HC Energie Karlovy Vary

Příprava na ledě je v plném proudu

K a r l o v y V a r y – 21.července vstoupili poprvé hokejisté HC Energie Karlovy Vary na domácí extraligový led, na němž zahájí již sedmou sezonu v nejvyšší soutěži. V těchto dnech probíhá druhý týden tréninku, a proto přišel čas na rozhovor s novým trenérem Miloslavem Hořavou. V článku vám také přinášíme shrnutí hráčů, kteří přišli do týmu i těch, kteří tým opustili. Odborníci se shodují, že Energie kvalitou manšaftu „zůstala na svém“. Realita však může být jiná, vlastní názor si zkuste udělat po přečtení našeho článku.
Odborníci se shodují, že Energie se nedočkala v kádru ani oslabení, ale bohužel ani posílení. Karlovy Vary jsou údajně na svém a zda to bude stačit na jednoznačný cíl fanoušků – postupová osmička, se ukáže až v ostrých zápasech extraligy. Zkuste si ale vytvořit na toto hodnocení odborníků vlastní názor.

Každopádně zcela jasným oslabením je odchod nejproduktivnějšího obránce ligy Martina Hlavačky do Finska. I když jen beznadějní optimisté čekali po vánoční nabídce z Ruska že by snad hráč, který za svou dnešní pozici ve světě hokeje dluží především managementu a trenérům západočeského klubu, smlouvu prodloužil. Obranné řady také opustili obránci Jan Němeček, Marek Topoli a Michal Mádl. Němeček s Topolim se ve Varech příliš neprosadili a po odchodu třetího jmenovaného již řada fanoušků volala delší dobu. Úloha exkapitána Michala Mádla v týmu však spočívala především v práci na stmelení týmu po barážové sezoně a v tomto ohledu odvedl excelentní práci, což ocenil i Marek Sýkora před svým odchodem. Klub také opustil Jakub Gróf, který přestoupil do Olomouce, za ním ho následoval Roman Prošek, ale ten pouze na hostování. Oba tyto hráče však v kádru asi těžko někdo mohl očekávat. Obranu naopak posílil již na konci loňské sezóny Michal Kivoň. V létě pak František Ptáček, zkušený a spolehlivý exsparťanský bek který je také označován jako náhrada za Hlavačku. Dále hráč slovenského reprezentačního B týmu Miroslav Vantroba a v neposlední řadě mladý Lukáš Galvas. Ten by mohl se svou hrou s pukem a ofenzivními choutky znamenat posílení především do přesilových her. Na zkoušku také působí v Karlových Varech nadějný David Hájek. V tuto chvíli probíhá příprava s celkově deseti obránci, z níž by minimálně devět mělo nastoupit do sezony.

Útok oslabil odchod slovenského střelce Martina Opatovského, což by mohlo v sezoně leckrát zamrzet. Odešel také Petr Vala, který měl klub posílit v rozhodující fázi loňského ročníku ligy. Mnoho fanoušků jistě vzpomene na jeho „rošády“ za brankou soupeře. Z této pozice pak často hledal najíždějící hráče. Celkově se však příliš neprosadil, nedával branky, které se od něho očekávaly! Milan Navrátil se do A týmu neprosadil, ale to se ani příliš nečekalo. Oko karlovarského fanouška ale jistě zapláče nad ztrátou svého miláčka Jaromíra Kverky, jehož klub poslal na hostování do Znojma. Útok posílil již na konci minulé sezony Jan Alinč. Zkušený hráč, který se ve velmi dobrém světle v dresu Energie ukázal v předloňské sezóně se ale na konci té minulé příliš nepředvedl. Letos bude snad realita jiná. V létě jej následoval svým příchodem velmi nadějný sparťanský odchovanec Tomáš Netík, prostějovský odchovanec a v minulých letech hráč Znojma Petr Kumstát a jako největší posila je jistě po právu označován příchod ostrostřelce Jána Lipanského.

Příprava na novou sezonu byla poznamenána především jednou věcí, návratem Radima Rulíka! Tím čím je Vladimír Růžička pro Slávii, či Zdislav Tabara pro Vsetín, tím je Radim Rulík pro Karlovy Vary, tedy především pro letní přípravu. Velmi oblíbený bývalý karlovarský hráč, tvůrce, duše i mysl pověstné a obávané letní přípravy lázeňského klubu, nezůstal svému dílu nic dlužen a jak se hráči jednomyslně shodují, letošní příprava byla snad nejtvrdší v historii příprav.

