HC Energie Karlovy Vary

Draft? Nečekal jsem, že půjdu tak brzy, říká Hamrla. Odejde do Kanady?

Patrik Hamrla se minulý týden dočkal draftu do zámořské NHL, když ve třetím kole jeho jméno vyslovil tým Carolina Hurricanes. Talentovaný gólman nyní jedné o své budoucnosti, v cestě za splněním velkého snu mu pomohly nejen kluby, kde působil, ale také karlovarský útočník Tomáš Vondráček.

Patriku, máte za sebou draft do NHL, ve kterém si vás vybrala Carolina. Jaké byly vaše bezprostřední pocity?
Bylo to parádní. Přiznám se, že jsem nečekal, že bych mohl být vybrán už ve třetím kole. Jsem rád, že si mě vybrala Carolina, je to perspektivní organizace. Těším se na spolupráci.

Po draftu jste říkal, že budete potřebovat pár dní, abyste to rozdýchal…
Už je to dobrý, sžil jsem se s tím (smích). Jsem moc šťastný a mám obrovskou radost.

Kde jste draft sledoval?
Dívali jsme se doma s rodinou na televizi. Byl skvělý zážitek už jen draft sledovat. Když mě poté vybrali, tak to byla naprostá pecka.

V době vašeho draftu byl v Carolině Petr Mrázek, byli jste v nějakém kontaktu?
Osobně se nějak moc neznáme, takže žádný bližší kontakt neproběhl. Nyní ho vyměnili, což je velká škoda. Z Čechů tam je Martin Nečas, tak se třeba na nějakém kempu nebo akci potkáme.

Viděl jste, jak vás Carolina přivítala na svých sociálních sítích? Připomnělo váš výjezd z branky z utkání v Liberci...
Samozřejmě, že jsem to viděl. Byl to takový vtipný moment. Neříkám, že jsem za to úplně šťastný (smích). K hokeji ale takové momenty patří, naštěstí to pro mě dopadlo dobře a bylo to pobavující.

Měl jste nějaké náznaky, že se o vás zajímají přímo Hurricanes?
Volali mi, ale kdybych si měl před draftem tipnout, tak bych Carolinu neřekl. Měli jsme pohovory s asistentem generálního manažera a trenérem brankářů, tudíž jsme byli ve spojení.

Mohl byste fanouškům přiblížit jak takové pohovory probíhají a o jaké informace se zajímají?
Každý tým to má jiné. Někde je to jeden člověk, někde je přítomno více lidí. Když jsem například mluvil s Montrealem, tak u našeho hovoru bylo celkem devět lidí. Bylo to pro mě neuvěřitelné, že se na mě dívá devět vysoce postavených členů Montrealu. Během pohovoru se ptají spíše na osobní otázky. Zajímají se o rodinu, kde jsem vyrůstal, ale také na vztah k alkoholu, a podobně. Je to spíš osobní rozhovor, ale je to pro ně nutné a nezbytnou součástí.

Od draftu již uběhlo pár dní, kontaktoval vás někdo z vedení Caroliny?
Ano, volal mi hlavní trenér brankářů a psal mi asistent generálního manažera. Mluvili jsme spolu o kempech a o tom, co se bude dít dál. Komunikace jde ale převážně přes mého agenta. Se mnou byly úvodní pohovory a přivítání v organizaci. Vesměs se ale vše řeší přes agenty a pak to jde ke mně.

Zmínil jste kempy, je tedy nějaký na pořadu dne?
Dostal jsem informaci, že bych měl mít turnaj v září. Uvidíme, jestli se to povede. Je to složité kvůli covidu. Doufám, že se mi tam podaří dostat a předvedu se v bráně.

Odjel jste na mistrovství světa do 18 let, kde jste nechytal. I přesto jste se na draftu umístil vysoko...
Tím, že jsem nechytal, tak jsem vůbec nečekal, že bych mohl být v draftu tak vysoko. Skauti se ale dívají i na extraligové zápasy a extraligu. Snažili se ve mně najít to dobré.

Jaká je vaše aktuální situace? Jste v Karlových Varech, ale draftovali vás do juniorské ligy, budete zůstávat tady nebo odlétáte?
Je to v každodenním řešení. I kdybych zůstal nebo se přesunul za moře, žádné mé rozhodnutí nebude krokem zpátky. Stále to řešíme a uvidíme v následujících dnech.

Jedná se o stejnou soutěž, ve které nastupuje Jan Bednář. Mluvili jste spolu o soutěži, budete v kontaktu?
Ano, doufám, že nám to covidová situace umožní a budeme hrát celou soutěž pohromadě a nebude rozdělena do skupin. V soutěži jsou i jiní Češi a bude super, když se budeme potkávat. Když budu hrát proti Honzovi, tak to bude velká hecovačka a doufám, že vyhrajeme my (smích).

Považujete draft do NHL za první zásadní krok vaší hokejové cesty?
Karlovy Vary pro mě v kariéře znamenají opravdu hodně, řekl bych, že dokonce nejvíc. A chtěl bych jim moc poděkovat za to, co mi daly. Nebýt Energie, tak bych třeba tak vysoko vůbec nebyl. Za příležitost jsem moc šťastný. Juniorská soutěž byla v loňském roce pozastavená, byl jsem rád, že jsem mohl nakouknout do extraligy a A-týmu. Děkuji Karlovým Varům za příležitost a jsem opravdu šťastný, že jsem tu mohl být.

Poděkovat ale musím i Zlínu, kde jsem vyrostl a strávil jsem tam většinu své dosavadní kariéry. Poděkování jim také patří, nerad bych se jim nějak vyhnul nebo je opomněl. Jak Karlovy Vary, tak Zlín mi obrovsky pomohly.

Na Facebooku děkoval váš otec Tomáši Vondráčkovi. Můžete přiblížit, co za tím bylo?
V Tomášovi jsem se v Karlových Varech vzhlédl. Je to neuvěřitelný dříč a jeho význam pro tým je neuvěřitelný. Takový hráč je nedílnou součástí kabiny. Tomáš pro mě v karlovarské šatně hodně znamená a jsem rád, že jsem tu s ním mohl být, pracovat s ním a dívat se, jak se zlepšuje a přidávat se k němu.

Díky za rozhovor!