HC Energie Karlovy Vary

Přijďte se odreagovat a pořádně zařvat, vyzývá lídr kotle

Hokej se hraje pro fanoušky. Právě diváci vytváří kulisu a atmosféru, která žene hokejisty k výkonům na ledové ploše. Hlavním lídrem karlovarského kotle je Lukáš Gazárek, který se s námi podělil o informace, které se týkají fandění či tvorby chorea.

Lukáši, pro mnohé fanoušky jste tím, který se snaží dostat arénu do varu, jak byste svou pozici zhodnotil vy?
Ve světě ultras, chcete-li aktivních fanoušků, se má role nazývá buď support leader nebo speaker. Obě slova jsou přejatá, jako spousty dalších, ze všudypřítomné angličtiny. V překladu to znamená vůdce kotle, vůdce podpory nebo prostě lídr. A teď k jádru pudla. Obnáší to volit, pokud možno, vhodné pokřiky a chorály, které by měly alespoň trochu odpovídat dění na ledě, a samozřejmě hecovat lidi.

Když jste načal chorály, kde čerpáte inspiraci pro nové pokřiky a také chorea?
Co se týče choreí, tak máme skupinku lidí. Vždy někdo přijde s nějakým návrhem, ať už v grafické, či pouze myšlenkové podobě. Máme také pár šikovných lidí, kteří umí dělat grafiku a poté návrh upravujeme, než se nám zdá pěkný, aby mohl do světa. Co se týče chorálů, tak máme jednoho člověka, který je skládá takřka na potkání, přičemž velice pečlivě dbáme na to, abychom od nikoho v Česku nekopírovali. Úsměvné potom je, že některé vlajkové chorály nejedné slavné české ekipy jsme zpívali na divizním fotbale už dva roky nazpět.

Jedno choreo vám jistě zabere mnoho času a také zasáhne rozpočet, je to tak?
Tady velice záleží na náročnosti a velikosti chorea. Jednoduché nápisy stojí pár stovek a dvě hodiny práce, ale jsou i chorea, která už se blíží pěticiferným částkám a desítkám hodin strávených při malování.

Je možná přijít s choreem pomoci? Jsou někde informace o tom, kde nebo kdy se bude choreo tvořit?
Jakákoli pomoc je určitě vítaná. A nečekáme, že každý, kdo přijde, tak bude hotový da Vinci nebo Michelangelo. Informace jsou na veřejném facebookovém profilu, popřípadě se dá domluvit na kterémkoli domácím či venkovním zápase v kotli.

Jak probíhá proces přijímání nových členů? Jsou nějaká kritéria, která musí fanoušek splňovat?
Novým členem se může stát prakticky kdokoli, kdo se na hokej dívá stejně jako my a jeho prioritou je podpora klubu doma i venku. Přijímáme lidi od věku 15 let. Jiné omezení není. Ohledně slev zatím žádné nejsou. Nabízíme však svým členům exkluzivní předkupní právo na veškeré produkty z dílny Ultras a od nové sezóny i výhodnější permanentky.

Jak byste nalákal fanoušky do kotle?
Nebudu lhát a tvrdit, že vztahy jsou idylické, leč v kotli vzniká zdravé jádro a je dle mého výzvou, stát se jeho součástí. Skvělá možnost se odreagovat, poznat lidi, kteří mají podobné zájmy a v neposlední řadě si pořádně zařvat.

Jsou práva nebo pravidla, která v kotli ctíte?
Pravidla, sice už lehce zastaralá, ale stále platná jsou vyvěsená u vstupu do kotle. Vypíchnu například to, že do kotle by se mělo chodit v klubových barvách a vyvarovat se jakýchkoli symbolů cizích klubů, neplatí pro družby. Dále poslouchat support lídra. Ještě věc, že do kotle neplatí lístek na dané místo. Kam si kdo stoupne, tam stojí. A to hlavní nakonec, v kotli se stojí, tleská a fandí.

Jak byste zhodnotil celou sezonu z pozice aktivního fanouška? Co rozdíl mezi WSM ligou a extraligou, je veliký?
Budu-li se dívat na nás, jako celek, tak po vlažnějším začátku jsme se razantně zlepšili. Začali jsme dělat chorea, zapracovalo se pár nových chorálů a úspěchy na ledě přilákaly lidi do ochozů, kotle i na venkovní zápasy. Osobně za 8 let ježdění nepamatuji takové počty. První liga je v pojetí Ultras aktivit jednoznačně dál, než extraliga, kde má úroveň řekněme trio, možná kvarteto fanouškovských táborů. V první lize nejsou povětšinou tábory tak početné, ale fanoušci jsou více nápadití, hlasitější a celkově to vypadá lépe.

Existuje jakási Liga výjezdů, o co vůbec běží a koho se týká?
Liga výjezdů se týká v podstatě všech lidí, kteří jezdí na venkovní zápasy, byť jen občas. Jedná se o soutěž napříč celým kotlem a vyhrává - logicky - ten, co má nejvíce kilometrů.

Kdo si vede nejlépe?
Po třech letech mého panovaní mě vystřídal jeden z nastupující generace fanatiků.

Díky za rozhovor!