HC Energie Karlovy Vary

Ofenzivní smršť ve druhé třetině, Energie jde na první místo!

HC VERVA Litvínov - HC Energie 1:5 (1:0, 0:4, 0:1)
Druhou polovinu baráže zahájila Energie na ledě Litvínova s dosti zamíchanou sestavou, tento tah se však trenérovi Pešoutovi náramně vyplatil. I přes vysokou aktivitu Karlovarských sice šli jako první do vedení domácí, v úvodu druhé periody se ale vše změnilo díky brankové smršti v podání Energie. Svůj náskok Západočeši později ještě navýšili, s přehledem porazili Vervu 5:1 a jdou na první místo v baráži!
WSM Liga, BAR7 (ČT), út 10.4.2018
Litvínov
Karlovy Vary
1:5
1:0, 0:4, 0:1
Branky a nahrávky: 15. J. Černý (Šesták, Gerhát) – 21. Gríger (Plutnar, O. Beránek), 22. Stloukal, 25. T. Rachůnek (Kovačevič, Balán), 36. Vrdlovec (Kverka, Plutnar), 43. Šik (Kovačevič). Rozhodčí: Kika, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3874. Střely na branku: 28:24. Průběh utkání: 1:0, 1:5.
Litvínov: Petrásek (36. Kantor) – Sörvik, Baránek, Hunkes, Iberer, Šesták, Frolo, L. Doudera – M. Hanzl, J. Mikúš, J. Černý (A) – Gerhát, V. Hübl (A), F. Lukeš – Matoušek, Řehoř, Trávníček (C) – Jícha, Válek, Jurčík
Karlovy Vary: Závorka (F. Novotný) – Podlipnik, Šafář, M. Rohan (A), Plutnar, Krejčí, Kovačevič, Šenkeřík – T. Rachůnek, Balán (A), Flek – O. Beránek, Gríger, Kohout – Vrdlovec, Skuhravý (C), A. Rulík – Stloukal, Kverka, Šik

Komentář k utkání

Buď u toho s námi! Vstupenky na baráž o extraligu kupuj ONLINE

Již od zahajovacího buly bylo patrné, že oba celky dají do utkání skutečně vše, a po necelé minutě hry tento zápal odnesl domácí Jiří Hunkes. Ten zůstal po nešťastném střetu se soupeřem ležet na ledě a později se za asistence spoluhráčů odporoučel do šatny. Ztráta souputníka možná ještě více rozvášnila domácí a ti prakticky tři minuty vůbec nepustili Energii ke kotouči, zatímco sami pálili na Tomáše Závorku ze všech pozic. Karlovarští však dokázali úvodní nápor soupeře ustát, zanedlouho se do šancí začali dostávat i oni a po zhruba sedmi odehraných minutách se hra zcela vyrovnala. Velice blízko k otevření skóre pak byla Energie krátce před polovinou periody při vlastní přesilovce, neposedný puk však do odkryté branky nedokázal dotlačit žádný z hostů. Karlovy Vary si svou poměrně jasnou ofenzivní převahu držely i v následujících minutách a díky rychle se pohybující obraně Litvínova byl k vidění skutečně atraktivní hokej, nadále však scházel úvodní gól. Tlak Západočechů s postupujícím časem ještě rostl, ovšem pět minut před první sirénou se ukázalo, že hokej se hraje na branky, nikoliv na styl. Litvínov se dostal k prvnímu útoku po dlouhé době, v něm však s notnou dávkou štěstí dokázal dostat kotouč za Závorku Jakub Černý a otevřel skóre utkání. Domácí se po gólu začali více ofenzivně angažovat, energetici přesto drželi vývoj utkání převážně ve svých rukou a bojovali o rychlé vyrovnání, toho se ale už do přestávky nedočkali.

