HC Energie Karlovy Vary

Mé přání je rozhodně play-off, říká Miloslav Hořava v předsezónním rozhovoru

K a r l o v y V a r y – Po poslední tréninku letní přípravy na novou sezonu přišel čas na tradiční předsezonní rozhovor s hlavním trenérem týmu. Díky odchodu Marka Sýkory do ruské ligy se této důležité funkce ujal extrenér Znojma a bývalý výborný obránce Miloslav Hořava. Pokud chcete vědět, zda a jak se změní taktika týmu, jaké jsou osobní cíle nového trenéra směrem do sezony a mnoho dalšího, čtěte náš rozhovor.
Jste v Karlových Varech nový, jak se vám zde líbí a jste tu spokojen, měl jste již čas projít si město?

Karlovy Vary se mi líbí a jsem moc rád že zde mohu být. Jestli jsem spokojen zatím říct nemohu. Ještě jsme nesehráli žádný zápas, ale pokud se bude dařit, bude se mi tu líbit a budu spokojen. Zatím mi zde nic nechybí. Samozřejmě jsou zde věci, které by šlo vylepšit. To je ale v každém klubu a nic nejde okamžitě.

Působil jste v roli hlavního kouče Znojma, nyní jste se již zabydlel v Karlových Varech. V čem vidíte hlavní rozdíly mezi těmito kluby? V kádru i v zázemí.

Ten rozdíl je ohromný! Znojmo je ofenzivní mužstvo, je už zaběhlé. Karlovy Vary stabilizovaly kádr pouze před jedním, dvěma roky. Karlovy Vary jsou mužstvem spíše bojovnějšího a defenzivnějšího typu. V zázemí jsou také veliké rozdíly. Ve Znojmě je jiné vedení, v Karlových Varech taky úplně jiné a to jsou pak i zcela jiné možnosti. Rozdíl v zimních stadionech je také veliký. Ale problémy jsou všude! Něco je tady v pořádku a ve Znojmě to byl problém a naopak. Všude je něco.

Sledujete jako bývalý trenér Znojma tento klub? Máte nějaký přehled o dění?

Ne, nemám žádný přehled. Jen mi připadá, že posílili. Dění ve Znojmě sleduji stejně tak, jako dění ve Spartě, ve Vítkovicích nebo třeba ve Zlíně. Nemám nějaký přehled speciálně o Znojmu, nejsem tam a tak žádný speciální přehled nemám. Každopádně myslím, že posílili nejvíc v lize.

V dnešní době se do módy dostávají hokejové návraty výborných hráčů. Nepřemýšlel jste, že byste se po vzoru Haška, Lemieuxe a mnohých dalších vrátil do vrcholového hokeje coby hráč?

Já o tom vůbec neuvažuji! Myslím si, že bych to určitě nezvládl. Hlava by chtěla, ruce taky, ale nohy by to určitě nezvládly! Nemám natrénováno, už jsem starý a ti mladí kluci jsou daleko lepší.

Před vašim příchodem byl tým až na pár drobností pro tuto sezonu hotov. Vyhovuje vám takto převzít tým po Marku Sýkorovi, nebo byste učinil jiná rozhodnutí ve složení týmu?

Něco bych udělal určitě jinak! Ale bylo to tak dané. Karlovy Vary nechtěly měnit trenéra, protože měly loni úspěšnou sezonu. Chtěly však dát Marku Sýkorovi šanci odejít do Ruska, aby si mohl vydělat peníze. Proto to bylo celé narychlo. Tak jsem to taky bral a než jsem podepsal smlouvu, řekli mi představitelé klubu vše narovinu. Já si na to nestěžuji!

Kdyby jste měl shrnout letošní přípravu, jak dopadla? Myslíte, že byla dobrá? Jste spokojen?

Víte, já nerad mluvím o spokojenosti v letní přípravě. Svým způsobem je blbost, abych říkal, že jsem spokojen! Vše se odvine až od soutěžních zápasů. Jestliže budeme hrát dobře, můžeme říkat:" Letní příprava byla dobrá." Jestliže budeme hrát špatně musíme říct: " Byla špatná, někde jsme udělali chybu." Letní příprava je kousek sezony. Sice důležitý, ale ne rozhodující!

