HC Energie Karlovy Vary

Odchází Opatovský, Topoli a přichází další Slovák – obránce Vantroba

K a r l o v y  V a r y - Od poslední tiskové konference uběhl týden a díky obrovskému překvapení na trenérském postu, jménem Radim Rulík, muselo vedení HC Energie uspořádat další. Generální manažer M. Vaněk zopakoval, že s trenérem Hořavou byla podepsána smlouva na 1 rok. S Radimem Rulíkem ještě smlouva podepsána nebyla, to se ale stane během dnešního dne a je to kontrakt na 1 rok plus roční opce. Jan Votruba zatím bude u klubu pokračovat a je teprve předmětem jednání, v jaké to bude funkci. Došlo už i ke změnám v hráčském kádru, ve kterém končí útočník Martin Opatovský a obránce Marek Topoli. Nově příchozím hráčem se stává obránce Miroslav Vantroba, jenž s klubem podepsal dvouletou smlouvu s opcí na další sezónu (krátké představení a statistiky naleznete v článku).
Ihned poté, co Marek Sýkora požádal o uvolnění do Ruska musel karlovarský management rychle řešit otázku nového hlavního trenéra. Tím se stal Miloslav Hořava, kterého fanoušci Energie pamatují ještě jako hráče. V první extraligové sezoně v Karlových Varech pomáhal zkušený obránce sbírat body a uchránit tak tým od baráže. Asistentem měl zůstat Jan Votruba, který zatím u klubu zůstává, ale v jaké funkci, to se teprve uvidí.
Vše se ale změnilo díky obrovskému překvapení. Radim Rulík se rozhodl nepokračovat v ruském Omsku. Vedení Varů se této příležitosti chopilo a nová trenérská dvojce byla na světě.

Hlavním trenérem podle GM M. Vaňka je Miloslav Hořava, ten ale toto rozdělení odmítá. „Jsem velmi rád, že se mi Karlovy Vary ozvaly a že u tohoto mladého mužstva mohu působit. Láká mě také spolupráce s tak kvalitním trenérem, jakým Radim Rulík je. A věřím, že nebudeme rozdělování na první a druhý trenér, ale chtěl bych, abychom byli bráni jako rovnocenní partneři.“

Proč se nakonec Rulík rozhodl v Omsku skončit, sám vysvětlil. „Smlouvu na další pokračování v klubu jsme s Ivanem podepsali už před Play-off, ale to se nám bohužel nevydařilo podle plánu. Po návratu domů jsem vše řešil s rodinou, která si spíše přála, abych už nikam nejezdil. Po určité době ale z ruské strany začalo docházet k určitým problémům a tak jsem se rozhodl to rovnou ukončit. A jsem velmi rád, že si na mě Karlovy Vary vzpomněly, velice se těším na práci u tohoto klubu.“
Oba trenéři se shodují na tom, že tým povedou podobným stylem jako Marek Sýkora. „Byl by nesmysl zkusit něco vyloženě měnit. Budeme se snažit navázat na jeho práci a přidat tam i pár svých vlastních nápadů a pokusit se posunout mužstvo zase o kousek dál.“ Až se pan Sýkora vrátí z Ruska, tak ještě přijede do Varů a podá svým nástupcům informace, o které si zažádají.

Spousta fanoušků měla po odchodu oblíbeného M. Sýkory strach, jak dopadne letní příprava. Vše můžou uklidnit dvě slova Radima Rulíka. „Bude náročná!“ Využijí se ty prostory a místa, která už byla naplánovaná, změní se jenom maličkosti. Aby ta dřina byla pro hráče pestřejší a tudíž i lépe snesitelná.

Co se týče změn v kádru, tak i ty už se staly. Odchází slovenské duo Opatovský, Topoli, které nahrazuje opět slovenský hráč a to obránce z Košic Miroslav Vantroba. Je to mladý (23), talentovaný bek, který byl z karlovarské strany velice sledovaný. Tímto je vyčerpaná kvóta 3 cizinců, jimiž jsou Rodine a Lipianský s Vantrobou.