Druhá perioda začala opravdu zhurta, sotva po půlminutě hry od modré vypálil Michal Plutnar a jeho ránu perfektně tečoval Dávid Gríger. Energie však měla v rukávu ještě další trumf jménem Petr Stloukal, který jen minutu po gólu Grígera ujel sám na Petráska a efektně zakončil bekhendem. Energii k obratu stačilo ve druhé třetině pouze 97 sekund! Psychika domácích byla v tu chvíli na bodu mrazu, naopak hosté hráli v nevídané pohodě a pokračovali ve své naprosté nadvládě. Zanedlouho zatloukli další hřebíček do severočeské rakve, když se hbitým sklepnutím kotouče prosadil Tomáš Rachůnek a Energie udeřila během pěti minut již potřetí. Litvínov se i přes všechny rány dokázal vzchopit, zlepšil svou hru a začal pomalu získávat jistotu v útočném pásmu. Díky tomu si v 29. minutě dokonce dokázal vybojovat trestné střílení, jeho exekutor Martin Hanzl však výbornou šanci na návrat do utkání nevyužil, Tomáš Závorka totiž na jeho blafák zareagoval bezchybně. Verva ale ve svém tlaku nadále pokračovala a ve vstupu do druhé desetiminutovky i za přispění početní výhody už měla víceméně poprvé v utkání ze hry skutečně více. Slibně se vyvíjející nápor si však domácí brzy hrubě zkazili vlastním vyloučením a rozjetá Energie této příležitosti využila opět gólově, když se z prostoru levého kruhu pro buly prosadil Daniel Vrdlovec. Čtvrté inkasování vyhnalo z domácího brankoviště Michaela Petráska a na jeho místo musel nastoupit Pavel Kantor. Západočeši díky tomu mohli výrazně uklidnit svou hru a jen kontrolovat své vedení z obranného pásma, v závěru dějství tudíž sice s pukem kombinovala téměř výhradně Verva, hostující defenzíva však byla opravdu pevná. I ve čtyřech bruslařích neměli energetici s pohlídáním náskoku žádný problém, a do šaten tak šli ve veliké pohodě.

Litvínovští však zbraně rozhodně složit nehodlali a poslední dvacetiminutovku zahájili s vervou svému klubu vlastní. Jejich rychlá kombinační hra donutila energetiky k obdobně snaživým výkonům a ti zanedlouho ukázali, že jsou dnes opravdu při chuti. Jejich protiútok totiž zkušeně zakončil do šibenice čerstvě plnoletý dorostenec Otakar Šik a připsal si svůj vůbec premiérový gól v A-týmu Energie! O vítězi utkání bylo tak již definitivně rozhodnuto, přesto Verva nadále bojovala se ctí a vytvářela Tomáši Závorkovi nemálo horkých chvilek. Letos relativně neokoukaný strážce karlovarské svatyně však předváděl skutečně povedené výkony a vnášel do tváří domácích forvardů uzoufané obličeje. Obdiv snad všech fanoušků na stadionu si pak hostující gólman vysloužil po famózně vykopnuté střele Gerháta do prázdné branky a svým betonem zastavil zdánlivě jasný gól. Kolem poloviny třetiny se hra ustálila do relativně neměnné podoby - kombinační útok Litvínova zakončený střelou a díky vyhranému osobnímu souboji následný protiútok Energie s obdobným výsledkem. Ač se styl hokeje příliš neměnil, rozhodně se nedalo mluvit o neatraktivní či dokonce líně působící podívané, oba týmy ze sebe totiž i přes výrazný gólový rozdíl vydávaly poslední zbytky sil. Až v poslední pětiminutovce již bylo trochu znát, že primárním cílem všech je dohrát utkání v pořádku a bez zranění, tudíž opadl důraz v osobních soubojích a nikdo se nikam zbytečně nechtěl hnát. Na pohled uvolněný závěr utkání tak žádné drama nepřinesl a Energie po skvělé druhé třetině získává plný počet bodů, čímž se dostává na první příčku v tabulce baráže.

Ohlasy trenérů

Jiří Šlégr (HC VERVA Litvínov): Byli jsme rádi, že jsme dali konečně první branku, ale asi nás to uspokojilo. Ve druhé části jsme totálně propadli. Dostat čtyři branky za třetinu, to se těžko otáčí. Těžko se mi to hodnotí, hosté vyhráli zcela zaslouženě.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Nevstoupili jsme do utkání dobře. Na hokejkách jsme měli zbytečnou nervozitu a přeskakovaly nám kotouče. O přestávce místo bouřky v kabině jsme spíš hráčům říkali, že umí hrát, ať jsou v klidu. Jsem velmi rád, jakým způsobem jsme ve druhé třetině hráli. Tím jsme utkání dostali na naší stranu. Chtěl bych poděkovat našim fanouškům, kteří nám tady vytvořili téměř domácí atmosféru. Dnes byly důležité dva faktory: brankář Závorka a neskutečná chuť týmu zvítězit.

Související články

A team HC Energie | st 11.4.2018

Otakar Šik: Být v Áčku pro mě moc znamená