HC Energie Karlovy Vary

Ofenzivní kanonáda, Vlčí smečka deklasovala Slavii


JUN: HC Energie - HC Slavia Praha 6:2 (2:0, 3:1, 1:1)
Klání 28. kola DHL extraligy juniorů přivedlo do KV Areny pražskou Slavii a energetici byli odhodláni vrátit Pražanům říjnovou porážku. Předpoklady však favorizovaly hostující tým, který před zápasem jistil šestou příčku v tabulce, zatímco Západočeši se trápili až na šestnácté pozici. Průběh utkání však zcela zbořil veškeré odhady, domácí již od prvních minut kombinovali s pukem podstatně častěji, než jejich soupeř, což jim vyneslo první branku utkání. Od tohoto okamžiku již plně ovládli hru. Postupně Vlčí smečka přidala dalších pět branek a dokonce vyhnala z hostující klece brankáře Šorfa, ani střídající Vecka však nedokázal zastavit rozjetou zelenou mašinu. Po výhře 6:2 si tak Energie připisuje důležité tři body.
DHL extraliga juniorů, 28. kolo, čt 21.12.2017, KV Aréna
Karlovy Vary
Slavia
6:2
2:0, 3:1, 1:1
Branky a nahrávky: 10. Janata, 14. Weinhold (Šik, Horký), 23. Petrov (Tlačil, Vápeník), 28. Bečka (Tlačil), 39. Davídek, 49. Petrov (Pajk, Bečka) – 36. Šteiner (Matějka, Hradil), 60. Vobořil (Šteiner, Matějka). Rozhodčí: Valenta – Pešek, Gerát. Vyloučení: 4:5. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 37:43. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1, 6:2.
Karlovy Vary: Kašpar (Grančarov) – Vodička, Vápeník, Přibyl, Pajk, Brabec, Kala, Hrůša, Weinhold – Pastyřík, Horký, Tlačil, Šik, Salnikov, Chodounský, Davídek, Petrov, Bečka, Halberštát, Janata, Prošek
Slavia: Šorf (Vecka) – Duda, Šmíd, Vobořil, Stark, Holý, Melovič, Valík – Kohút, Matějka, Patočka, Netolický, Šteiner, Šilhan, Šergl, Marek, Jaša, Hradil, Nedorost, Martínek

Komentář k utkání

Vstup do utkání se lépe povedl domácím, kteří si brzy dokázali vypracovat souvislý tlak na soupeřovu branku a poprvé provětrali Šorfovu výstroj, leč neúspěšně. Zatímco se Pražané marně pokoušeli dostat za záda karlovarské defenzivy, Energie atakovala hostující klec stále častěji a nebezpečněji, což záhy vyústilo v první faul utkání arovnou dvojitý trest pro Slavii. Během této čtyřminutové početní nevyrovnanosti Západočeši zcela zamkli soupeře v jejich obranném pásmu a díky zdařilým kombinacím mohli na hostujícího gólmana pálit ze všech pozic. Tento tlak se nakonec setkal s úspěchem, odražený kotouč si ve zmatku před brankou nejrychleji našel karlovarský kapitán Jiří Janata a otevřel skóre utkání. Pro favorizované Sešívané to byl pomyslný budíček a krátce po inkasovaném gólu začali diktovat tempo utkání právě hostující střelci, kteří několikrát nebezpečně otestovali pozornost domácího Kašpara, ten však všechny pokusy vykryl. Ofenzivní snahu Slavie brzy ukončilo další vyloučení červenobílých, nicméně početní nevýhodu zvládali ubránit výborně. Jedna z mála šancí domácích ale nakonec skončila ve slávistické brance, Martin Weinhold vyslal bombu od modré a prosadil se při svém sezonním debutu v dresu karlovarské juniorky. Hosté záhy opět zvýšili tempo své hry, energetici však kontrovali nemenší aktivitou a ve zbytku třetiny již puk střídal majitele v krátkých intervalech bez větších šancí.

I úvod druhé periody byl zcela v režii Západočechů. Ti Šorfa zasypali střelami již od prvních sekund a po pouhých třech minutách hry se k odraženému kotouči dostal Daniil Petrov, který díky své poziční práci mohl doklepnout do zcela odkryté branky. Euforii diváků však brzy vystřídal děs, když ve 26. minutě přímo na ledě zkolaboval domácí Tomáš Chodounský, musel být na nosítkách odvezen do šatny a do utkání poté již nezasáhl. Energetici nicméně svého spoluhráče na dálku podpořili znamenitě, po dalším nejistě vyraženém puku byl u dorážky nejrychleji Jan Bečka a ukončil dosavadní působení Dominika Šorfa, mezi třemi slávistickými tyčemi jej nahradil Daniel Vecka. Po čtvrté brance domácí mírně polevili v rychlosti, naopak hosté ze sebe vydávali vše. Tento nepoměr aktivity přinesl Sešívaným dokonce trestné střílení, Šerglův blafák si však Jakub Kašpar pohlídal. Čisté konto ale domácí gólman o moc déle neudržel, ve 36. minutě se mistrovsky do šibenice prosadil David Šteiner. Nicméně Energie odpověděla ještě před druhou sirénou, podobně kvalitně mířenou střelou se do listiny střelců zapsal na druhé straně Milan Davídek.

Díky čtyřgólovému rozdílu byla poslední dvacetiminutovka ve znamení podstatně menší aktivity na obou stranách, většina útoků se odehrála během nějaké z mnoha početních nevyrovnaností. Ty byly mezi oba celky rozděleny poměrně spravedlivým dílem, v důsledku čehož se přelévala také herní převaha. Krátce před polovinou třetiny udeřili Karlovarští již pošesté a opět ve vlastní přesilovce. Druhým gólem v utkání se blýskl Daniil Petrov a potvrdil, že domácí přesilovky jsou opravdu smrtící. Další puk v hostující síti sebral Sešívaným poslední zbytky elánu a v dalších minutách byla veškerá aktivita pevně v rukou energetiků. Poučeni z předchozího inkasování, Západočeši nepolevili v tempu a nadále pálili na gólmana Slavie, ten už ale další kotouč za svá záda nepustil. Krátce před koncem utkání se ještě hosté dostali do početní výhody a naposledy se ctí zabojovali alespoň o kosmetickou úpravu skóre. Nakonec se jim to podařilo, 16 sekund před vypršením přiděleného času a pouhou sekundu po skončení přesilovky se z blízkosti trefil David Vobořil. Energie nakonec zvítězila rozdílem třídy a díky výhře 6:2 zůstávají všechny tři body na západě Čech.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary): „Myslím si, že jsme do utkání vstoupili koncentrovaní. I když Slavia měla nějaké šance, tak jsme my šli do vedení. Dneska jsme byli i produktivní a myslím si, že v jedné pasáži, kdy Slavia dala gól na 4:1, tak se to mohlo ještě zlomit. Nějak jsme se skonsolidovali a brankou na 5:1 rozhodli zápas. Samozřejmě jsme rádi za výhru a věřím, že nám zbyde ještě nějaká energie na zítra.“