HC Energie Karlovy Vary

Zelenobílý vlak ovládl derby s Plzní a pokračuje ve vítězné vlně!

Karlovarská aréna hostila letošní premiérové West Derby a navíc se šťastným koncem! Energie se už po šesti minutách dostala do vedení, ovšem Plzeň kontrovala takřka nepřetržitým útokem a zamkla domácí v jejich pásmu. Leč Karlovarští předvedli, že hokej se hraje na góly a po vysoce efektivních šedesáti minutách mohli slavit výhru 3:1, navíc se slastným nádechem skalpu odvěkého rivala.
Tipsport extraliga, 13. kolo, pá 26.10.2018
Karlovy Vary
Plzeň
3:1
1:1, 2:0, 0:0
Branky a nahrávky: 6. Gríger (Šafář, T. Rachůnek), 29. O. Beránek (R. Vlach), 35. Lapšanský (Balán) – 16. D. Kindl (V. Němec). Vyšší tresty: 7. Jakub Pour (PLZ) 10 min. - vražení na hrazení.
Rozhodčí: Hribik, Jeřábek – Lhotský, Pešek
vyloučení1:4
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku22:42
zblokované střely13:6
hity14:9
vhazování36:31
diváci5576
Karlovy Vary: F. Novotný – Plutnar, Šenkeřík, Kovačevič, Podlipnik, Sičák (A), M. Rohan, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, R. Vlach, O. Beránek – Stloukal, Skuhravý (C), Gorčík – Lapšanský, Balán (A), Kohout
Plzeň: Frodl – J. Kindl (A), Jones, Allen, Čerešňák, Kvasnička, Vráblík, L. Kaňák – Stach, Nedorost, Gulaš (C) – Pour, Preisinger, Kratěna – D. Kindl, Kracík (A), V. Němec – Straka, Kodýtek, Eberle

Komentář k utkání

Západočeské derby dvou velkých soků se od úvodního vhazování odehrávalo ve vysokém tempu na ledě i v hledišti. Blesková kombinační práce, to byla hlavní náplň ofenzív obou mužstev a hra byla na pohled zábavná a svižná. Brzy do zápasu také přibyly gólové šance, na straně Plzně především v podobě střel zblízka, ovšem energetici dokázali ze svých akcí vytěžit více. V šesté minutě se karlovarskou arénou poprvé rozezněl jásot, když z levého kruhu vypálil Dávid Gríger a jeho střela proletěla až do sítě za Frodlem. Plzeň zahájila masivní nápor na Filipa Novotného, který byl v takřka nepřetržité permanenci, ale přesto jako zeď odrážel veškeré pokusy o jeho překonání. Ani nejtypičtější prvek West Derby na sebe nenechal dlouho čekat, první šarvátka se semlela u branky hostů již v půlce třetiny, tentokrát se ještě obešla bez následků na trestné lavici. Ačkoli se Karlovarští sem tam dokázali na chvíli dostat z obranného pásma, po většinu hry byli zavření pod pokličkou plzeňského útoku. Pět minut před první sirénou dokázala Škoda po dlouhých minutách nezdaru prolomit zdánlivě nepřekonatelného Novotného, konkrétně poslal jedovatý projektil skrz všechna těla Denis Kindl a radost z gólu okusili i hostující příznivci. A jelikož se i přes nemálo střeleckých pokusů v závěru dějství žádná síť znovu nerozvlnila, v první přestávce svítilo na kostce nerozhodné skóre.

I začátek druhé periody probíhal ve stejném stylu, jako většina první dvacetiminutovky, tudíž zcela kontrolovaný modrobílými. Ti ostřelovali branku domácích s vysokou kadencí a energetici se prakticky vůbec nedotkli kotouče. Velikou příležitost ke strhnutí vedení na stranu Plzně měl po pěti minutách hry Václav Nedorost, který vystihl chybnou rozehrávku Filipa Novotného, leč odkrytou klec z první trefit nedokázal. O chvíli později se však Energie po dlouhé době dostala do útoku a ten zakončila přesně podle plánu, Ondřej Beránek s trochou štěstí překonal hostujícího gólmana z teprve třetí střely, kterou domácí na Frodla vyslali za celých devět minut periody.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
FilipNovotný
brankář
MIN 60
Z 41
IG 1
%Z 97,62

Škodovka se stále více a více tlačila do soupeřovy branky, chvílemi doslova, leč to vinou utrápené koncovky a čaroděje Novotného k ničemu pořádnému nevedlo. Zato zelenobílí předváděli naprosto mistrovskou efektivitu, šest minut před koncem dějství do útoku vyrazili Stanislav Balán a Adam Lapšanský, jenž dostal od svého kolegy přihrávku zpoza branky a nikým nebráněný se z mezikruží trefil přesně pod víko. Psychicky raněná Plzeň šla navíc záhy do tří, k jejímu štěstí tuto příležitost však domácí gólem využít nedokázali a ani ve zbývajících okamžicích třetiny se už skóre neměnilo.

Energie vstoupila do závěrečného dějství v dohrávané přesilovce a hned po pár desítkách sekund Tomáš Mikúš nastřelil brankovou konstrukci Dominika Frodla, odraz kotouče však nesměřoval kýženým směrem. Čtvrthodinka v kabině viditelně pomohla Plzni, zatímco po dvou inkasovaných brankách v předchozí třetině byli hosté v psychické nepohodě, nyní byli jako vyměnění a bojovali o každý jeden metr na ledě. Obdobnou strategii nicméně v mírně defenzivnější podobě aplikovali i energetici, důsledkem čehož bylo množství zajímavých šancí na obou stranách. A jak tomu bylo v celém průběhu utkání zvykem, Škoda sice operovala s pukem podstatně více, ve finále ovšem zajímavěji využívaly svých útoků Karlovy Vary. S blížícím se koncem hrací doby se napětí v plzeňských řadách stupňovalo a rostla i jejich bojovnost, jenže energetici byli odhodláni dotáhnout zřejmě nejatraktivnější utkání roku do vítězného konce a ani na vteřinu nepovolili. Vyprodaná aréna v lázeňské metropoli hnala svůj tým za ziskem tří bodů, což se nakonec domácím opravdu povedlo a mohli slavit již čtvrtou výhru v řadě.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme o neskutečné kvalitě a síle dnešního soupeře, Plzeň byla na vlně a má velké kvality v útoku. Musím jen pochválit hráče za nesmírně bojovný a zodpovědný výkon, kdy jsme dokázali nefaulovat a být disciplinovaní po stránce herní i osobní. Všechno samozřejmě gradovalo výkonem Filipa Novotného v bráně, který nás podržel v mnoha těžkých situacích. Ale myslím si, že mu dnes všichni hráči svou obětavostí a nasazením pomohli. Za to jsme pak byli odměněni třemi body, kterých si moc vážíme s takto silným soupeřem a v tak parádní atmosféře, jaká tu dnes byla.

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): Byl to další z našich zápasů, kdy jsme hráli hokej na krásu. Jsme na puku, máme množství střel, ale ta finální část, to, co dělá hokej hokejem, nám chybí. Nemyslím tím jen šance, ale i hlad po gólech. Není to první zápas, kdy jsme soupeře výrazně přestříleli, ale body si nevezeme. Tam je náš problém.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 25.10.2018

Očekávané derby je tu, Energie se postaví Plzni