Jedná se nadále s Davidem Balázsem. Ten by tu velice rád zůstal, nechce hrát ani v Litvínově, ani v zahraničí, ale požaduje 2,5 navýšení stávajícího kontraktu. To vedení nemůže akceptovat a hráči to sdělilo. Vše se rozhodne do pátku, do této doby si David rozhodne, zda přijme nový návrh smlouvy, či nikoli.

Dalším litvínovským odchovancem, kterého by Vary chtěly v kádru udržet je Lukáš Bednařík. Ten s mužstvem sice zahájí letní přípravu, ale vše se musí dořešit s Litvínovem. Energie Lukáše nechce kupovat a nejraději by se s Chemiky dohodla na hráčské výměně.

Rudolf Pejchar podepsal smlouvu na jeden rok, takže otázka brankářů je pro letošní sezonu vyřešená. Co bude za rok, kdy vyprší kontrakt Petru Fraňkovi se zatím neví, ale vše se už začíná řešit. Jednou z variant je i příchod mladého Mensatora, který po návratu ze zámoří absolvuje přípravu v Karlových Varech. Na podzim se však opět vrátí do Kanady, kde bude ještě rok na hostování.

Klub ještě jedná o příchodu některého hráče ze Znojma a měl by přijít i další kvalitní obránce. Jednalo by se o beka do první, či druhé řady.

Na zimním stadionu dochází k rozsáhlým rekonstrukcím za cca. 3 miliony. Upraví se šatna pro hostující týmy, přibudou nové toalety v jihozápadním rohu stadionu a zlepší se další sociální zařízení po celém stadionu.

Pokračuje se v jednání o výstavbě nové multifunkční haly, která by měla stát vedle stadionu Závodu Míru v Tuhnicích. Její kapacita by měla být 6200 diváků. Miroslav Vaněk byl pověřen městem, aby jednal s architektem liberecké haly, která je pro Karlovy Vary takovým vzorem. Hala by měla být postavena v horizontu 4-5 let. Nejedná se však pouze o zimní stadion, tento projekt je pro Karlovy Vary velice důležitý, protože se to není hala POUZE pro hokejisty, ale je významná pro všechny sportovní a společensko-kulturní akce. Bude to hala pro tenis, nohejbal, košíkovou, koncerty, výstavy, atd.

Kdo je Miroslav Vantroba?

Rodák ze Spišské Nové Vsi se narodil 2. června 1979. Pravý obránce debutoval v play-off slovenské extraligy v sezóně 1998/99. Další sezóna znamenala pro klub sestup a nadaný obránce přestoupil do Košic, kde se postupně vypracoval v klíčového beka týmu. Ve svých třiadvaceti letech zaujal vedení Energie svou nevšední produktivitou. Čeští fanoušci ho mohli vidět na televizních obrazovkách posledního na přelomu ledna a února v Utkání hvězd v Pardubicích. Spolu s Markem Topolim nastoupil za slovenský B-tým na turnaji ve Francii v listopadu 2000. V únoru 2003 byl dodatečně nominován do slovenského národního týmu na turnaj Škoda cup do Basileje, když obránce Borise Žabku přistihli policisté, jak řídil pod vlivem alkoholu, ale Vantroba se kvůli chřipce turnaje nezúčastnil.

Statistiky

Sezóna   Klub                             Z  G  A  B  TM  +/-
1998-99  HK VTJ Spišské Nová Ves (p-o)    3  0  1  1
1999-00  HK VTJ Spišské Nová Ves         56  0  7  7  32  -31
2000-01  HC Košice                       55  1 11 12  38
2000-01  HC Košice (p-o)                  3  2  0  2   0
2001-02  HC Košice                       54  6 16 22  44  +22
2001-02  HC Košice (p-o)                 10  2  6  8  10
2002-03  HC VSŽ Košice                   54  4 21 25  38
2002-03  HC VSŽ Košice (p-o)             13  2  2  4  12