HC Energie Karlovy Vary

Junioři padli v Plzni, Energie odjíždí bez bodu

JUN: HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 5:2 (1:0, 2:1, 2:1 - N 1:0)
V šestnáctém kole extraligy juniorů se energetici představili podruhé v sezoně na ledě Škody chtějíce navázat na svůj dvoubodový úspěch z minulého klání v Plzni. Modrobílí si ovšem během první zhruba půlhodiny vypracovali pohodlný třígólový náskok, který si už pak jen v klidu pohlídali a mohli slavit vítězství 5:2. Vše pak Plzeňští korunovali gólem v poslední minutě nadstavbového prodloužení, a Energie tak odjíždí domů bez bodu.
DHL extraliga juniorů, 16. kolo, čt 1.11.2018
Plzeň
Karlovy Vary
5:2
1:0, 2:1, 2:1 - N 1:0
Branky a nahrávky: 16. Slanina, 27. Adamec (Hasman), 34. Eret (Matiášek), 44. Houdek (Lokajíček, Kvasnička), 58. Eret (Matiášek), 65. Eret (Houdek) – 37. Petrov, 50. Petrov (Záruba, Novák). Rozhodčí: Svoboda - Malý, Sedláček. Vyloučení: 2:4, navíc Bernáth (KVA) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2.
Plzeň: Kolář (Pilc) – Houdek, Kovařík, Lokajíček (A), Šilhán, Kremláček, Šiller, Malák – Soukup, Kvasnička, Reitspies, Rohla, Slanina, Matiášek (A), Adamec, Procházka, Eret, Hasman (C), Princl
Karlovy Vary: Kašpar (Horák) – Bernáth, Klejna, Stejskal, Kořán, Pohanka, Tureček (A), Novák – Záruba, Maydl, Berčík, Prošek (A), Rozhon, Jiskra, Hotěk, Petrov, Křehlík, Holub (C), Křemen

Komentář k utkání

Začátek utkání byl velmi opatrný z obou stran. Na první střelu na bránu jsme čekali až do třetí minuty, kdy metr za modrou čárou vypálil Josef Hasman, nicméně střela neměla gólové parametry. O minutu později přišla první nebezpečná situace v utkání. Jan Matiášek se dvěma rychlými kroky zbavil obránce, ale dobře provedený blafák už nestačil zakončit do prázdné branky. Hosté se rozjížděli pomalu a domácí obrana jim prakticky nedovolila přejít modrou čáru. V páté minutě dostali indiáni možnost první početní výhody, tu sehráli velmi dobře, ale hostující muž s maskou pochytal jak střely Martina Lokajíčka, tak Petra Ereta. Při Kašparovi stáli všichni svatí, to když Adam Rohla vybruslil zpoza rohu, ale střelou orazítkoval pouze horní tyčku. Těsně za polovinou první třetiny střílel Jan Slanina. Jeho pokus se odrazil přímo na hokejku Josefa Hasmana, ale tomu se v nejméně vhodnou dobu zamotal puk pod brusle a k dorážce do prázdné branky vůbec nedošlo. Domácí Škodovka byla za svoji snahu oceněna v 16. minutě. To parádní střelou z pravého kruhu Jan Slanina trefil naprosto přesně levý horní růžek Kašparovy brány. Ten měl o dvě minuty později na hokejce i druhou trefu, ovšem brankář Energie střelu přes obránce, ač s problémy, dokázal vyrazit.

