HC Energie Karlovy Vary

Naděje stále žije, Energie bodovala v Edenu

P r a h a - Dar z nebes v podobě jednobodového zisku za prohru v prodloužení přiváží Energie Karlovy Vary z pražského Edenu. Slavia se poprvé trefila v 12. minutě, kdy ve vlasním oslabení ujel Antoš s Dudou. Prvně jmenovaný prostřelil karlovarského brankáře. Obrovská vůle, bojovnost a opět vynikající brankář Franěk však dokázali srovnat jednobrankové manko z první třetiny a dovést zápas až do prodloužení. Ve 38. minutě se dorážkou Němečkovy rány od modré prosadil Lukáš Bednařík. Vítěznou branku domácích vstřelil v předposlední minutě prodloužení Petr Kadlec. HC Energie tedy prohrává na ledě Slavie Praha 2:1 po prodloužení. Třetiny: 1:0, 0:1, 0:0 a 1:0.
Český Telecom Extraliga, 50. kolo, út 25.2.2003
Slavia
Karlovy Vary
2:1p
12. Antoš (Duda), 64. Kadlec (J. Beránek, Antoš) - 38. Bednařík (Němeček). Rozhodčí: Mikula, Havlík - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1882.
Slavia: Málek - Kadlec, Hejda, Graňák, J. Novák, Kolařík, Posmyk - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Duda, J. Beránek, Sup - Krátoška, Kukla, Antoš - Tomica, Fadrný, Šaffer - Z. Novák
Karlovy Vary: Franěk - M. Hlavačka, Krajíček, Bauer, Němeček, Topoli, Mádl - V. Polák, Alinč, Košťál - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - Balázs, Kverka, Bednařík - Opatovský, Vala, Kraus

Komentář k utkání

Karlovarští i s Tomášem Němčickým a Petrem Valou nastoupili v Edenu s vědomím, že bodový zisk je takřka nutností. A podle toho se zápas začal odvíjet. Hned po vyhraném úvodním buly se nastěhovali před domácího gólmana Málka, neohroženě se pouštěli do dobývání jeho branky a těžili z rozrušování soupeřovy rozehrávky v samém počátku. V první minutě jen tak tak že nepropálil Málkovy betony Bauer, o chvilku později poskakoval puk po ramenou brankáře po pokusu Svobody. Franěk v brance hostů poprvé vážně zasahoval až v 7. minutě, když po Alinčově předchozí šanci zakončoval slávistický protiútok Hejda. Kolem desáté minuty vyvolala osvědčená trojice Svoboda – Skuhravý – Němčický takový vítr kolem Málka, že ho přerušila až Dlouhého vysoká hůl. Pro Energii jsou však přesilovky prokletím. Neschopnosti usadit se v útočeném pásmu využil Antoš a přesně v čase 12:00 nadvakrát Fraňka pohodlně překonal ve vlastním oslabení – 1:0. Slavii lehce získaný gól povzbudil a její aktivita se mírně zvýšila, kromě kratičkého zámku ve své první přesilovce však ničeho jiného nedosáhla. Naopak v 19. minutě krvavě fauloval vysokou holí Jaroš a činit se mohli hosté. Poté, co ledaři vyčistili hrací plochu a ustala sprška nepublikovatelných výrazů z úst slávistických trenérů směrem k rozhodčím za jejich verdikt, předvedl Alinč se Svobodou dokonalou kombinaci, které scházela jen branková tečka. Málek se však k nepokryté tyči stihl přemístit bleskurychle.

Dohrávanou přesilovku zkrátilo v úvodu druhé třetiny vyloučení Ladislava Svobody. Zablýskalo se ale až v 26.minutě, kdy ve Fraňkově síti skončili spoluhráči z obrany Mádl a Topoli, ne tak už puk z hole Šaffera ani dorážejícího Tomici. Iniciativu tak na nějaký čas přebrali opět hosté. Z tlaku vytěžil Topoli střelou od modré pouze tyč, a tak Slavia málem trestala dalším Antošovým brejkem. V polovině normální hrací doby však domácímu útočníkovi nevyšel pokus „alá Štrba“, Fraňka sice z klece vylákal, ale po jejím obkroužení mu kotouč vypíchl za sekundu dvanáct obránce Němeček. Hra se proměnila v urputný boj bez větších šancí, až necelé dvě minuty před koncem třetiny sehrála Energie nejlepší přesilovkový part při vyloučení Kadlece. Němčický, Skuhravý ani Svoboda však v různých pozicích neuspěli. Nakonec se ale hosté kýženého zásahu do černého přece dočkali. Dvanáct sekund po návratu Kadlece do hry vyslal na Málka bombu Němeček, gólman jen vyrazil k Bednaříkovi, který se neunáhlil a na konci 38.minuty zaslouženě vyrovnal do odkryté části branky, Málek byl bezmocný - 1:1.

