HC Energie Karlovy Vary

První výhra v sezoně, Energie školila Boleslav v produktivitě

Do karlovarské arény se po roce znovu vrátil hokej ve své nejatraktivnější podobě, první domácí duel sezony postavil Energii do cesty Mladou Boleslav. Karlovarští zápasu opticky nedominovali, Středočechy však přehrávali týmovostí a efektivní koncovkou. Bezchybný výkon Filipa Novotného posléze dovedl domácí mužstvo k prvním letošním bodům za výhru 4:0.
Tipsport extraliga, 2. kolo, ne 16.9.2018
Karlovy Vary
Ml.Boleslav
4:0
2:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 16. O. Beránek (L. Vágner, Skuhravý), 17. Šenkeřík (Kverka, Stloukal), 32. Skuhravý, 60. Lapšanský (M. Rohan). Vyšší tresty: 60. Václav Skuhravý (KVA) 10 min. - nesportovní chování.
Rozhodčí: Hribik, Svoboda – Jelínek, Brejcha
vyloučení3:1
využití0:0
oslabení1:0
střely na branku23:37
zblokované střely20:5
hity8:9
vhazování37:32
diváci3841
Karlovy Vary: F. Novotný – L. Vágner, Krejčí, Podlipnik, M. Rohan (A), Kovačevič, Šenkeřík, Šafář – T. Rachůnek (A), Balán, Flek – O. Beránek, Gríger, Kohout – Lapšanský, Skuhravý (C), Gorčík – T. Mikúš, Kverka, Stloukal
Ml.Boleslav: Krošelj (32. Kantor) – Hanzlík (C), Bernad, Němeček, Pláněk, Kotvan, Dlapa, Kurka – Klepiš, P. Musil, Šťastný – Látal, Žejdl (A), Orsava – Vondrka, Skalický, Pacovský (A) – P. Kousal, Najman, Martin Procházka

Komentář k utkání

Nejenom dění na ledě, ale i ohlasy v tribunách od samého začátku nenechaly nikoho na pochybách, že se do Karlových Varů po roce vrátila extraliga. Výrazná podpora fanoušků hnala energetiky dopředu, a domácí hýřili aktivním pohybem. Ani Boleslavští nechtěli zůstat o nic pozadu, snažili se pronikat k Novotnému a domácí předčili v počtu střel na branku. Akce hostí přesto působily o něco těžkopádněji a snad s výjimkou Martina Procházky se hosté ke stoprocentním šancím nedostávali. Energie drtivou většinu akcí soupeře likvidovala dlouho předtím, než mohly nějak znepříjemnit život jejímu gólmanovi. Jak to už v hokeji bývá, jen z kvalitní defenzívy může vznikat i obdobně vydařená ofenzivní práce, a tato rovnice platila i v podání energetiků. Bleskové protiútoky ústily v následná přečíslení, ovšem vždy se do zakončení vloudil nějaký šotek. Nicméně pět minut před první sirénou se Karlovarským konečně podařilo zlomit toto prokletí, když si do mezikruží zcela nehlídaný sjel Lukáš Vágner a osazenstvo KV Areny mohlo poprvé v sezoně slavit gól. Sotva o minutu a jednu sekundu udeřila zelená lavina znovu, v těsné blízkosti mladoboleslavské svatyně si důrazně počínal Petr Šenkeřík a odměnou mu byl další kotouč lovený zpoza Krošeljových zad. První perioda již skončila bez další změny skóre, zato mezi hráči do vřelo a pomalu se schylovalo k nějaké šarvátce.

Takřka dvacetiminutový odpočinek o něco více prospěl hostům, kteří se na rozdíl od protrápeného úvodního dějství již krátce po buly dostávali do blízkosti Filipa Novotného. Co se však na jejich výkonu už nezměnilo, to byla nerozhodná koncovka. Ani záhy vybojovaná početní převaha neprobudila v Boleslavských střelecký pud a ač se hra koncentrovala primárně v obranném pásmu Energie, statistika střel hostů se rozhodně nenavyšovala tomu úměrně. Karlovarským sice chvilku trvalo se rozkoukat a zařadit znovu tu rychlost, jakou se vyznačovali v první třetině, ale po sedmi minutách se jim to přece jen povedlo a hned z toho byla přesilovka. Ačkoliv se proti čtyřem protihráčům energetici prosadit nedokázali, našli potřebnou jistotu a srovnali krok s čerstvě rozjetým sokem.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
FilipNovotný
brankář
MIN 60
Z 37
IG 0
%Z 100,00

