HC Energie Karlovy Vary

Energie předvedla rychlý obrat a odvetu s Kladnem vyhrála

HC Energie Karlovy Vary - Rytíři Kladno 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)
Druhá část dvojzápasu Energie a Kladna se ze středu Čech přesunula do KV Areny a skóre se poprvé měnilo hned zkraje utkání, kdy se prosadili Rytíři. Záhy se však energetikům povedlo během tří minut strhnout vedení na svou stranu, a to si i za přispění nedisciplinovanosti Kladna udrželi až do třetí třetiny. V ní se ještě Energii podařilo zlomit přesilovkové prokletí a dovést utkání do zdárného konce díky výhře 3:1. Lví podíl na výsledku měl dvougólový střelec Daniel Vrdlovec.
Buď u toho s námi! Vstupenky na baráž o extraligu kupuj ONLINE
WSM Liga, BAR4, út 3.4.2018
Karlovy Vary
Kladno
3:1
2:1, 0:0, 1:0
Branky a nahrávky: 8. Kohout, 11. Vrdlovec (Podlipnik, Tuominen), 55. Vrdlovec (Kovačevič, Stloukal) – 4. Kružík (Redlich, T. Kaut). Rozhodčí: Hejduk, Bejček – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5272. Střely na branku: 28:32. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
Karlovy Vary: F. Novotný (Kuchař) – Podlipnik, Šenkeřík, M. Rohan (A), Plutnar, Krejčí, Kovačevič, Pajk – T. Rachůnek, Balán (A), Flek – Stloukal, Kverka, Kohout – M. Zadražil, Skuhravý (C), Gríger – O. Beránek, Tuominen, Vrdlovec
Kladno: Cikánek (Kopřiva) – Zelingr, Štich (A), Repe, Štindl, Kehar, Lenďák, F. Matula – Redlich (A), T. Kaut, Kružík – J. Kloz, Kubík, D. Tůma – M. Hořava, Svedlund, Zikmund – J. Strnad (C), R. Přikryl, Pekr

Komentář k utkání

Úvodní momenty zápasu přinesly vyšší aktivitu v podání Rytířů, kteří dobrých několik desítek sekund vůbec nepustili soupeře ke kotouči. Jejich kombinační tlak ale postrádal finální fázi v podobě střely, a brzy začaly přibývat akce i z hokejek energetiků. Již po třech minutách hry se však podařil Kladnu výborný přechod do protiútoku a de facto první větší šanci zakončil přesně k tyči Daniel Kružík. Na Karlovarských bylo vidět odhodlání co nejrychleji smazat vzniklé manko, leč to jim hatily až školácké chyby v rozehrávce a zbylé sporadické výpady dokázali včas zneškodnit kladenští beci. Středočeši vycítili šanci na zvýšení svého náskoku a začali ještě více dotírat na Filipa Novotného, to se jim však vymstilo, když při vlastním oslabení přebruslil kolem celé kladenské defenzívy Martin Kohout a svou individuální akci zakončil povedenou střelou k tyči. Po vyrovnání se Energie pustila do důrazného forčekingu, navíc výrazně zrychlila svou hru a to záhy přineslo domácím ovoce. Po takticky zdařilé ofenzivní kombinaci od modré pálil Matic Podlipnik, do jeho rány avšak těsně před gólmanem vložil hokejku Daniel Vrdlovec, a během tří minut tak dokázali Karlovarští předvést skvělý obrat. To přineslo do západočeských řad ještě markantnější psychickou pohodu, díky čemuž domácí mohli převzít iniciativu a v kombinaci s dobrými výkony Filipa Novotného kontrolovali vývoj druhé poloviny úvodní třetiny. Tento obrázek vytrval až do závěrečných čtyři minut dějství, kdy se hokej otevřel a dominovaly ofenzívy obou celků, díky pozorným brankářům se už ale skóre neměnilo.

