HC Energie Karlovy Vary

Vlčí smečka nestačila na Vítkovice, rozhodla první třetina

JUN: HC Energie - HC Vítkovice Ridera 2:4 (0:3, 2:1, 0:0)
Junioři Energie v pátečním duelu v KV Areně nestačili na soupeře z Vítkovic. Hosté rozhodli už v první třetině, ve které třikrát skórovali. Soupeřův náskok již domácí nestihli dorovnat, což je stálo body.
DHL extraliga juniorů, 29. kolo, pá 12.1.2018, KV Arena
Karlovy Vary
Vítkovice
2:4
0:3, 2:1, 0:0
Branky a nahrávky: 39. Vápeník (Tlačil), 40. Pajk (Bečka, Tlačil) – 8. Malát (Dang, Beránek), 8. Spratek (Raška, Gřesík), 13. Fridrich (Baláž, Blaško), 23. Gřesík (Štěpánek). Rozhodčí: Zubzanda – Gerát, Fiala. Vyloučení: 3:9. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 105. Střely na branku: 38:42.
Karlovy Vary: Grančarov (23. Bednář) – Vodička, Brabec, Pajk, Klejna, Vápeník, Bernáth, Přibyl – Hotěk, Janata, Prošek, Pastyřík, Šik, Horký, Petrov, Bečka, Tlačil, Habr, Halberštát, Salnikov
Vítkovice: Malik – Štěpánek, Gřesík, Zdeněk, Kučera, Klus, Smolka, Ficek – Peterka, Spratek, Raška, Baláž, Blaško, Fridrich, Malát, Beránek, Dang, Vilček

Komentář k utkání

První část zápasu se jednoznačně lépe vydařila hostům. I přes to, že se Energie od začátku utkání tlačila do útočné třetiny, se podařilo v 8. minutě Davidu Malátovi překonat Grančarova po přihrávce zpoza brány. Několik sekund poté se poštěstilo prostřelit zaskočeného Grančarova ihned po vhazování Danielu Spratkovi. Karlovarští se i poté snažili hájit si útočné pásmo a to se jim vcelku dařilo, bohužel pro ně to bylo o něco horší s produktivitou. Domácí tak ze svých šancí nedokázali těžit, a tak se dalšího posunu skóre zhostily opět Vítkovice. Ve 12. minutě se trefil po několika střelách do prázdné brány Petr Fridrich. V 18. minutě přišel první vyšší trest, mířil na bedra Jakub Habra. Habr byl poslán na trestnou lavici na dvě plus deset minut za zásah do oblasti hlavy nebo krku. Pak zde byla dvě vyloučení na straně hostů, Energie ale ani jedno z nich nepotrestala.

Druhá perioda byla pod taktovkou zelenobílých. Ze začátku třetiny to tak nevypadalo, domácí inkasovali ve 23. minutě velmi působivou útočnou akcí v podání Davida Gřesíka. Ten vyjel z vlastního obranného pásma, přes střední pásmo a v útočné třetině propálil Grančarova z velkého úhlu. Trenéři domácích se rozhodli po čtyřech inkasovaných brankách vystřídat Grančarova, a tak ve 23. minutě nastoupil do brány Bednář. Na druhé straně si energetici vytvořili obrovskou šanci, brankář hostů rozehrál přímo na Bečkovu hůl, ten už mířil do prázdné klece, na poslední chvíli však padl před letící puk vítkovický obránce. Ridera ke konci třetiny dvakrát faulovala a Energii se podařilo obě přesilovky proměnit. Poprvé v 39. minutě zásluhou Pavla Vápeníka, ten poprvé v tomto utkání propálit Malika přesně mezi betony z mezikruží. Druhým a zároveň posledním střelcem zápasu byl ve 40. minutě Ondřej Pajk. V přesilovce těsně před koncem třetiny se po zásobě střel nestihl již Malik dostatečně rychle přesunout a Pajk trefil odkrytou část branky.

Hned ze začátku poslední třetiny se Vítkovice pokusily překonat Bednáře hromadnou kombinací. Tři hráči si před brankovištěm přihrávali a čekali až Bednář odkryje kousek svojí klece, v poslední okamžik však jejich akci zastavila karlovarská obrana. Energetici následně dostali příležitost v přesilové hře pět na tři, kde mohli utkání ještě před polovinou poslední části zdramatizovat, hosté si však toto oslabení bravurně pohlídali a bez větších problémů ubránili. Zhruba v půlce poslední periody se před Malikem strhla rvačka, a to nutilo rozhodčí sáhnout po vyšších trestech, Tlačil a Štěpánek dostali tresty do konce zápasu za shození rukavic a Šik si odpykal desetiminutový trest za nesportovní chování. Zelenobílí měli ještě jednu příležitost a to v podobě trestného střílení, to bohužel pro ně Prošek neproměnil a skóre zůstalo až do konce zápasu 2:4.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): V první ředě jsme si utkání prohráli svou nedisciplinovaností, dostali jsme mnoho vysokých trestů. Další příčina dnešní porážky je fakt, že jsme si vytvořili mnoho střeleckých příležitostí, bohužel naše schopnost proměňování je dlouhodobě špatná, což jsme dokázali v dnešním zápase.

Mojmír Trličík (HC Vítkovice Ridera): Přestože jsme vedli dlouhou dobu 4:0, tak byl zápas poměrně vyrovnaný. Jediný rozdíl byl v produktivitě mužstev, nám se podařilo získat čtyřbrankový náskok a trestuhodně útočnými fauly jsme v závěru druhé třetiny dovolili soupeři snížit na rozdíl dvou gólů. Ve třetí třetině jsme opět dali šanci soupeři, kdy mohl v přesilovce 5 na 3 zápas zdramatizovat. My jsme však tyto oslabení sehráli dobře a tím jsme si zajistili perfektní tři body, které ještě v boji o dvanáctku potřebujeme.