HC Energie Karlovy Vary

Bylo těžké najít motivaci. Týmový trénink mi chybí, říká Jiskra

Pět minut. Přesně tolik chybělo, aby junioři Energie rozehráli své play-off, nařízení Českého hokeje ale hokejové soutěže předčasně ukončilo. Místo společné přípravy na novou sezonu ale kvůli nařízené karanténě musí mladí energetici trénovat sami. Jedním z nich je i kapitán juniorky Vít Jiskra.

„Ze začátku vyhlášení karantény a ukončení juniorské soutěže jsem spíše odpočíval a dobíjel baterky po náročné sezóně. Navíc bylo dost těžké najít motivaci zase něco dělat poté, co deset měsíců člověk maká, aby mohl hrát play-off a najednou se všechno zruší,“ popisuje mladý útočník, jak trávil nejbližší dny po hodně hořkém konci sezony.

To už je ale pryč. Jedna sezona skončila, i když jinak, než si všichni přáli, nová už se pomalu blíží. Místo společné přípravy ale kvůli nařízené karanténě musí hráči trénovat sami. „Se situací, která nastala, se každý vypořádáváme jinak. Já jsem například začal běhat cca třikrát až čtyřikrát do týdne. K tomu se snažím dělat nějaké udržovací cviky jako jsou dřepy, výpady, kliky a další podobně. Snažím se co nejvíce cvičit venku na čerstvém vzduchu, ať už v lese nebo na zahradě,“ popisuje svůj aktuální individuální plán forvard, který v letošní sezoně okusil i nejvyšší tuzemskou soutěž.


Jak sám ale přiznává, týmová příprava mu hodně chybí. Ať už po motivační stránce nebo i po lidské. „Pro mě osobně je mnohem těžší připravovat se samostatně než s týmem. Je těžké si nastavit tvrdý režim jako máme při letní přípravě a dodržovat ho. Týmové tréninky máme v KV areně, kde máme skvělé podmínky pro trénink a bez posilovny a ledu je to obtížné. Navíc s týmem je na tréninku vždycky dobrá atmosféra, která napomáhá lepším výkonům,“ přiznává upřímně Jiskra.

Trendem v současné „Době karanténní“ tak jsou různé posilovací výzvy na sociálních sítích. Předcvičují známí sportovci nebo fitness trenéři. „Některé mě zaujaly a snažím se podle nich cvičit. Například Michaela Bláhová na instagramu michaelablahova1 natáčí dvakrát až třikrát týdně livestream, kde přecvičuje tzv. tabatu. Myslím si že je to zajímavé a náročné zpestření tréninkového programu,“ popisuje zdroje inspirace pro svou přípravu. Inspirací by ale mohl být i on sám, když natočil některé popisované cviky, které sám venku provádí.

Jenže volného času je i přes fyzickou přípravu i tak hodně. Školy jsou zavřené, a tak najít výplň na dlouhé hodiny většinou trávené doma není úplně jednoduché. Karlovarský odchovanec ale tahle slova zrovna nepotvrzuje. „Z nuceného pobytu doma si nic moc nedělám, mám teď aspoň čas pomáhat taťkovi se zahradou a taky se trošku připravovat na maturitu,“ popisuje své další aktivity závěrem.