HC Energie Karlovy Vary

Nejdůležitější je ekonomická stabilizace klubu, říká o uplynulé sezóně generální manažer Vaněk

K a r l o v y  V a r y - Sezóna 2002/03 skončila. Karlovy Vary v ní vyrovnaly svůj nejlepší výsledek v historii, přesto řada fanoušků byla po skončení sezóny trochu smutná. Karlovy Vary totiž až do konce základní části sahaly po play-off. Nakonec chybělo hodně málo... Před sezónou se však klub potýkal s ekonomickou nejistotou a někteří hokejoví činovníci ho v denním tisku pasovali na nejvážnějšího kandidáta baráže. Skutečnost však byla úplně jiná. V Karlových Varech se letos výrazně zvedl zájem o hokej a podceňované mužstvo vedené trenérem Markem Sýkorou ukázalo svoji kvalitu. Uplynulou sezónu pro oficiální stránky Energie hodnotil i generální manažer Miroslav Vaněk. Hovořil kromě o sportovní stránce také o výrazném posunu v ekonomickém zajištění klubu a dal nahlédnout pod pokličku strategie, kterou bude klub uplatňovat v následující sezóně.
Co jste od letošní sezóny očekával a nakolik se Vaše očekávání splnila?

V první řadě jsem od sezóny očekával ekonomickou stabilizaci klubu. Již v předešlé sezóně nám dávala Becherovka najevo, že asi nebude pokračovat, ovšem její konečné rozhodnutí se mělo odvíjet od výsledku v předchozí sezóně. My jsme dělali všechno proto, abychom skončili co nejlépe. Měli jsme potom obrovskou radost, že se nám nakonec podařilo vybojovat desáté místo. Bývalý generální ředitel Becherovky pan John se totiž nechal slyšet, že kdyby mužstvo skončilo do desátého místa a byl by vidět by nějaký stoupající trend, že by Becherovka možná jako hlavní sponzor klubu zůstala i nadále. Potom nás trochu zamrzely zprávy, že vedení nebylo připraveno na skutečnost, že Becherovka od hokeje odejde. Becherovka vždycky nechávala otevřená zadní vrátka a zdálo se, že by za určitých podmínek mohla zůstat hlavním sponzorem. Už v sezóně 2001/02 nám snížila `budget` asi o padesát procent. Sezóna to tedy nebyla vůbec jednoduchá. Nakonec jsme skončili desátí s velice napjatým rozpočtem. Po sezóně nám řekla Becherovka, že skončí, takže před námi vyvstal velký úkol klub po finanční stránce stabilizovat. Za poslední rok se udělal v tomto směru udělal obrovský kus práce, který si mnozí nedokážou ani představit. Dnes klub zajišťují tři velice silní partneři - Sokolovská uhelná, Město Karlovy Vary a firma Karel Holoubek. Na to samozřejmě navazují další firmy. Lidově řečeno, klub je nyní finančně stabilizován. Na druhou stranu samozřejmě nemáme na nějaké obrovské vyskakování. Náš rozpočet na sezónu 2003/04 se pohybuje okolo cca 65 miliónů korun, z čehož si troufnu říci, že 80 až 90 procent z rozpočtu již máme pokryto.

