HC Energie Karlovy Vary

Petr Kumstát: Zvolil jsem svůj oblíbený blafák

K. V a r y - Velký obrat v druhé polovině přátelského střetnutí se švýcarským celkem EV Zug orámovali svými góly Libor Pavliš a Petr Kumstát (na fotografii). Zatímco zkušenější a domácímu publiku známější Pavliš snižoval svou pohotovou dorážkou na jednobrankový rozdíl, urostlý nováček v karlovarském dresu svým dokonale provedeným bekhendovým blafákem definitivně zlomil odpor bojovného soupeře.

V úvodních minutách se Energie svým natěšeným fanouškům nepředvedla v úplně nejlepším světle. "První třetinu jsme vypadali unaveně, hráli jsme opravdu špatně, čehož soupeř využil dvěma góly," shrnuje Libor Pavliš nepovedený vstup do druhého domácího přátelského zápasu sezóny.

Druhá polovina zápasu už patřila díky zvýšenému důrazu pouze domácím střelcům. "Od prostřední části jsme začali více jezdit. Povedlo se nám vstřelit dvě branky, soupeř trochu znervózněl a dovolil nám převzít iniciativu. Když se Zugu přestalo dařit, začal více faulovat, bylo tam nějaké zbytečné sekání a krosčeky. Z všeobecné nervozity pak vyplynulo několik potyček a důraznější hra do těla." Při hodnocení zajímavého utkání by střelec úvodní branky, která nastartovala tým k obratu ve skóre, málem ze skromnosti pozapomněl na svůj důležitý gólový příspěvek: "Už chvíli před brankovou situací jsem jednu šanci neproměnil. Při té druhé Lukáš Bednařík vystřelil, puk se mně odrazil na bekhend, rychle jsem si jej přehodil a z první vystřelil. Brankář byl naštěstí pomalejší než já."

Poslední švýcarské soupeře i celé uplynulé týdenní soustředění si Libor Pavliš velmi pochvaluje: "Zug je opravdu dobré mužstvo. Z našich posledních soupeřů byl jej dal na třetí místo za Curych a Ambri. Soustředění ve Švýcarsku bylo hodně náročné. Obtížná byla cesta tam i cestování za soupeři. Všechna utkání se navíc hrála pozdě večer. Myslím ale, že nám to do sezóny hodně dalo." Do konce přípravy zbývají už jen tři týdny, většinu tréninkových dávek už hráči poctivě spolykali. Nastává období dolaďování a posledních přípravných zápasů. Pohybují se již v trénincích a při zápasech některé stálé trojice, které by mohli spolu naskočit i v extralize? "Stejně jako dnes, i ve Švýcarsku jsem většinou nastupoval s Václavem Skuhravým a Lukášem Bednaříkem. Ale ještě před sebou máme několik přípravných střetnutí, kde se budeme sehrávat."

V podobném duchu jako Libor Pavliš hodnotí vítězný obrat také jako kolega z útočných řad Petr Kumstát: "Soupeř nás v první třetině přehrával, byl rychlejší a hrál tvrdě do těla, proto jsme do toho museli také trochu vlítnout. Tím pádem vznikla nervozita, což soupeře jednoznačně rozhodilo a my jsme začali mít navrch." Svou brankovou tečku za střetnutím hodnotí urostlý forvard, podobně jako mezi mantinely, s ledovým klidem: "Lukáš Galvas v nouzi vyhazoval z obranného pásma. Já jsem si jen dobře najel do rychlosti. Někdy se rozhoduji, jak si se zakončením poradím až na poslední chvíli, ale tentokrát jsem už dopředu zvolil bekhendový blafák. Je to taková moje oblíbená klička."

Někteří diváci byli zpočátku možná trochu zmatení jmenovkou na dresu bývalého Znojemského Orla. Zadní část Kumstátova úboru totiž nesla nápis Tvrdek. Jaký byl důvod? "Ani vlastně nevím. Hrajeme ještě v dresech z loňska, ale je úplně jedno v čem nastupujeme."

Švýcarský týden hodnotí Petr Kumstát rovněž velmi pozitivně: "Švýcarské týmy jsou výborné, navíc mají v kádru dost cizinců. Hráli jsem s kvalitními soupeři, kteří předváděli dobrý hokej. Nemůžu být nespokojený."

Související články

Reportáž | st 20.8.2003

Zug si karlovarský skalp neodvezl