HC Energie Karlovy Vary

Energie zvítězila 12 sekund před koncem a je výhru od baráže!

HC Slavia Praha - HC Energie 1:2 (1:0, 0:0, 0:2) Stav série: 0:3
První z dvojice zápasů v hlavním městě přinesl vyrovnanou a divácky atraktivní podívanou. Jako první síť rozvlnili sešívaní a dlouho byl jejich gól ze závěru úvodního dějství jediný, nicméně energetikům se podařilo začátkem třetí třetiny srovnat. Dvanáct sekund před koncem utkání Karlovarští zásluhou Michala Plutnara strhli utkání ve svůj prospěch, a mají tak mečbol o postup do baráže!
WSM Liga, SF3, so 17.3.2018
Slavia
Karlovy Vary
1:2
1:0, 0:0, 0:2
Branky a nahrávky: 19. M. Kadlec (Pohl, Šagát) – 44. Osmík (Kverka, Kohout), 60. Plutnar (Flek, T. Rachůnek). Rozhodčí: Čech, Dědek – Gančarčík, Zídek. Vyloučení: 1:2. Využití: Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 2156. Střely na branku: 30:32. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Slavia: Frodl (Polívka) – Barák, Pohl, J. Drtina (A), J. Novák (C), Kasík, J. Holý, Ryzák – Račuk, Šagát, M. Kadlec – L. Krejčík, Nedvídek, Z. Doležal – Jankovský, Šafránek, Šmerha – J. Doležal, Kubica, M. Ondráček
Karlovy Vary: F. Novotný (Závorka) – Podlipnik, Šenkeřík, M. Rohan (A), Plutnar, J. Tomeček, Kovačevič – T. Rachůnek (A), Balán, Flek – Stloukal, Kverka, Kohout – Osmík (C), Skuhravý, Gríger – O. Beránek, Tuominen, Vrdlovec

Komentář k utkání

Slávisti vstoupili do nejdůležitějšího zápasu sezony, jak se sluší a patří. Před výbornou návštěvou v Edenu to byla úplně jiná Slavia než v posledním zápase. Domácí hráči v první třetině Vary přehrávali a mnohem elegentněji se dostávali do šancí.

Slavia tlačila a pálila jednu střelu za druhou. To mělo za následek i trochu děsivou scénu ze 4. minuty. Kasík napřáhl od modré a trefil hostujícího beka Tomečka tvrdým projektilem do helmy. Tomeček dlouho ležel na ledě a nakonec ho museli spoluhráči otřeseného a dezorientovaného odvést do šatny.

V sešívaném dresu zlobil brankáře Novotného hlavně Račuk. Urostlý útočník se prodral do několika šancí, štěstí mu ale nepřálo. V polovině třetiny Energie hru vyrovnala a musel se činit i slávistický brankář Frodl.

Perné chvilky domácí přečkali a ke konci třetiny zase zatlačili. Odměnou pak byla zasloužená vedoucí branka. Šagát se protáhl do pásma, přihrál mezi kruhy Pohlovi a ten vyslal z první tvrdou ránu na branku. Do střely ještě šikovně vložil hůl Martin Kadlec a Novotný neměl šanci zasáhnout.

Po přestávce hrály Vary první přesilovku zápasu a málem z toho bylo vyrovnání. Frodl předvedl několik dobrých zákroků, ale na Kovačevičovou tečovanou ránu nestačil. Naštěstí pro domácí se puk odrazil od pravé spojnice ven z branky.

Pak se zase činila Slavia, která se vůbec nechtěla spokojit s vedením 1:0. Diváci v Edenu už skoro slavili ve 33. minutě. Račuk předvedl krásnou samostatnou akci, dostal se mezi kruhy ke střele, která se nakonec odrazila od horní tyčky.

Slavia pak mohla navýšit vedení i ve dvou přesilovkách, které domácí do konce třetiny měli. Energie ale zmobilizovala síly a oslabení výborně ubránila.

Slavia dál poctivě bránila i ve třetí třetině, ale pak pro domácí přišla hodně smolná chvilka. Domácí beci dobře vyhodili po mantinelu, kde se ale puk odrazil od nohy rozhodčího přímo ke Kverkovi. Rozhození domácí hráči pak už nestihli pokrýt Martina Osmíka, který od Kverky dostal puk a prostřelil Frodla. Ten si na puk sáhl, ale kotouč nakonec doklouzal za čáru.

To byla pro domácí snad až ledová sprcha. Hosté to dobře věděli a chtěli skóre bleskově otočit. Na Frodla létal jeden nepříjemný pozdrav za druhým a sešívaní s trochu štěstí tlak Energie ubránili.

Největší poplach ale nastal až v 55. minutě. Vary Slavii zatlačily a po střele hostujících útočníků skončil puk za Frodlem na brankovišti. Hladoví hosté začali kotouč doklepávat do sítě, ale sešívaní začali jeden za druhým obětavě padat do volného prostoru, takže situaci zázračně zachránili.

Ještě méně uvěřitelná scéna se odehrála dvě minuty před koncem třetiny. Gríger měl před sebou úplně prázdnou branku, ale nepochopitelně napálil puk do tyčky!

Když už se zdálo, že zápas rozhodne prodloužení, Energie se přece jen dočkala. A pro Slavii to byl smrtící zásah. 12 sekund před koncem se totiž po přihrávce Fleka dostal k puku Michal Plutnar a rozhodl. Slavia už nemohla nic dělat.

Ohlasy trenérů

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Jsme zklamaní, že se nám zápas nepodařilo dovést do vítězného konce. Myslím si, že první dvě třetiny jsme měli malinko navrch a zaslouženě jsme vedli. Soupeř ale pak víc otevřel hru a zatlačil nás do obranného pásma, kde si vytvářel soustavný tlak. Z toho pramenily chyby, kterých Vary dokázaly využít. První gól daly trošku se štěstím. Za vyrovnaného stavu už se to musí umlátit a ukopat, a to se nám bohužel nepovedlo a inkasovali jsme podruhé. Poraženecká nálada ale nepanuje. Chceme kluky zase namotivovat a nehecovat. Před domácím publikem budeme chtít určitě vyhrát.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Zápas byl určitě těžký. My jsme věděli, že nás v Edenu nečeká nic jednoduchého a připravovali se na to. Ale i tak na nás domácí vyloženě vlétli, minimálně v prvních deseti minutách. Nám chvíli trvalo, než jsme se s tím srovnali. Paradoxně ve chvíli kdy jsme začali vyrovnávat hru, jsme z nenápadné situace dostali gól, který nás trochu srazil. Domácí naopak nakopl. Ale přesto si myslím, že jsme pak zvýšili pohyb a zlepšili se. Začali jsme si vytvářet šance a můžu jen smeknout před tím, co náš tým předvedl v závěrečné třetině. Podle mě se ukázal náš silný týmový duch. Za to jsme potom byli po právu odměněni. Chci poděkovat hráčům i fantastickým fanouškům. Teď musíme co nejlíp zregenerovat a připravit se na další zápas.

Související články

Ohlasy k zápasu | so 17.3.2018

Bojovali jsme jako tým, říká Plutnar