HC Energie Karlovy Vary

Energie vstoupila do baráže neúspěšným derby v Litvínově

HC VERVA Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Po roce první střetnutí s extraligovým soupeřem začal pro Energii jako z hororu, již po minutě a půl v oslabení inkasovala. Verva předváděla tvrdou a pevnou obranu, přes kterou se Karlovarským zpočátku procházelo těžko, nicméně postupně začali na tuto defenzívu nacházet recept. Štěstí však stalo při domácích, a to se projevilo i jejich trochu náhodným druhým gólem. Závěr utkání již dokázal Litvínov kontrolovat a nakonec i zvítězit 3:1.
Buď u toho s námi! Vstupenky na baráž o extraligu kupuj ONLINE
WSM Liga, BAR1, út 27.3.2018
Litvínov
Karlovy Vary
3:1
1:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 2. V. Hübl (J. Mikúš, F. Lukeš), 29. Matoušek, 42. Jánský (V. Hübl) – 49. Gríger (Skuhravý). Rozhodčí: Hejduk, Kika – Frodl, Komárek. Vyloučení: 7:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5342. Střely na branku: 25:30. Průběh utkání: 3:0, 3:1.
Litvínov: Petrásek (Kantor) – Šesták, Frolo, Gula (A), Z. Sklenička, Sörvik, Baránek, L. Doudera – M. Hanzl, J. Mikúš, J. Černý – Matoušek, Řehoř, Trávníček (C) – Jánský, V. Hübl, F. Lukeš – Jícha, Válek, Jurčík
Karlovy Vary: F. Novotný (Závorka) – Podlipnik, Šenkeřík, M. Rohan (A), Plutnar, Krejčí, Kovačevič, Pajk – T. Rachůnek, Balán (A), Flek – Stloukal, Kverka, Kohout – Osmík, Skuhravý (C), Gríger – O. Beránek, Tuominen, Vrdlovec

Komentář k utkání

Úvodní barážový duel začali mnohem lépe domácí, kteří dokázali rozebírat obranu energetiků a záhy si dokonce vynutili rychlou přesilovku. Výhoda jednoho bruslaře umožnila Vervě pokračovat ve svém totálním hokej a již ve druhé minutě to skončilo gólem Viktora Hübla, který po povedené kombinaci zakončoval z první do odkryté klece. Litvínovská defenzíva byla pro hosty zcela neprostupná a díky podpoře v zadních řadách mohli Severočeši prakticky neustále vyrážet do velice rychlých útoků tvořených opravdu přesnými kombinacemi. V karlovarských výpadech byl naopak přesnosti silný nedostatek, což ústilo v naprosto jednostranný vývoj utkání a mnoho práce pro Filipa Novotného. Karlovy Vary se poprvé ke střele dostaly až v osmé minutě při své početní výhodě, která i přes menší problémy s přihrávkami přinesla hostům alespoň krátkodobou převahu a zejména kýženou psychickou vzpruhu. To se odrazilo i na následném průběhu hry, energetici se hnali dopředu s viditelně větším zápalem, nicméně Verva předváděla kvalitní tvrdou obranu a to v kombinaci s jakousi nesehraností hostů drželo kotouč nadále převážně na hokejkách Litvínova. Ze hry domácích se přesto postupně vytrácela jistota, kterou disponovali v úvodu zápasu, což přineslo Energii dvojici přesilovek, té však i přes vysokou frekvenci střel využít nedokázala. V samém závěru dějství se ofenzivně činili výhradně Karlovarští, skóre se však před první sirénou již znovu neměnilo.

