HC Energie Karlovy Vary

Kladnu se odveta vydařila

K. V a r y - Zatímco v prvním vzájemném zápase dokázali hokejisté HC Energie na kladenském ledě zvítězit, odveta hraná v Karlových Varech se více vyvedla Kladenským. Po první vyrovnané třetině převzali otěže zápasu do svých rukou hráči Rabatu a čtyřmi góly v prostředním dějství rozhodli o osudu předposledního přípravného střetnutí. Malou náplastí na nepovedené vystoupení může být jen vyhrané prodloužení, které se hrálo jako jakýsi bonbonek pro diváky. V 63. minutě rozjásal fanoušky střelec dvou domácích branek Tomáš Netík.
Přípravné zápasy, přát., pá 5.9.2003
Karlovy Vary
Kladno
3:5
1:1, 1:4, 1:0
Branky: 19. Netík (Ptáček), 34. Pavliš (Skuhravý), 59. Němčický (Skuhravý) - 7. Zajíc (Havel), 23. Zajíc (Dlouhý, Bílek), 28. Jankových (Kasík), 33. Horna, 38. Kysela (Kasík). Rozhodčí: Florián - Merc, Zubzanda. Vyloučení: 5:7, navíc Gardoň (Kladno) 10 min. Využití: 1:2. Diváci: 700.
Karlovy Vary: Pejchar - Bauer, Rodin, Galvas, Ptáček, Krajíček, Vantroba, Hájek, Kivoň - Němčický, Lipianský, Kumstát - Košťál, Alinč, Netík - Kraus, Skuhravý, Pavliš - Kreuzer, Bacul, Svoboda
Kladno: Orct - Kruliš, Malena, Vratislav Čech, Kasík, Zeman, Dlouhý - Kalla, Gardoň, Klimt - Kysela, Pazourek, Jankových - Bílek, Zajíc, Havel - Lažo, Horna, Hořava ml.

Komentář k utkání

Buldoci z Kladna se stali předposlední prověrkou připravenosti hokejistů karlovarské Energie před ostrým startem Tipsport extraligy.

Zápas začal nenápadným tlakem domácích hráčů, lépe se pohybovali a snažili se o rychlé přihrávky v přechodu do útoku. Střely mířící na Orcta však nebyly dostatečně přesné ani rasantní. V páté minutě potěšil diváky svou střelou Němčický. Puk se však jen z vnějšku otřel o levou tyč kladenské branky. Až do sedmé minuty se hosté dostávali jen sporadicky za červenou čáru, ale hned první delší návštěva v obranném pásmu domácích jim přinesla vedení. Po nenápadné akci v levém rohu kluziště našel Havel před brankou Zajíce a ten se nemýlil. Byla to první střela mezi tyče a puk hned rozvlnil síťku. Obdržená branka nabudila domácí ke zvýšení důrazu a zrychlení hry. Hosté si začali pomáhat nedovolenými zákroky, které byly po zásluze rozhodčím Florianem trestány. Přesilovky se však domácím moc nevedly a teprve v té třetí v pořadí, při vyloučení Laža, se po hezké kombinaci celé řady trefil z přihrávky Ptáčka Netík. První dějství skončilo smírně 1:1.

Druhá třetina začala oboustranně velmi svižně a hra se přelévala od branky k brance. Jestliže hosté vystřelili za celou 1. třetinu na Pejchara pouze jednou, za necelé dvě minuty 2. dějství to stihli hned čtyřikrát. Nasazené tempo udrželi pohříchu o něco déle hosté a začali záhy sklízet plody svého úsilí. Už ve 23. minutě se trefil opět Zajíc. Ve 28. minutě pak využil první přesilovku Kladna střelou od modré Jankových. Za dalších 5 minut začalo skóre vypadat pro domácí doslova hrozivě. Horna se, nikým neobtěžován, trefil krásnou střelou pod víko karlovarské svatyně a bylo to 1:4. Ve 37. minutě stačil ještě úspěšně kontrovat Pavliš, ale poslední slovo měl při druhé přesilovce Kysela, který ve 38. minutě překonal střelou těsně nad ledem nejistého Pejchara po páté a uzavřel tak stav po dvou třetinách na nelichotivých 2:5.

Se snahou napravit si pošramocenou reputaci vstoupili do třetí části aktivněji domácí energetici. Vítr z plachet jim málem odvál svou nesoustředěností brankář Pejchar, který si pohrával s pukem ve své rukavici tak nešikovně, až mu málem zapadl do vlastní branky. Přes veškerou snahu působili karlovarští bezzubým a ne příliš hokejovým dojmem. Rozehrávka vázla a hosté s přehledem drželi otěže zápasu ve svých rukou. Hokej se na dlouhé minuty vytratil a na ledě převládla neslaná a nemastná bramboračka. Až do 59. minuty už zápas nepřinesl příliš vzruchu. Teprve při dvojnásobném vyloučení hráčů Kladna se puk dostal za Orctova záda. Utěšenou střelu Němčického viděl gólman hostí až v síti. Zazněla závěrečná siréna a v normální hrací době zvítězilo Kladno 5:3.

Po dohodě obou trenérů se však pokračovalo pětiminutovým prodloužením. Tato část přinesla domácím alespoň zdání částečného úspěchu. V 63. minutě ukončil zápas pěknou střelou Netík. I přes tuto chatrnou náplast na domácí sebevědomí, nemohli být energetici se svým výkonem spokojeni. Diváci odcházeli zklamáni především výkonem brankáře, nerozhodností a nedostatkem pohotovosti v koncovce.

Související články