Krátce po uplynutí poloviny dějství hosté nepřesně rozehráli, domácí kapitán Václav Skuhravý si svými kilogramy vydobyl prostor před boleslavskou brankou a bez váhání propálil přesouvajícího se gólmana. Tím také navíc ukončil působení Gašpera Krošelje v tomto utkání, mezi třemi tyčemi jej totiž nahradil Pavel Kantor. V boleslavských řadách se zvyšovala nervozita a hra byla tak protkána nití konfliktů a soubojů. Postupně se také začala projevovat únava z opravdu atraktivního a náročného utkání, což mělo za následek stále více prodlev v podobě soubojů o kotouč u hrazení, a také menší frekvenci střel. Energetikům však tento styl hry vyhovoval, dokázali z něj vytěžit maximum a bez problémů si svůj náskok pohlídali až do druhé pauzy.

Že jsou domácí v tomto utkání při střelecké chuti, to prokazovali i při vstupu do závěrečné dvacetiminutovky, kdy okamžitě po vhazování začali zatápět v Kantorově brankovišti. Ale i Boleslav zatroubila do útoku, jelikož pro smazání třígólového manka bylo potřeba neztrácet jedinou sekundu a Novotný měl co dělat, aby udržel čisté konto. Z utkání se stala přehlídka famózních gólmanů, jelikož ani Pavel Kantor nepřipustil sebemenší zaváhání, a i on držel svůj zápis bez poskvrnky. Obě mužstva se skutečně všemi dostupnými prostředky tlačila do brány, pro Boleslav to bylo podmínkou nutnou k možnému zdramatizování utkání, Energie by si zase čtvrtou brankou definitivně pojistila tříbodový zisk. V tu chvíli ale brankářům podala pomocnou ručku paní Štěstěna, hned několikrát totiž na obou stranách zazvonila branková konstrukce. Taková situace podstatně více vyhovovala domácím, ti přece jenom už nemuseli nijak riskovat a stačilo jen držet soupeře od těla. Zato hostům se neúprosně krátil čas a vidina byť jen jediného bodu se vzdalovala. Poslední pět minut utkání už bylo v karlovarských řadách odehráno sebevědomě a hráči kontrolovali svůj těžko smazatelný náskok. Pět vteřin před koncem utkání pak ještě ujel Adam Lapšanský, s rozvahou zakončil přímo k tyči a Energie se mohla po výhře 4:0 radovat z prvních bodů v sezoně.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Výsledek vypadá jednoznačně, ale zápas tak jednoduchý nebyl. Jak říkal kolega, prvních deset minut byli hosté jednoznačně lepší a kdyby nás nedodržel několika skvělými zákroky gólman Filip Novotný, mohl být zápas úplně o něčem jiném. Pak se nám podařilo uklidnit se několika góly a následně měla naše hra velmi dobré parametry. Tento zápas jsme ubojovali týmovým výkonem, byli jsme obětaví, měli jsme pevnější obranu než v předešlém utkání, hráči do toho dali opravdu všechno a navíc jsme měli za zády Filipa Novotného, který nás velmi podržel a pomohl k důležitému vítězství. Konec zápasu, třetí třetině nepobrala z naší strany příliš hokejové krásy, soustředili jsme se hlavně na obranu. Ze začátku se hraje o velmi důležité body, všechny týmy mají velkou sílu, takže jsme se na to zaměřili a zvládli to. Jsem rád za tu výbornou návštěvu a diváky, kteří dorazili a pomohli nám k bodům. Doufám, že na další utkání dorazí minimálně v takovém počtu a nadále nám budou pomáhat k bodům.

Vladimír Čermák (BK Mladá Boleslav): Zhodnotím to krátce. My jsme dostali lekci z bojovnosti. Věřím, že kdybychom hráli stejně, jako prvních deset minut nebo ve třetí třetině, výsledek by byl jiný. To je ale pouze kdyby. Pokud se z toho nepoučíme, budeme se trápit dál.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | so 15.9.2018

Poprvé doma, energetici hostí Mladou Boleslav