HC Energie Karlovy Vary

Nejvyrovnanější ročník české extraligy klepe na dveře

K a r l o v y  V a r y - Zahajovací utkání s pražskou Spartou se blíží a vedení HC Energie Karlovy Vary reagovalo svoláním tiskové konference. Díky třem důležitým sponzorům, kterými jsou Sokolovská Uhelná a. s., Město Karlovy Vary a firma Karel Holoubek je zajištěn 65 milionový rozpočet. A tak se i tento rok můžou diváci těšit na extraligové souboje a na takové hvězdy, jakými jsou Martin Havlát, či Jiří Dopita! V prvních pěti zápasech se ale lázeňský celek bude muset obejít bez své brankářské jedničky Petra Fraňka, který se zranil v přátelském utkání s Plzní.
Příprava na letošní sezonu nebyla tak bouřlivá jako před rokem, kdy byly problémy s hledáním generálního sponzora. Přece jenom ale nebyla úplně jednoduchá. Po výtečné sezoně se nechal do Ruska zlákat hlavní trenér Marek Sýkora a Karlovy Vary přišly rázem o velikou osobnost. Jako náhrada za něj přišel Miloslav Hořava a také Radim Rulík! Tato dvojce si skvěle rozumí a pokračuje v trendu pana Sýkory, kdy se soustředí na tvrdou práci a bojovnost. Mužstvo absolvovalo přetěžkou letní přípravu, kterou je Radim Rulík pověstný, a zvládlo ji naprosto v pohodě. S prací trenérů i hráčů a morálkou celého týmu panuje veliká spokojenost.

Co se týče hráčského kádru, tak dochází k významné změně. Zatímco dříve bývalo mužstvo složené z velkého množství hostujících hokejistů, dnes je tomu právě naopak. 95% procent hráčů patří pod křídla karlovarské Energie a na hostování jsou zde jen tři – Hájek, Netík a Tvrdík. Před sezonou se řešilo, kdo obsadí důležitý post brankářské dvojky, a to mezi Marcelem Kučerou a Rudolfem Pejcharem. Po poradě s trenérem brankářů Pavlem Kněžickým se nakonec vedení rozhodlo pro ostřílenějšího Rudu Pejchara. V jeho prospěch hrálo 10 odchytaných extraligových ročníků. A co se týče stylu a kvalit, tak i z tohoto porovnání vychází jednoznačně lépe. Potřeboval jen pořádně potrénovat, aby se po fyzické stránce dostal opět na extraligovou úroveň, což se přehledem zvládnul. Nyní na něm bude ležet těžký úkol, a to zvládnout prvních pět utkání v pozici jedničky. Záda mu pak budou krýt Kamil Jarina z Chomutova a Lukáš Sáblík z Ústí nad Labem, kteří se budou střídat.

K pořádnému zlepšení došlo i v zázemí zimního stadionu. Velký dík patří především zastupitelům města Karlovy Vary, protože hlavně jejich zásluhou mohlo vedení HC Energie vynaložit cca. 4 miliony korun na výstavbu nových toalet pro diváky, které mají mezinárodní standard. Další investicí je rekonstrukce šatny hostí. Většina stadionů toto zlepšila, takže ani Západočeský klub nechtěl zůstat svým soupeřům v tomto směru nic dlužný. Pro příští rok je v plánu výstavba velké rozcvičovny pro hráče a také zázemí pro lékaře. I nadále však trvá záměr postavit v Karlových Varech multifunkční halu. Již se ví kde by měla stát, jak by měla vypadat a odhadovaná cena je 500-600 mil. korun. Určitým vzorem by mohla být plánovaná hala v Liberci, která bude stát 750 mil. a přibližně z 75% se na ní bude podílet město Liberec ze svého rozpočtu.

Žádné určité cíle vedení karlovarské Energie před hráče ani trenéry nepostavilo. Ovšem nejlepší průběh soutěže podle přání by byl, kdyby se mužstvo pohybovalo kolem osmého místa. Po úspěchu v loňském roce by se horší umístění než 10., považovalo za nezdar. Bude to ale nesmírně náročné, protože podle většiny hokejových odborníků půjde o nejvyrovnanější ročník extraligy v české historii. Takže je klidně možné, že se podaří vybojovat např. 4 místo, ale stejně tak se může stát, že tým spadne do baráže. Kapitán Ladislav Svoboda za všechny hráče slíbil, že budou do hry dávat vše. „Budeme se snažit hrát co nejlépe, budeme bojovat a věřím, že s podporou diváků uhrajeme pro Karlovy Vary nějaký úspěch.“

Složení útočných trojic a obranných dvojic Miloslav Hořava zatím neprozradil. Trenéři už sice mají představu, kdo a s kým bude hrát, ale do pátku chybí ještě dva dny a vše se může změnit. Sestavu proto určí až v den zápasu a jako první se jí dozví hráči při přípravě na utkání. Velkým přínosem se jeví příchod Michala Tvrdíka. Je to kvalitní hokejista, který se v dobrém světle ukázal v loňském roce. To že přichází opět do Varů, může pomoci i jemu, protože jde do známého prostředí.

Zajímavostí nového ročníku extraligy je prodloužení přestávek mezi třetinami z 15 na 18 minut. Je to z komerčního hlediska a vzorem České Republice bylo Švédsko. Tato změna přišla proto, aby se během oné čtvrt hodiny stihly provést naplánované reklamní akce, např. soutěže pro diváky, či ukázky různých automobilů apod. Často totiž docházelo k situacím, kdy se nestíhal v řádné době upravit led a hráči tak museli hrát mezi kalužemi nezamrzlé vody. Další novinkou je měření a cejchování brankářské výstroje. Všichni brankáři, kteří budou chytat v extralize musí poskytnout svou výstroj ke změření. Speciální komise hokejového svazu (to vše na doporučení IIHF) je přeměří a pokud budou v pořádku, tak je ocejchuje. Tato znamení pak před každým zápasem musí překontrolovat rozhodčí. Pokud by měl některý brankář výstroj bez tohoto cejchu, bude ji muset převléci, nebo nebude smět nastoupit k utkání.