HC Energie Karlovy Vary

Energie pomáhá: Hokejisté předali dětem počítače

Energetici opět pomáhají. V rámci charitativního projektu Počítače dětem předali v úterý dopoledne osm počítačů žákům a studentům Základní školy v Karlových Varech ve Svahové ulici a stali se ambasadory projektu pro Karlovarský kraj.

Projekt, který organizují zástupci Nadačního fondu IT People, pomáhá zajistit počítače pro výuku dětí, které to potřebují. Jedním z míst, kde došlo k předání výukové techniky, byla i Základní škola v Karlových Varech ve Svahové ulici. Ambasadory projektu, kteří s předáním počítačů pomohli, byli karlovarští hokejisté Ondřej Beránek a Jakub Flek.

„Je to skvělá věc. Pomáhá se těm, co to potřebují. Za mě určitě palec nahoru, takových projektů by mělo být určitě více. Moc jsme si to užili, proběhlo to v příjemném duchu, panovala tady skvělá atmosféra. Děti se nás ptaly na věci jak ohledně života, tak i hokeje,“ popsal průběh akce Jakub Flek, který ještě před samotným předáním počítačů společně s Ondřejem Beránkem debatoval se žáky školy a ochotně se s nimi i vyfotil či podepsal.



Předání proběhlo na Základní škole v Karlových Varech ve Svahové ulici, která kromě běžných tříd zajišťuje výuku pro děti s poruchami učení či chování nebo lehkým mentálním postižením.

„Jsem za tuto aktivitu nesmírně ráda, jsem vděčná paní učitelce, která to celé zařídila. Našim dětem to opravdu velice pomůže při vzdělávání formou online výuky. Pro vzdělávání žáků používáme různé platformy i jiné komunikační kanály. Využili jsme právě tuto dobu nouzového stavu k tomu, abychom se my pedagogové vzdělali a samozřejmě jsme posunuli takto i naše žáky,“ děkuje za projekt ředitelka školy Martina Kheilová.

Ta zároveň popisuje, jak nesnadná byla výuka v době nařízené karantény. „Zpočátku jsme žákům dali úkoly v papírové podobě, pak nám ale došlo, že se touto cestou nemůžeme vydávat dál. Začali jsme spolu komunikovat přes různé platformy, každý učitel podle žáků volil platformu, která byla pro studenty nejlepší. Všechno se nám podařilo a máme z toho velikou radost. Byli úžasní i rodiče, protože bez nich bychom to nezvládli,“ děkuje všem, kteří v době nouzového stavu s výukou dětí pomohli.

Nejvyšší zástupkyně školy se zároveň přiznala, že účast hokejistů na akci kvituje. I proto, že její žáci tento sport hodně sledují. „Vypozorovala jsem, že hodina tělesné výchovy probíhá tím, že děti sledují různé hokejové zápasy, zvláště ty významné a povídají si o tom a rozebírají je. Samozřejmě, že s dětmi více cvičíme, ale když je nějaký významný zápas, tak ho sledujeme. I mezi pedagožkami máme hokejové fanynky. Vím, že jezdí fandit a dokonce na společném chatu si oznamují výsledky, takže i víme, jak hrajete,“ dodává s úsměvem.

Základní škola v Karlových Varech

Zajišťuje vzdělávání pro děti ve třech budovách v Karlových Varech. Kromě běžných tříd pro děti 1. až 9. ročníku základní školy má i třídy speciální, do kterých chodí žáci se speciálními vzdělávacími potřebami. Jedná se o žáky s poruchami učení, studenty s lehkým mentálním postižením či dětmi s poruchami chování, ale s normálním intelektem.

Velkou zásluhu na tom, že vůbec k předání techniky došlo, má zástupkyně Nadačního fondu IT People Petra Škrabalová, která se společně se svým týmem vydala do Karlových Varů osobně. „Projekt vznikl tak, že jsme navázali na krizovou situaci, která nastala. Uvědomovali jsme si velký problém, protože děti se nemají na čem učit. Začali jsme projekt propagovat, ozvalo se nám spousta dárců, spousta firem, které měly vyřazenou techniku. Tu jsme poté vysbírali, opravili a postupně ji rozvážíme a dodáváme do rodin po celé České republice,“ odpovídá na otázku, jak vůbec myšlenka projektu Počítače dětem vznikla.



„Většina rodin se přihlásila sama přes formulář, který máme zveřejněný na www.pocitacedetem.cz, kontaktovaly nás i školy, což je i tato škola v Karlových Varech. Rodiny ještě podstupují pohovor, abychom zjistili, zda počítač půjde do rodiny, kde by se třeba nezpronevěřil, abychom měli čisté svědomí, že jsme počítač dali do správných rukou,“ dodává Škrabalová k tomu, jakým sítem prochází rodiny, ke kterým se nakonec potřebná technika dostane.

Jedna z organizátorek projektu si navíc velice pochvalovala přítomnost ambasadorů, kterým se pro Karlovy Vary stali hokejisté karlovarského klubu.

„Jsem šťastná, že jsou rádi, že se můžou toho projektu zúčastnit, že je nemusíme přemlouvat. Pro děti je to velký zážitek, že to není jen o těch počítačích, že se mohou s hráči vyfotit, nechat si je podepsat. Pro mě je to velké pozitivum, protože tím ta akce získává ještě větší rozměr,“ dodává závěrem.

O projektu Počítače dětem

Zástupci Nadačního fondu IT People (za podpory společnosti Mironet.cz a dobrovolníků z Karlovy univerzity) se rozhodli spustit dobročinnou akci na pomoc rodinám v nouzi – Počítače dětem. Cílem této akce je poskytnout rodinám v nouzi výpočetní techniku, která umožní jejich dětem studovat z domova a využít techniku k zvyšování počítačové gramotnosti a ke kreativním činnostem. Rodičům některých rodin se nedostává prostředků a jejich děti nyní nemohou studovat přes počítač na dálku. Pro tyto děti, kterých je zhruba 20.000, získává starší techniku a organizuje dobrovolníky, kteří pomáhají s instalací, rozvozem a servisem techniky. Zároveň pomáhá základním a středním školám, aby vyučující lépe zvládali výuku na dálku.

Fotogalerie