HC Energie Karlovy Vary

Energie živí naději, bleskovým nástupem umlčela Vítkovice

K a r l o v y  V a r y - V mnoha ohledech klíčové utkání dohrávaného 21. kola dokázali hráči HC Energie výborně zvládnout. Už po 16 vteřinách hry dorazil za bezmocného Pince Krajíčkovu ránu od modré čáry důrazný Jan Alinč, po chvíli přesně zamířil i Petr Kumstát a už ve 4. minutě zaznamenal vítězný zásah zápasu. Hosté se sice vzchopili a dokázali snížit, jenže devátá branka v sezóně Františka Ptáčka do prázdné branky znamenala bodovou pojistku. V průběhu utkání navíc vyšlo najevo, že za Vítkovice neoprávněně nastoupil Petr Míka, který už 21. kolo odehrál v dresu Plzně. Na vítězství Západočechů to ovšem nic změnit nemohlo.
Tipsport Extraliga, 21. kolo, út 11.1.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Vítkovice
5:0
kontumačně
UTKÁNÍ BYLO KONTUMOVÁNO PRO NEOPRÁVNĚNÝ START PETRA MÍKY.
Branky a nahrávky: 1. Alinč (Krajíček), 4. Petr Kumstát (Skuhravý), 59. Ptáček (Kutlák) - 33. Vůjtek (Varaďa). Rozhodčí: Homola - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 4:9. Využití: 1:0. Diváci: 2549. Třetiny: 2:0, 0:1, 1:0.
Karlovy Vary: Málek - Ptáček, Kutlák, Hlavačka, Krajíček, J. Polák, Harant, od 25. navíc Suur - Hurtaj, Alinč, Dvořák - A. Nedorost, Kraft, V. Polák - Petr Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bednařík, od 34. navíc Pech, Tvrdek.
Vítkovice: Pinc - Philipp, Dresler, Seman, Hudec, Prokop, Malík, Mocek - Vůjtek ml., J. Štefanka, Varaďa - Irgl, Šimíček, P. Hubáček - Míka, Burger, L. Krayzel - Köhler, Turek, Hulva.

Komentář k utkání

Ačkoli ještě nejsme technicky tak daleko, abychom si mohli dovolit cestovat zpět v čase, dnešní zápas v Dolní Kamenné nás virtuálně vrátil do roku 2004 a to přesně do 5. listopadu. A jestliže v každé dobré sci-fi platí, že promyšleným zásahem v minulosti můžeme zásadně a pozitivně ovlivnit budoucnost, tak i hráči Energie Karlovy Vary mohli ziskem tří bodů na úkor Vítkovic řádně zamíchat horizontem událostí, které budou rozhodovat o jejich možné účasti v play- off. Náš sci-fi příběh byl navíc obohacen skvělou zápletkou, když kromě cesty časem přinesl i první dokonalý lidský klon v podobě hostujícího hráče Míky, jehož originál odehrál 21. kolo v dresu Plzně proti Spartě. Stal se tak prvním klonem v české extralize a zřejmě i v hokeji vůbec. Jsme zvědavi, co na to řeknou hokejové řády, zvláště když za domácí nemohl nastoupit Kucharczyk, který už do 21. kola také zasáhl v dresu Třince.

Už za 16 sekund se rozzářilo červené světlo za Pincem. Lukáš Krajíček vyslal od modré jedovku, vyražený puk skvěle zpracoval Alinč a neměl problémy uklidit puk do síťky. 1:0. Za dalších 30 sekund střílel Kumstát a Pince zachránila jen dobře postavená levá tyč. V polovině 2. minuty byl vyloučen Krayzel za krosček a tlak domácích se při přesilovce ještě vystupňoval. V čase 3,12 rozjásal stadion Kumstát, který opět důrazným atakem na brankovišti propasíroval puk mezi Pincovými betony. 2:0. Domácí roztáčeli před vítkovickou brankou kolotoč a hostující hráči si museli připadat jako na horské dráze. V 6.minutě byl na za zranění Hurtaje v obličeji vyloučen Dresler na 2+2 minuty. Tuto přesilovku však domácí i přes velkou převahu nevyužili. Úvodní tlak Energie se pomaličku polehoučku vytrácel, i když její převaha byla i nadále více než znatelná. Karlovy Vary si v následujících minutách vytvářely další gólové šance, ale až do první sirény již své brankové konto nerozšířily. Neujala se ani ojedinělá šance Vítkovic v podání Varadi z 19. minuty, kterou bravurním rozklekem zlikvidoval Málek. Do šaten se tak šlo za, proVítkovice ještě vcelku lichotivého, stavu 2:0 pro domácí.