Do prostřední periody nastoupili Kladenští plni  odhodlání a za přispění pokračující přesilovky ze závěru prvního dějství uzavřeli hru u branky domácích. Díky jistým výkonům v obraně se ale energetici ubránili a naopak si současně s návratem do plného počtu vybojovali přesilovou hru i oni, nicméně ani tentokrát se skóre neměnilo. Velice blízko skórování byl tehdy Petr Stloukal, který však únik 2 na 1 z první zakončil jen do výstroje Lukáše Cikánka. Obě mužstva předváděla atraktivní ofenzivní hokej založený převážně na rychlých výpadech, tudíž se šance střídaly poměrně pravidelně na obou koncích kluziště. Kladenští výrazně přitvrdili v osobních soubojích a ačkoliv díky tomu občas připravili energetikům horké chvíle, vedla tato agresivita ke zbytečným faulům a následným početním nevýhodám. Přesilovky jsou ale v celé sezoně Achillovou patou Karlových Varů a to se projevilo i nyní, když domácí nepotrestali ani jediné z trojice vyloučení Kladna. Při hře 5 na 5 už ale Západočeši pokračovali ve své dominanci a poměrně klidně drželi puk u kladenské svatyně, ke střelám se však přes nadále důraznou obranu Rytířů příliš nedostávali. Hosté pak zkoušeli vyrovnat zejména z brejků, při kterých narozdíl od svého soupeře dokázali často rychle vypálit na Filipa Novotného, ten však chladnokrevně likvidoval veškeré pokusy Středočechů. V poslední pětiminutovce třetiny měli problémy s disciplínou i Karlovarští a Rytířům dokonce nabídli dvě krátké přesilovky 5 na 3, díky precizní defenzívě ale obě tyto početní nevýhody domácí zvládli.

Obdobně jako ve druhém dějství zahajovali energetici i třetí dvacetiminutovku ve čtyřech, což umožnilo Kladnu vytvořit si úvodní déletrvající tlak a ten jim vydržel i při vyrovnaném počtu bruslařů. Energie sázela zejména na pevné obranné řady a forčeking v útočném pásmu a tento styl hry se ukázal jako poměrně účinný, jelikož Rytíři sice měli puk na hokejkách častěji, v počtu střel byly ale oba celky relativně vyrovnané. Herní převaha Středočechům vydržela zhruba do sedmé minuty utkání, kdy se kdysi sporadické výpady Karlovarských stávaly čím dál častějšími a nebezpečnějšími. Ofenzivní snaha Kladna o vyrovnání logicky otevírala vrátka v obraně hostů, čehož domácí brzy začali naplno využívat a ostřelovat Lukáše Cikánka. Před polovinou dějství byl již vývoj hry plně na hokejkách Energie, ta se však trápila s velkými problémy v koncovce, jelikož velká část jejích střel nemířila mezi tři tyče a zbytek trefoval jen hostujícího gólmana. Právě on byl klíčovým mužem Kladna posledních deseti minut, jelikož jeho skvělé výkony držely Rytíře stále na dostřel jedné branky. S blížícím se koncem zápasu rostla horlivost Kladenských, energetici však kontrovali velice defenzivní hrou a de facto jen drželi kotouč daleko od své branky. Krátce před koncem utkání se ale podařilo Karlovarským zlomit přesilovkové prokletí, kdy prakticky okamžitě po buly díky trochu šťastnému odrazu do prázdné branky zakončoval Daniel Vrdlovec a svým druhým gólem v utkání stvrdil vítězství Energie. Kladno se do utkání nevrátilo ani při power-play, a Karlovy Vary tak v pomyslné odvetě porazily Rytíře 3:1.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Dnes se opět ukázalo, jak je baráž vyrovnaná a náročná v každém utkání. Tento zápas byl podobný tomu nedělnímu na Kladně, dneska jsme si za vítězstvím víc šli, a proto jsme byli na konci šťastnější. Chci poděkovat hráčům za to, jak k tomu přistoupili, když jsme museli otáčet čtvrtý zápas v řadě. Zase jsme dostali zbytečný první gól, ale povedlo se nám to otočit a dokonce v oslabení. Myslím si, že ten gól nás nakopnul. Poté byly šance na obou stranách, ale my jsme dneska byli bojovní a obětaví. Hnali nás domácí fanoušci, za což jim děkuji a doufám, že nás takto podpoří i v pátek.

Pavel Patera (Rytíři Kladno): Ten zápas byl podobný jako na Kladně. Opět se střetla dvě vyrovnaná mužstva, dnes ale se šťastnějším koncem pro Karlovy Vary. Jak nám, tak Varům, se nedařily přesilovky. Udělali jsme dvě chyby při střídání, jdeme střídat, když mají Vary puk na holi... Samozřejmě toho Vary využily, ale my jdeme dál.

Fotogalerie

Související články