HC Energie Karlovy Vary

Energie v NHL: Jaká byla sezona Martina Frka?

Třetí sezonu v řadě měla karlovarská Energie svého zástupce v National Hockey League. Tím byl opět útočník Detroitu Red Wings Martin Frk. Odchovanec Karlových Varů má za sebou těžký ročník v nejlepší hokejové lize světa. Jak probíhal?

Kolem setrvání Martina Frka v zámořské NHL bylo loni v létě dost zmatků. V jednu chvíli bylo vedení přesvědčeno, že s ním nepodepíše, ovšem zničehonic se Rudá křídla rozhodla nabídnout útočníkovi s mimořádně tvrdou střelou roční kontrakt.

Trápení. Tak by se dalo popsat letošní působení pětadvacetiletého Čecha u hlavního týmu. Za pětadvacet klání nasbíral pět kanadských bodů, příliš často nedostával důvěru a jen vysedával na tribuně.

V polovině února přišlo vysvobození - rodák z Pelhřimova byl odeslán na farmu do Grand Rapids. Pro některé by byl tento tah téměř nepřijatelným, avšak Frkovi, také dle jeho slov, prospěl a vítal ho.

„Chci hlavně hrát, tato sezona pro mě byla zatím děsná. Chci si užívat hokeje, ne vysedávat na tribuně. Trvalo to hodně dlouho a těším se, že budu hrát,“ svěřil se po přesunu do nižší AHL.

Motivován se na farmě utrhl ze řetězů. Frk v dresu Grand Rapids Griffins naskočil do deseti duelů, v nichž zazářil čtyřmi přesnými trefami a přidal také devět gólových asistencí. V tabulce pravdy skončil na výborných +12.

Ke konci základní části NHL si zahrál ještě v pěti utkáních za Detroit. Ačkoliv se Red Wings do play-off neprobojovali, sezona pro odchovance Energie úplně nekončí. Frk se vrací na farmu, kde bude usilovat s Grand Rapids o úspěch ve vyřazovací části AHL. Získá svůj druhý Calder Cup v kariéře? Jeho výkony mohou hrát roli při vyjednávání nové smlouvy.

Martin Frk během letní přípravy s energetiky.