HC Energie Karlovy Vary

Marek Sýkora odchází do Ruska, Kverka míří do Znojma

K a r l o v y  V a r y - Na dnešní tiskové konferenci, kterou svolalo vedení klubu, bylo oficiálně oznámeno, že klub uvolnil hlavního trenéra Marka Sýkoru z pracovního poměru. V příštím ročníku bude zkušený kouč vést ruský Metallurg Magnitogorsk. Novou posilou zadních řad se podle slov generálního manažera klubu Miroslava Vaňka stane František Ptáček. Klub naopak opouští Jaromír Kverka, mířící na roční hostování do Znojma.
Ihned po skončení sezóny začaly Marku Sýkorovi přicházet nabídky z Ruska. Karlovarský trenér všechny tyto nabídky postupně odmítal. Nakonec však přišel velmi lukrativní návrh z Mangitogorsku, který se v podstatě odmítnout nedal. Vedení klubu nebylo odchodem lodivoda karlovarského týmu vůbec nadšeno, protože s Markem Sýkorou počítalo minimálně pro nadcházející ročník.

Vzniklou situaci z hlediska karlovarského hokeje zhodnotil president klubu Ing. Ladislav Trubač: "S jeho prací, myslím tím i historicky, jsme byli maximálně spokojení. Marek Sýkora přišel a dost úpěnlivě nás požádál o to, abychom mu toto angažmá umožnili. S ohledem na to, že Marek tady odvedl obrovský kus poctivé práce, jsme po projednání se sponzory rozhodli, že Marka Sýkoru uvolníme. Marek Sýkora odchází do Metallurgu Magnitogorsk. Za klub bych chtěl Markovi maximálně poděkovat."

"My jsme opravdu dvakrát nabídku Magnitogosku odmítli, odmítli jsme Marka Sýkoru uvolnit, protože je to nosná figura tohoto klubu. I nový tým, který se tvoří se dělal v režii Marka Sýkory. Situace je složitá, ale nechtěli jsme mu stát ve štěstí, protože smlouva v Magnitogorsku je v úplně jiných dimenzích, než je v českých zemích jakémukoliv trenérovi vůbec možné dát, " doplnil úvodní slova presidenta klubu generální manažer Miroslav Vaněk.

Marek Sýkora nejprve přivítal všechny přítomné ruským pozdravem a poté už začal osvětlovat současný stav věci: "Uvědomuji si, že jsem byl uvolněn ze smlouvy, proto bych chtěl na prvním místě poděkovat klubu za to, že mě uvolnil."

Hodně se mluví o tom, že finanční výše kontraktů jsou v ruských poměrech na úplně jiných úrovních: "Ano, ty dimenze jsou jiné, ale musím být úspěšný. Tlak na trenéry v Rusku je ohromný a musíte být úspěšný, aby vám peníze dali."

"Ve zbytku času, který mi zbývá, než před sezónou odjedu, se budu snažit udělat vše pro to, abych tam nastoupil alespoň částečně připravený. Rusky jsem mluvil docela dobře. Rozumím, s mluvením je to trošku složitější. Problém je, že už jsem v podstatě patnáct let rusky nemluvil," seznámil na tiskové konferenci přítomné novináře o své připravenosti na ruské prostředí dnes již bývalý karlovarský trenér.

Své další kroky nasměřuje Marek Sýkora rázně na východ: "Zítra odlétám do Ruska, kde bych měl podepsat smlouvu. Vedení ruského celku by v týmu rádo vidělo některého českého reprezentanta. Chtěl bych tam mít nějakého Čecha, se kterým bych si mohl alespoň promluvit. Českého asistenta mi klub rezolutně nepovolil"

V souvislosti s bohatým klubem z úpatí Uralu se objevovaly jména předních světových trenérů. Proč si Matallurg vybral právě karlovarského kouče, netuší ani sám Marek Sýkora:" Padala jména jako Hannu Aravirta, či trenér slovenských mistrů světa Ján Filc. Proč nakonec zvolili mne opravdu netuším."

"Marek Sýkora je v dlouhodobé historii našeho klubu nejúspěšnějším trenérem. Vždy když tu působil, měl klub úspěch. Proto jsme se rozhodli, že si pan Sýkora zaslouží, abychom mu vyšli vstříc," společně připomněli rozhodující faktor rozvázání smlouvy generální manažer a president klubu.

Nového nástupce úspěšného trenéra by měl klub představit nejpozdějí tento pátek. Nejpravděpodobněji se jím stane bývalý úspěšný hráč a v poslední sezóně kouč Znojemských orlů Miloslav Hořava.

"Smlouva ještě není podepsána. Jednání probíhají, kandidátem číslo jedna je Miloslav Hořava. Mělo by se jednat o dvouletý kontrakt s případnou opcí. Miloš Hořava pro nás není neznámá figura, dříve zde již působil jako hráč." potrvzuje informace, které proběhly médii Ing. Trubač.

Na závěr se řeč stočila k nejbližšímu vývoji hokeje v Karlových Varech. Začátkem května podepíše v lázeňském městě tříletou smlouvu zkušený obránce František Ptáček. Spolehlivý obránce působil dlouhá léta v dresu pražské Sparty.

Další hráč mající zkušenosti s hokejem v hlavním městě Jaromír Kverka opouští po pěti letech Karlovy Vary a míří na roční hostování do Znojma. "V kádru máme v současnosti pět kvalitních středních útočníků. Proto jsem se rozhodli přetlak na tomto postu řešit tímto způsobem," vysvětlil odchod zkušeného útočníka Miroslav Vaněk.

Po neúspěchu v předkole Tipsport cupu čeká "A" tým týdenní příprava ve Švýcarsku.

Na zimním stadionu v současnosti probíhá několik stavebních úprav. V útrobách haly se vyměňuje topení a rekonstuuje se šatna hostujícího týmu. Běžného fanouška určitě potěší výstavba nových toalet pod VIP tribunou v rohu stadionu. Na ledové ploše se v nyní připravuje položení palubovky. Hráči tak budou mít možnost v letní přípravě trénovat přímo na "domácí půdě".

Zajímavostí je, že stejně jako loni v létě, i letos navštíví Karlovy Vary na své přípravné pouti ruský Avandgard Omsk vedený Ivanem Hlinkou a Radimem Rulíkem.