Ekonomická stránka věci pro nás byla strašně důležitá. Od tohoto bodu se totiž odvíjí bod dvě, kterým je sportovní stránka. Bez té ekonomické bychom si totiž neměli o čem povídat. Já sezónu hodnotím velice úspěšně hlavně z toho důvodu, že klub se finančně stabilizoval. Co se týče sportovní stránky, 45 kol extraligy nás hráči nádherně dennodenně překvapovali, nikdo totiž neočekával, že budeme skoro do posledního kola bojovat o play-off. Posledních osm kol je pro mě zklamáním a hlavně i poučením, že ještě nemáme tak vyzrálé mužstvo, chybí v něm několik osobností, které v okamžicích, kdy se takříkajíc láme chleba, vezmou odpovědnost na sebe a rozhodnou. Ty rozhodující utkání o play-off, které jsme nezvládli, mohu jasně pojmenovat. Vadilo mi, jakým způsobem jsme před poslední reprezentační přestávkou prohráli ve Zlíně, po přestávce jsme nezvládli domácí utkání s Plzní, utkání v Budějovicích a utkání doma se Vsetínem. Kdybychom ve dvou z těchto čtyřech utkání zvítězili, tak jsme hráli play-off. 76 bodů totiž byla absolutní jistota. Hodně lidé mluvili také o domácích zápasech s Libercem a Litvínovem, kdy jsme proti Liberci získali bod a s Litvínovem dva. Tam mě samozřejmě mrzelo, že jsme nezískali tři body, ale na druhou stranu je třeba vyseknout poklonu soupeřům. Jak Liberec tak Litvínov tu podali excelentní výkon. Nikde není napsáno, že všechna domácí utkání musíte vyhrávat, záleží také na tom, co vám soupeř dovolí a Liberec i Litvínov tu odehráli výborné zápasy s obrovským nasazením. Oni sice nehráli už skoro o nic, my naopak o všechno, situace pro nás byla složitá, ale v těchto zápasech hráči obrovsky bojovali. Neměly nastat ty čtyři prohry, o nichž jsem hovořil předtím.

Ve čtvrtek jste měl schůzku s trenérem mužstva Markem Sýkorou. Do jaké míry by se mělo mužstvo pro příští sezónu lišit od toho stávajícího?

Musíme mužstvo posílit o pět hráčů - o dva obránce a tři útočníky. Používám slovo posílit, takže myslím opravdu posílit. Musí to být hráči, kteří přijdou a budou hrát převážně v první nebo druhé pětce. Při výběru těchto pěti hráčů se musíme zaměřit na to, aby to byli hráči, kteří dobře zvládají přesilové hry. Velkou slabinou našeho týmu jsou totiž již několik let přesilovky a my se na to musíme hned od 21. července, kdy půjde mužstvo na led, zaměřit a vytypovat osm až deset hráčů, kteří ty přesilovky budou hrát, dostanou na ně maximální důvěru a budou je hrát celou sezónu. Přesilovky rozhodují utkání a my je zkrátka musíme začít umět hrát. Pokud nezačneme zvládat přesilovky, tak nemáme šanci se do play-off dostat. Utkání, kdy se utkání lámalo při naší nevyužité přesilovce pět na tři, bylo nejméně deset, možná i dvacet. Z těch posledních zápasů to bylo třeba rozhodující utkání se Vsetínem nebo s Plzní či Litvínovem... Když mužstvo nevyužije dvojnásobnou přesilovku, která trvá minutu a padesát vteřin, je to trestuhodné. To se může stát jednom z deseti případů a ne naopak. Dále je třeba zvětšit výškový průměr mužstva. Měli jsme letos příliš mnoho malých hráčů. Musíme se zaměřit na to, aby hráči, kteří přijdou, měli minimálně 180 a více centimetrů. Extraliga je čím dál tím tvrdší, je v ní stále více osobních soubojů ti menší hráči v ní tolik neuspějí.

Jména zatím nechci konkretizovat. Když má pět hráčů přijít, musí tu někteří také skončit. My jsme se s panem Sýkorou dohodli ve čtvrtek na šesti jménech, o které nebudeme usilovat pro příští sezónu. Jde o dva obránce a čtyři útočníky. Některým z nich skončila smlouva, jiným zatím ne. Hráčům to v pondělí oznámím osobně a teprve potom je oznámím i veřejnosti.

Co se týká brankářů, Petr Franěk má na příští rok smlouvu, takže zůstává. Co se týče jeho dvojky, na tom jsme se ještě neshodli. Ohledně gólmana, který bude krýt Petrovi záda, proběhne příští týden schůzka vedení klubu s trenéry a bude na ní přizván trenér brankářů Pavel Kněžický a na základu jeho odborného vyjádření, vyjádření se trenérů a vedení se rozhodneme, jakou cestou půjdeme. Kandidáty jsou zatím Pejchar s Kučerou a byla tu také ještě nastolena varianta, zda se nepodíváme po nějakém talentovaném brankáři v první lize mladšího věku, kterého bychom začali pomalu připravovat na eventualitu, že by Franěk po příští sezóně neprodloužil ve Varech smlouvu.