HC Energie Karlovy Vary

Shrnutí letní přípravy

K a r l o v y  V a r y - HC Energie Karlovy Vary ukončila skvělým vystoupením v zápase s plzeňským Lassersbergerem přípravné období. Od úvodního buly nového extraligového ročníku už nás dělí jen hodiny, pojďme si tedy připomenout, co všechno se na stadionu v Dolní Kamenné přes léto změnilo.

Změny v týmu

Začít nemůžeme ničím jiným, než změnami v hráčském kádru a na trenérských postech. Odchodem legendárního Marka Sýkory do Ruska a příchodem mladé trenérské dvojice Hořava - Rulík změny v řadách energetiků začaly. V rychlém sledu se pak v Karlových Varech objevovaly další zajímavé tváře. Své první obtížné tréninkové dávky začal v lázeňské metropoli úspěšně polykat dlouholetý sparťanský obránce František Ptáček. Volný prostor na postu nejproduktivnějšího obránce by měl po Martinu Hlavačkovi zacelit košický Miroslav Vantroba. Útok přišel posílit další slovenský hokejista Ján Lipiansky. Domácímu publiku již dobře známá postava podepsala s karlovarským klubem smlouvu na tři roky. Výškový průměr mužstva svými 195 centimetry výrazně vylepšil mladý bijec Petr Kumstát. Noví hráči se v přípravných střetnutích ukázali ve velmi dobré formě. Největším překvapením však zajisté jsou výkony Tomáše Netíka. Sparťanský odchovanec si pomalu získává srdce fanoušků svou bojovností i výbornou produktivitou.

S klubem se naopak muselo rozloučit několik dlouholetých nositelů karlovarského dresu. Fanoušky asi nejvíce zarmoutil odchod oblíbeného Jaromíra Kverky do Znojma. Klub neprodloužil smlouvu ani veteránovi Michalu Mádlovi. Tým opustili také slovenští hokejisté Opatovský a Topoli.

Fyzická příprava

Samotná letní příprava začala již v květnu. Během tohoto dlouhého období trávili hráči náročné hodiny v sedlech bicyklů, vypotili litry potu při výbězích na Dianu, nezanedbatelné jsou také pozdější tréninky na ledě kombinované s posilovnou a rotopedy. Extrémní náročnost dávek naordinovaných trenérským duem Hořava – Rulík výstižně dokumentují slova některých hráčů:

Náhradní brankář Rudolf Pejchar při hodnocení přípravného období ani na chvíli nezaváhá: „Příprava byla skutečně tvrdá. Řekl bych dokonce nejnáročnější v mojí kariéře.“

Pejcharova slova potvrzuje i největší letní posila do útoku Ján Lipiansky: „Letošní letní příprava byla určitě nejtvrdší, jakou jsem v dosavadní kariéře zažil. Uvidíme, co nám tato opravdu hodně tvrdá a kvalitní příprava dá na ledě.“

Nováček v týmu Petr Kumstát se pokusil porovnat přípravu v Karlových Varech s letním obdobím ve svém bývalém působišti: „Karlovarská příprava je především daleko tvrdší než ve Znojmě.Tady jsou na hráče kladeny daleko větší nároky. Ve Znojmě byla příprava zaměřena především na různé hry. Ani zdaleka se tolik neběhalo! Samozřejmně jsme i posilovali, ale spíše lehce. Nebyl to žádný extrém jako teď tady. Extrém však myslím v tom nejlepším smyslu slova.“

A jaké bylo léto z pohledu hlavního kouče Miloslava Hořavy? Spokojený zatím jsem, ale vše se ukáže až v zápasech. Uvidíme, zda jsme schopní přenést to, co jsem natrénovali i na led.“

Náročné tréninky zpestřil tradiční fotbalový turnaj ve Zlíně. V konkurenci pěti extraligových mužstev obsadili energetici zásluhou horšího skóre až čtvrtou pozici. Trofej z celého klání si odvezli hokejisté Pardubic. Nejlepším střelcem karlovarského týmu se stal Tomáš Netík.

Přípravná utkání

Poprvé vyjela HC Energie k přátelskému střetnutí 1. srpna na Kladně. Zejména díky brilantnímu výkonu Rudolfa Pejchara a dvěma přesným zásahům Jakuba Krause odjížděli Karlovarští z města oceli s vítězstvím 3:1. První porážka sezóny přišla o týden později. Soupeř byl však z kategorie elitních. Do Karlových Varů přivezl svůj celek legendární Viktor Tichonov. Po nervózním průběhu a závěrečném boxerském vystoupení Ladislava Svobody podlehla Energie CSKA Moskva 2:3.

Významnou kapitolou je soustředění ve Švýcarsku. Bilance švýcarské anabáze není vůbec špatná: dvě těsné prohry a dvě drtivá vítězství. Podmínky, kvalitu tréninku i soupeřů si Karlovarští slovy hlavního kouče Miloslava Hořavy nemohou vynachválit: “Byl to výborný zájezd s perfektními podmínkami. Byli jsme hodně spokojení. Soupeři byli také kvalitní, určitě nás dobře prověřili.“

Po návratu do vlasti čekala tým poslední fáze přípravy proložená posledními čtyřmi přípravnými zápasy. I zde zaznamenali energetici padesátiprocentní úspěšnost.

Celkově odehrála HC Energie přes léto deset utkání. Pětkrát se radovala Enegie, stejný počet vítězství si připsali i soupeři. Nejúspěšnějším střelcem léta se stal se čtyřmi zásahy Libor Pavliš. Tří branek dosáhli Jakub Kraus a Tomáš Netík. Mladý útočník navíc vstřelil gól v přidaném prodloužení v utkání s Kladnem.

Velmi povedená letní příprava má bohužel smutnou dohru. V závěrečném přátelském duelu s Plzní si největší hvězda týmu Petr Franěk poranila třísla. Věřme, že se brankářská jednička brzy uzdraví a pomůže svému týmu k vytouženému postupu do play-off. Hodně štěstí, Energie!