HC Energie Karlovy Vary

Celkem mi to v útoku vychází, usmívá se Bernáth po hattricku

V útoku nikdy nehrál, přesto v něm ale v posledních zápasech válí. Karlovarský útočník, toho času obránce Filip Bernáth, naposledy hattrickem sestřelil v derby Plzeň!

Kádr mladých energetiků v poslední době decimovala zranění, a tak hlavní kouč juniorky Václav Eismann ukázal právě na něj. Filipe, půjdeš hrát prvního centra, zněl rozkaz a Bernáth zamířil do elitní formace k Adamu Křemenovi a Radku Proškovi. V úvodním zápase na Slavii vyšel ještě střelecky naprázdno, pak se ale osmnáctiletý bek rozstřílel – ve třech zápasech nasázel soupeřům pět branek včetně hattricku v posledním utkání proti Plzni!

„Měli jsme v poslední době hodně zraněných a tak jsme se s trenérem domluvili, že budu nastupovat v útoku. Zatím mi to celkem vychází,“ reagoval s úsměvem Bernáth na to, jak si zatím na nové pozici vede. Na postu, kde nikdy v životě předtím nehrál.

„Už po prvním zápase jsem se s tím celkem sžil, na začátku jsem se tam brouzdal a už jsem si na to zvykl. Rozhodně se víc bruslí než v obraně, ale jako centr také bráním, takže je to podobné,“ porovnává oba zdánlivě rozdílné posty.

Proti Plzni měly jeho tři branky hodnotu dvou cenných bodů pro Energii, hokejisté z města lázeňských pramenů ale sahali po maximálním bodovém zisku. Krátce před koncem třetí třetiny se ale nechali hloupě vyloučit a hosté vyrovnáním v přesilové hře nepohrdli.

„Mrzí nás to hodně. Už dlouho chceme vyhrát za čtyři body a několikrát se nám stalo, že jsme vedli a těsně před koncem jsme dostali gól. Hattrick mě samozřejmě těší, ale je škoda, že jsme nezískali víc bodů,“ hodnotí čtvrteční derby mladý obránce.

Energetici po úspěšně zvládnutém prodloužení porazili Plzeň už podruhé v sezoně, výhra nad úhlavním rivalem jim navíc pomohla přiblížit se na čtyři body na dosah třetí příčky ve skupině. „Do každého zápasu teď jdeme se stejným nasazením, když jsme poslední a ještě jsme nevyhráli za čtyři body, což by nám hodně pomohlo. Nezáleží na tom, jestli hrajeme s Plzní nebo s někým jiným,“ říká Bernáth.

Toho, stejně jako jeho spoluhráče, čeká už v sobotu další těžký duel. Západočeši totiž zamíří na led prvního celku tabulky do Chomutova. Na severu Čech už ale energetici letos jednou uspěli a se stejným cílem zamíří do domova Pirátů i tentokrát. „Očekáváme hodně útočný hokej, ale připravovat se budeme stejně jako na jiné zápas. Koukneme se na video a budeme chtít vyhrát,“ burcuje člen širšího kádru reprezentační dvacítky.