HC Energie Karlovy Vary

Z brankáře kanonýrem, Psohlavec pomohl srazit Nejdek hattrickem

Patří k nadějím karlovarského brankoviště, často ale ještě nastupuje i v poli v hráčské výstroji. Nejinak tomu bylo i v nedělním utkání Ligy mladších žáků 5. tříd, kdy Martin Psohlavec svým hattrickem pomohl dokonat obrat v utkání s Nejdkem. I to je příklad toho, jak může být pozdější specializace na posty prospěšná.

Ten obrázek mohli vidět nejen přihlížející již zmiňovaného nedělního zápasu s Nejdkem, hlavní trenérka páté třídy Zuzana Radostová se totiž snaží protáčet hráče v poli takřka ve všech zápasech sezony.

„S výjimkou několika hráčů se snažím točit hráče na postech pokaždé. Gólmani se v brance střídají a když zrovna jeden z nich nechytá, tak nastupuje v poli,“ říká Radostová a její slova potvrzuje i poslední utkání. V brance energetiků nastoupil Petr Kašpar, v poli Martin Psohlavec, který si v zápase s Nejdkem na své konto připsal tři vstřelené góly. V dalším utkání si kluci své posty můžou zase prohodit.

Že nejde jen o nějaký rozmar, to potvrzují i nejnovější hokejové analýzy. „Hráči by si měli v této kategorii vyzkoušet všechny pozice tak, aby zvládali nejlépe všechny. I trendy hokeje udávají to, že je potřeba, aby hráči, kteří se vyrotují během hry, byli schopni kvalitně zastoupit pozici, na které se ocitnou. A tak jsme tento zápas dali všechny nejproduktivnější hráče do obrany a gólmana do útoku,“ vysvětluje hlavní důvody toho, proč v průměru desetiletí hráči nemají pevně určenou pozici tak, jako je tomu třeba u dospělých mužstev.

A proč je vlastně univerzálnost v mladším věku tak důležitá pro budoucí rozvoj hráčů? „Hodně se to řešilo například během Mistrovství světa do 20 let. Často se ve hře vyskytují prvky jako rotace s bekem, kdy se obránce dostává „dolů“, tak se dostává do nekomfortní pozice, neví, co tam má dělat, protože je obránce a útočníka nikdy nehrál. Rotace na postech je tak přínosem pro všechny hráče,“ vysvětluje.

Že by snad ale měli mladí energetici problém s tím, že občas musí zaskočit na jiných postech, to se rozhodně říct nedá. V jednom z posledních zápasů totiž měli o motivaci postaráno. „Na třetí třetinu jsem kluky zase vrátila na jejich normální posty. Vsadila jsem se s nimi ale, že musejí dát deset gólů za třetinu a když jich dají více, tolik poběžím koleček kolem zimáku,“ dodává s úsměvem mladá trenérka.