Ani pozice hlavního trenéra nezůstala beze změny. Klub opustila legenda v podobě Marka Sýkory, který přestože dlouhé měsíce tvrdil:„Do Ruska ne“, přeci jenom jej nakonec Rusko zlákalo natolik, že neodolal. Novým hlavním trenérem se tak stal někdejší skvělý obránce Miloslav Hořava, který s minulé sezoně působil již coby hlavní trenér v celku znojemských Orlů, které dovedl až do playoff. Hokejová minulost na postu obránce je na novém karlovarském kouči velmi znát. Asi nejmarkantněji při tréninku na ledě, kdy si Miloš Hořava bere na svá bedra trénink obránců a to občas velmi horkokrevným způsobem, přestože téměř vždy působí klidným a vyrovnaným dojmem. Pokud budeme soudit z hry, kterou nový hlavní trenér předváděl ještě jako hráč, měla by se lázeňská obrana těšit výraznému zlepšení! To by pro Karlovy Vary, které se soustředí především na důslednou obranu, mohlo znamenat vytoužené play-off. Ukáže až čas!

Pane Hořavo, trénujete na ledě již týden, jak jste prozatím spokojen s výkony svých svěřenců i průběhu tréninku?
„Po prvním týdnu přípravy na ledě se nedá hovořit o spokojenosti, nebo nespokojenosti. Usilovně trénujeme a zatím vše probíhá dobře.“

Na které herní činnosti je v součastné době příprav zaměřena?
„Je to vše dohromady. Hráči si musí led osahat. Dáváme je do kondice a trénujeme jak technické, tak i taktické věci. Začínáme prostě s tréninkem na ledě.

V týmu trénuje pět kompletních lajn rozdělených na útoky rozlišovacími dresy. Plánujete již tedy nějak složení útoků?
„Zatím zkoušíme kdo s kým by mohl hrát. Prozatím mužstvo poznáváme a já si myslím, že to bude ještě tak jeden až dva měsíce trvat než to nějak vykrystalizuje. Nyní máme sedm nebo osm týdnů do startu ligy a do této doby to chceme nějakým způsobem vyladit.“

Tento pátek 1.srpna odehrajete první zápas, směřujete již nějak tréninky vůči tomuto zápasu?
„Nene vůbec ne, tento zápas je vyloženě tréninkový! Hraje se od 11 hodin a my trénujeme jako kdyby se zápas nehrál.“

Máte již ve svých představách nějaké rozdělení útočných a obraných řad, které se představí v pátečním přípravném zápase v Kladně, nebo vše necháváte až do Kladna?
„To uvidíme až koncem týdne. Příležitost každopádně dostanou především mladí hráči, kteří zde bojují o místo v sestavě.“

V minulých letech byly pro Karlovy Vary problémem přesilové hry. Plánujete, že byste zaměřil některou z částí přípravy speciálně na řešení tohoto problému?
„O přesilových hrách se velmi často mluví. Je to téma, které probírá každé mužstvo a každý trenér. My je samozřejmě budeme trénovat, jak nám to půjde ukáží až zápasy.

Jaké jsou vaše plány pro nadcházející část přípravy?
„Budeme pokračovat v trénování kondice. Nadále budeme trénovat techniku i taktiku a i ty přesilové hry. Musíme zkrátka natrénovat vše.“

V polovině srpna vás čeká soustředění ve Švýcarsku, co si od něho slibujete?
„Odehrajeme čtyři zápasy s velmi kvalitními švýcarskými mužstvy. Uvidíme mužstvo v plné zátěži a hlavně si tým zahraje s jinými týmy, než z extraligy a hlavně proto tam jedeme.“

V době dovolených se v Praze konaly výkonnostní testy hráčů. Můžete přiblížit jak vše probíhalo a případně zveřejnit nějaké výsledky? Překvapil, nebo zklamal vás někdo z hráčů svým výsledkem?
„Všichni hráči mají tyto testy ve smlouvách. Jsou to testy na kolech, při kterých se měří VO2MAX. Tento test obsahuje mnoho faktorů a celkově je to komplikované. Každopádně my z testu dostaneme číslo, které je pro nás ne přímo rozhodující, ale důležité. Testy dopadly uspokojivě. Nikdo mě nepřekvapil, podle toho jak jsem je viděl trénovat, jsem jejich výsledky takto očekával.“

Vzpomeneme-li na předsezónní tiskovou konferenci v loňském roce, zazněla zde informace, že každý hráč má hodnotu testu ve své smlouvě a v případě nedodržení jisté předepsané úrovně, může klub přistoupit k finančním postihům hráče.