Na několika trénincích jsem si všiml, že se převážně věnujete obráncům a Radim Rulík zase útočníkům. Je to vaše rozdělení práce v týmu?

Vedeme tým společně a společně se o všem bavíme. Když je ale nějaké tréninkové cvičení, jako je střelba, nebo nějaký speciální pohyb pro obránce, jsem s obráncem já a Radim je s útočníky. Já jsem beka hrál, Radim byl zase útočník, takže jim to takto můžeme lépe ukázat, nebo jim přesněji říct, co vlastně chceme.

Nyní karlovarská Energie získala na poslední chvíli Michala Tvrdíka. Jaký je váš názor na tohoto hráče, stál jste o něj?

Je to výborný hráč. Jsme rádi že ho tady máme. Už loni zde byl a hrál dobře. Michal Tvrdík je výborný hráč a chci ho hodně využívat. Já myslím, že mužstvu hodně pomůže.

Víte už do jakého útoku jej zařadíte?

V tomto již mám jasno, ale řeknu to až na přípravě před zápasem hráčům.

Příchodem Michala Tvrdíka se však ještě více zvýší přetlak na pozici středního útočníka. Nyní má Energie 7 středních útočníků a to se ještě na jejich místa tlačí nadějní junioři. Jak budete tuto situaci řešit? Není zbytečné mít tolik centrů?

Ne, ne! Máme hráče, kteří mohou hrát jak v centru, tak na křídle. Máme dokonce hráče, kteří mohou hrát kdekoliv v útoku! To je výborná věc a my tak můžeme vybrat to nejlepší, co budeme momentálně mít.

I tak však vzniká přetlak v útočných řadách. Jestli si dobře vybavuji, při čtyřech kompletních řadách tu jsou minimálně dva hráči, kteří se do sestavy nevejdou. Můžete již nyní říci, na koho padne onen „černý Petr“?

Určitě nyní neřeknu, kdo bude sedět! Je to otázka jednoho zápasu a může to být celé jinak. Ti, na které to momentálně vyjde, nebudou ani náhradníci, ani to neznamená, že budou sedět. Jen proste v tu chvíli nebudou v tom zápase. Kdo to bude na prvním utkání, řekneme až hráčům na ranní přípravě před zápasem.

Marek Sýkora naordinoval Karlovým Varům defenzivní taktiku. Hodláte na ní vy něco měnit?

Měnit jí nebudeme. Taktika bude velmi podobná. Chceme do ní akorát přidat některé situace, které jsme trénovali. Trochu agresivitu a hru o střední pásmo, ale vesměs to chceme stavět na loňské taktice.

Má na vás klub nějaké interní cíle, kam se má tým dostat? Jaké jsou vaše osobní cíle?

Ne žádné cíle nejsou. Čtrnáct klubů má u nás stejné startovní cíle – dostat se do play-off. Během sezony se vždy cíle přehodnocují a my nejsme výjimka. Nemáme nic od klubu dané, ale byli bychom rádi, kdybychom se do play-off dostali. Moje osobní přání je rozhodně play-off!

Předchozí trenér Marek Sýkora měl vždy před sezonou poměrně realistickou představu o místění týmu? Vy také máte takovouto reálnou představu o tom, na co součastný manšaft má?

Marek Sýkora je velmi zkušený trenér, dělá to dlouhou dobu a má na to oko. Já vím jenom, že máme takovýto manšaft a chceme do play-off. Uvidíme zda se nám to podaří.

Jaké kluby byste zařadil do té absolutní špičky?

Podle mě to budou tři-čtyři kluby. Nebude to otázka rozpočtu klubu. Bude to otázka toho, kdo má výborně poskládané mužstvo. Kdo má dobře natrénováno a komu se bude dařit. Ty čtyři kluby budou hodně nahoře a zbytek bude velmi vyrovnaný. Ty kluby nahoře budou Pardubice, Sparta Praha, bude to Znojmo a k nim se někdo přidá.

Poslední otázkou v kádru je hostování Davida Hájka „na zkoušku“. Zůstane Hájek na západě Čech i v sezoně?

David Hájek je zatím v osmi becích. Pokud se nevejde do sestavy, tak budeme chtít, aby někam jezdil hrát, aby se udržel v zápasovém tempu. To vše je otázkou času.