Do prostřední periody již vykročili aktivněji hosté a pokračovali ve své kvalitní práci z konce předchozí dvacetiminutovky. Jelikož co se týče důrazu měli navrch stále domácí, energetici zvolili strategii mířenou primárně na rychlost a to se setkávalo s úspěchem. Výrazné zlepšení bylo patrné i v západočeských kombinacích, což přineslo Energii výraznou převahu a Michael Petrásek se poprvé v utkání musel skutečně činit. Obrázek hry z prvního dějství se v tom druhém přetočil nohama vzhůru, najednou to byli hosté, kteří zamykali soupeře před vlastní brankou a dusili jeho obranné řady. Verva stále držela náskok jen se štěstím, Karlovarští hrozili zejména nečekanými tečemi, které několikrát prosvištěly domácím brankovištěm. V deváté minutě štěstí k Litvínovským pomohlo vůbec nejvíce, když se po střele Tomáše Matouška puk silou vůle dokymácel až za brankou čáru. Po druhé brance domácích se hra trochu vyrovnala a v návratu do tempa Severočechům pomohla i o pár minut později získaná přesilovka, při níž se sám před hostující brankou zjevil Lukáš Válek, ten však z těsné blízkosti trestuhodně přestřelil. Energetici postrádali svou dřívější rychlost a postupně získanou taktickou komplexnost, dařilo se jim však dobře zorganizovat defenzívu a krátce před vstupem do poslední pětiminutovky byla k vidění spíše hra ve středním pásmu. Závěr periody byl v podání hostů dosti aktivní, nicméně domácí zvládli situaci v klidu kontrolovat a oba týmy se odebraly do šaten již bez dalších větších šancí.

I poslední dějství zahájili s pukem na hokejkách energetici, okamžitě však narazili na odpor domácích a ti kontrovali rychlým zvýšením svého náskoku. Po hrubce od Martina Rohana se Verva ocitla ve dvou proti nikomu a takovou příležitost bez zaváhání využil Peter Jánský. Odpověď Energie byla snaživá a to podpořila i další rychle vybojovaná početní výhoda, při níž byl velice blízko snížení Stanislav Balán, jeho ránu z první však fantasticky vytěsnil mimo tři tyče Michael Petrásek. Na obou mužstvech již byla patrná únava po dvou rychlých periodách, Karlovarští se navíc trápili stále se vzdalující vidinou bodového zisku, tudíž se jim nedařilo překonávat Litvínovskou defenzívu a vrátit se do utkání. Energie však ukázala svoji bojovnost, několik dlouhých minut bušila do zavřených vrat v obraně Vervy a nakonec se jí přece jen podařilo skórovat. U mantinelu zdánlivě utopený útok dokázal rozhýbat Dávid Gríger, který se obtočil kolem domácí klece a mistrovskou střelou zápěstím nedal Petráskovi žádnou šanci kotouč zastavit. Energetiky vstřelená branka nabudila a přepnuli na ještě vyšší rychlostní stupeň, jelikož čas k vyrovnání se neúprosně krátil. V krizových dobách však Litvínov dokázal udržet ve vedení mnoha důležitými zákroky v celém utkání výborný Michael Petrásek a ze zabezpečeného brankoviště mohli domácí vyjíždět do protiútoků, ty ale hasil neméně precizní Filip Novotný. V opravdu dramatickém závěru utkání útočily celky v poměrně pravidelně se střídajících intervalech, oba gólmani však odmítali pustit další kotouče za svá záda a další gól nakonec již nepřišel. Energie tak prohrává své první barážové zápolení s Litvínovem 1:3.

Ohlasy trenérů

Jiří Šlégr (HC Verva Litvínov): Chtěl bych poděkovat divákům, že jich přišlo tolik. Hráčům to pomohlo, byla výborná atmosféra. Bylo tam jiné nasazení, jiná chuť. Poté jsme už byli trpěliví. Soupeř výborně bruslil a do šancí se dostával také. Čekali jsme na jeho chyby a to se vyplatilo. Chtěl bych pochválit celý tým za bojovnost. Je to ale jen jeden zápas, musíme takhle pokračovat dál.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že nás bude čekat nepříjemný a silný soupeř. To se potvrdilo hned na začátku. Naší nešikovností jsme měli dvě oslabení a domácí dali první gól. To ovlivnilo začátek utkání. Postupem času jsme se srovnali s tempem hry. Ve druhé třetině, když jsme se dostali do tlaku a vytvořili si šance, tak jsme inkasovali druhý gól, který jsme si dali prakticky sami. Na třetí branku jsme soupeři nahráli. To utkání rozhodlo. Poté už si domácí zápas pohlídali. Musíme mít lepší vstup do zápasu a vyvarovat se chyb. Dneska jsme se porazili sami.

Související články

Ohlasy k zápasu | út 27.3.2018

Jaromír Kverka: Hodíme to za hlavu a jedeme dál