Prostřední třetina začala pokračováním početní výhody domácích. V té Albert Šiller nabíjel na pravý kruh Eretovi, ale domácí útočník se teprve jen zastřeloval. Poté se obě mužstva na chvíli umlčela, hrál se opatrný hokej, ale více na kotouči byla nadále plzeňská Škoda. Hosté se po většinu času jen bránili a při těchto situacích následuje zákonitě trest. Ve 27. minutě nabruslil do útočného pásma Josef Hasman, který nehamounil a puk předložil do ideální pozice Václavu Adamcovi. Ten přesnou ranou mezi betony zdvojnásobil vedení. Poté následovala první přesilová hra hostí, avšak žádné jejich šance nepřinesla, protože Kolář byl pozorný. V polovině utkání ale přišla druhá početní výhoda a tam už se děli věci. Nejprve střelu Klejny fantasticky zachytil Kolář, který si následně poradil i se dvěma dorážkami a jak to ve sportu bývá, nedáš - dostaneš. Po vyhraném buly Jana Matiáška se do puku opřel Petr Eret a jeho rána se zatřepala až za zády Kašpara. Třetí branka už byla příliš, a tak hostující brankář své místo přenechal Adamu Horákovi. Ten byl okamžitě v permanenci několika střel, ale vstup do utkání se mu povedl a připsal si na svůj účet několik dobrých zákroků. Karlovy Vary se vrátili zpět do zápasu ve 37. minutě. To se po hezké individuální akci dokázal prosadit střelou v pádu Daniil Petrov, který snížil na rozdíl dvou branek. Gól dal hostům více sebevědomí, začali být velmi aktivní, ale prosadit se už nedokázali a tak stále spokojenější odcházeli do kabin plzeňští.

Hosté do poslední části vstoupili s velkou vervou. Před Kolářem se po šestnácti vteřinách objevil zcela volný Vít Jiskra, ale na domácího brankáře si nepřišel. Škodovka odpověděla rychlým kontrem, který táhl po pravé straně Marek Princl, ale ani on puk za záda brankáře neprotlačil. Ve 43. minutě vybojoval za brankou puk Jan Slanina, který ho poté předložil před branku na volej Filipu Kovaříkovi. Jeho pumelice se odrazila ještě před prázdnou branku Hasmanovi, jenže tomu černý nesmysl přeskočil hokejku. O minutu později už se přece jen domácí radovali. Michal Houdek se napřáhl od modré čáry a střelou zápěstím branku trefil nechytatelně. O další dvě minuty později ujížděl zcela sám na brankáře Petr Eret, ale střelou na vyrážečku pátou branku nepřidal. Hra nabrala velmi rychlé tempo, prakticky se nepřerušovalo a oba brankáři museli být naprosto koncentrovaní. V polovině třetiny vykřesal naději pro hosty svou druhou brankou Daniil Petrov, který pohotově dorazil za Koláře střelu Záruby. Indiáni se po obdržené brance zaměřili hlavně na defenzivu, která spolehlivě odrážela jeden útok Energie za druhým. Hosté se tři minuty před koncem zápasu odhodlali ke hře bez brankáře, ta ovšem neměla dlouhého trvání. Po půl minutě hry se puku zmocnil Petr Eret a střelou ze středního pásma trefil prostředek opuštěné klece a stanovil konečnou podobu dnešního skóre.

Následovala nadstavbová část o bonusový čtvrtý bod. Prodloužení bylo dlouho vyrovnané, ale v poslední minutě fauloval hostující Bernáth a domácí početní výhodu využili. Petr Eret se napřáhl na pravém kruhu a další střelou do šibenice rozradostnil plzeňské publikum.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): Dnes jsme utkání zvládli velmi dobře. První třetina byla velmi vyrovnaná, pak se nám podařilo odskočit a pořád jsme si udržovali dvoubrankové vedení. V poslední třetině jsme měli obavy, soupeř měl šance, ale díky výbornému kolektivnímu výkonu s jistým brankářem Kolářem jsme utkání dovedli do vítězného konce. Jsme rádi i za ten čtvrtý bod, jelikož tabulka je velmi vyrovnaná a pro nás ten bod je velmi důležitý.

Milan Čejka (HC Energie Karlovy Vary): Dneska není co hodnotit, Plzeň vyhrála po zásluze, náš výkon byl hoden hodně slabého sparingpartnera. Nezbývá nic jiného než Plzni pogratulovat k zisku čtyř bodů a my se připravíme na zítřejší zápas na Kladně, kde se budeme rvát o další důležité body.