HC Energie Karlovy Vary

Nováčkem sezony se stal karlovarský Jan Bednář!

Velký úspěch pro karlovarský hokej. Šestnáctiletý Jan Bednář si z tradičního vyhlášení Hokejisty sezony odvezl ocenění České televize pro Nejlepšího nováčka extraligové sezony 2018/2019! Gratulujeme!

Jan Bednář se stal vůbec prvním energetikem, který tohoto úspěchu dosáhl.

Na začátku uplynulé sezony by to však napadlo málokoho. Bednář začínal svou první kompletní sezonu v juniorech. Nicméně ani tento rok nestrávil celý v jedné kategorii, jeho služeb se totiž rozhodl při zranění Filipa Novotného využít trenér Martin Pešout.

„Pořád se říká, že mladí nedostávají šanci, někdo s tím ale začít musí. Chci mu tu šanci dát. Pokud to neuděláte, nezjistíte, jestli na to má,“ prohlásil před premiérou mladého gólmana hlavní trenér.

Dne 15. ledna 2019 v rámci dohrávky 29. kola Tipsport extraligy tedy Energie odcestovala do Třince. Mezi tři tyče se ve věku 16 let a 142 dnů poprvé mezi dospělými postavil mladíček Jan Bednář. A jak si vedl? Karlovým Varům pomohl sedmadvaceti úspěšnými zákroky k cennému bodu z prodloužení, inkasoval tři branky a byl vyhlášen nejlepším karlovarským hráčem utkání.

Bednáře zdobila především jistota, nebyla na něm znát nervozita a působil, jako kdyby toho měl v lize už mnoho odchytáno. Není tedy divu, že kromě hokejové veřejnosti zaujal také trenéry a řekl si i o další příležitosti.

V základní části stihl odchytat celkem deset klání, po nichž se mohl pyšnit velmi slušnou 91,67% úspěšností zákroků a průměrem 2,73 gólů na zápas.

Velkou roli hrál karlovarský odchovanec při cestě za záchranou a souboji s Chomutovem o to, kdo se vyhne neoblíbené baráži. V play-out dostal důvěru v pěti zápasech, třikrát pak Západočechy dovedl k výhře a zařadil se mezi důvody, proč se Energie zachránila už ve skupině o umístění. Tu zakončil s úspěšností 91,49 %.