Je pravda, že proti nám stál výborný Mensator, ale to nás v žádném případě neomlouvá. My jsme dneska měli vyhrát.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Každý, kdo zápas viděl, bude souhlasit s tím, že nám zápas vyhrál výborný Lukáš Mensator. Ten mužstvo ve druhé polovině zápasu strhl k obrovské obětavosti a jen díky tomu jsme tady vyhráli. Možná, že posledních deset minut jsme přidali i trochu chytrosti a výsledek jsme si pak pohlídali.

Související články