Po 40 sekundách druhého dějství byl vyloučen Varaďa a doplnil na trestné lavici Míku, který byl vyloučen v závěru 1. třetiny. Hra 5 na 3 se sice prakticky celá odehrávala před Pincem, ale z těžkých brankových mraků neuhodilo. Ve 24. minutě hasil faulem na Varaďu horkou chvilku před Málkem Krajíček a hosté hráli poprvé přesilovku. Málek udržel nulu i proti 100% šanci Štefanky, který se ocitl před domácí brankou krátce po skončení neúspěšné přesilovky. Hra se v poli opticky vyrovnala a bylo se na co dívat. Ve 33. minutě se poprvé radovali hosté z gólového úspěchu. Ve zmatku před Málkem se nejlépe zorientoval Vůjtek a bekhendovou střelou překonal ležícího gólmana. 2:1. Hosté se dostali z letargie první třetiny a ve druhém dějství se hrál oboustranně důrazný, rychlý a vcelku pohledný hokej.

Dramatický souboj měl své pokračování i ve třetí třetině. Šance se střídaly na obou stranách. Ve 45. minutě se zaskvěl svým uměním Málek, který v rozkleku do lapačky likvidoval 200% šanci Varadi. Hráči Energie v této chvíli působili jakoby už věděli, že Míka hraje za Vítkovice v rozporu s platnými řády a zápas tak musí podle regulí skončit kontumací ve prospěch domácích. Úvod poslední desetiminutovky se nesl ve znamení mnoha osobních soubojů a urputného boje o střední pásmo. V 54. minutě byli vyloučeni za vzájemnou potyčku Dresler a domácí Dvořák. V obrovské šanci se při hře čtyřech proti čtyřem ocitl Kumstát, který se po Irglově chybě dostal sám před Pince, ale přestřelil. O dvě minuty později orazítkoval tyč Vítkovické branky Alinč. Dvě minuty a osm sekund před koncem si hosté vyžádali oddechový čas a při následném vhazování v obranném pásmu domácích jich bylo na ledě šest proti pěti domácím. Pinc závěr zápasu sledoval ze střídačky. V 59. minutě rozhodl zápas gólem do opuštěné klece kapitán domácích Ptáček a ulehčil tak úředníkům u zeleného stolu rozhodování o osudu tohoto „podivného“ zápasu. Tři body zůstaly zcela po zásluze v Karlových Varech a ty udělaly další drobný krůček směrem vzhůru k vysněnému cíli.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Jsme rádi, že jsme utkání zvládli. Divákům se za stavu 2:0 mohlo zdát, že už to bude jednoduché, ale z praxe vím, že gól vstřelený v první minutě vždy znamená těžký zápas. Vítkovice jsou navíc vysoce kvalitní soupeř, a tak utkání bylo otevřené vlastně až do konce."

Vladimír Vůjtek (Vítkovice): "Začali jsme velice špatně, už v 16. vteřině jsme dostali první gól a po zbytečném faulu a následném oslabení druhý. Prohrávat 2:0 není při té vyrovnanosti extraligy zrovna málo. Pak jsme se snažili, hráčům nemohu nic vyčíst, šli dost důsledně za bodem, i když na něj nakonec nedosáhli. Oba gólmani Málek a Pinc byli nejlepšími hráči na ledě."

Fotogalerie

Související články