Nástup do poslední třetiny obstarala Opatovského klička přes Kolaříka, ale Vala zpracovávající přihrávku stál příliš blízko před Málkem. Že hokej v Praze netáhne potvrdil místní hlasatel oznámením o počtu diváků – „životně“ důležitý souboj Energie s jedním z favoritů extraligy sledovalo téměř trapných 1882 diváků, počítajíc v to ještě pár desítek karlovarských příznivců. Halou se tak nesly více než pokřiky fanoušků mírně řečeno „taktické pokyny“ trenéra Růžičky dvojici hlavních rozhodčích. Domácí trenér asi nemohl být spokojen ani v 45.minutě, kdy Kukla s Krátoškou nevyřešili nájezd dvou na jednoho, nepochválil určitě ani Graňáka, který přišel v souboji se Svobodou o puk a volný Skuhravý nebyl daleko od vstřelení vedoucího gólu. Na nedostatek práce si však nemohl stěžovat ani Petr Franěk, deset minut před vypršením řádné hrací doby znemožnil zmenšením střeleckého úhlu radost Supovi. S přibývajícím časem se dali hosté na obranu cenného bodu, domácí ale větší volnosti k tvorbě hry nedokázali využít. Energie na možnost rozhodnout nerezignovala, Málka ostřelovali její hráči jedovatými pokusy především ze vzdálenějších pozic. Bohužel necelé dvě minuty před třetí sirénou se po úderu Posmykovou holí objevila krev v obličeji dalšího karlovarského hráče, tentokrát Jaromíra Kverky. Nic to však už nezměnilo na poměru sil ani na tom, že po oddechovém času Energie dospěl zápas do prodloužení. Málem ho ještě odvrátil Hlavačka, který chytře nahodil puk před Málka do skrumáže slávistických bruslí, šťastný odraz se ale nekonal.

V prodloužení vyslali několik neúspěšných střel především slávisté, až nakonec po oddechovém čase domácího týmu vyšlo Dudovi to, co se neujalo dříve v průběhu utkání. V klinči se Svobodou teatrálně uklouzl a bylo z toho hákování. Karlovarské trio Balázs – Hlavačka – Němeček si paradoxně vytvořilo v 64.minutě největší šanci, ale na posledně jmenovaného se štěstí v koncovce neusmálo. Následně o pár sekund později rozhodl o druhém bodu pro Slavii obránce Kadlec, jenž v přesilovce lehce využil finální Beránkovu nahrávku. A tak vezou Karlovy Vary ze Slavie nečekaný bod, nemuselo však zůstat jen u něj. Drama konce základní části tudíž vyvrcholí v poslední dvou kolech.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (Slavia Praha): "Věděli jsme, že Vary potřebují nutně bodovat. My jsme ale chtěli potvrdit druhou příčku, což se nám díky zisku dvou bodů podařilo. Do utkání jsme měli velmi vlažný vstup, Karlovarští za námi šli do hloubky pásma a praktikovali nepříjemný agresivní hokej. Přesto jsme se dostali do vedení, které jsme bohužel ve druhé části hry neudrželi. V prodloužení jsme ale rozhodli, takže jsme se ziskem dvou bodů spokojeni. S předvedenou hrou již tolik ne."

Jan Votruba (Karlovy Vary): "Věděli jsme, že na Slavii musíme bodovat, pokud chceme zůstat ve hře o play off. Proto jsme zvolili trochu otevřenější hokej ze začátku a myslím, že jsme hráli dobře. Trochu jsme domácí napadáním i překvapili, ale bohužel jsme ve vlastní přesilovce udělali chybu a soupeř dal branku. Taktiku jsme však neměnili, stále jsme chtěli forčekovat a ve druhé třetině jsme nastřelili tyčku a vyrovnali. Ve třetí části jsme se dostali místy pod tlak, ale díky úporné obraně a výkonu Petra Fraňka jsme udrželi stav 1:1. V prodloužení jsme chtěli hrát vabank, protože další bod by pro nás byl cenný. Bohužel jsme udělili faul, dostali jsme se do třech a inkasovali. Pro nás to ale nic neřeší. Vzhledem k ostatním výsledkům jsme s bodem spokojeni, protože jsme stále ve hře. Myslím si, že se rozhodne v pátek proti Vsetínu, kdy musíme vyhrát, pokud chceme postoupit."

Související články

Ohlasy k zápasu | st 26.2.2003

Lukáš Bednařík: Každý bod je dobrý

Preview k zápasu | po 24.2.2003

Rozhodující týden nadešel