HC Energie Karlovy Vary

Energie neprodloužila vítěznou sérii, ve vyrovnaném boji podlehla Tygrům

Vítěznou sérii se energetikům nepodařilo s Libercem natáhnout. Karlovarští museli čelit dobrému výkonu Jaroslava Pavelky, který ve své síti lovil pouze dva puky. Vyrovnané a atraktivní utkání přineslo také dvě premiérové trefy. Nejprve se poprvé v extralize prosadil Jiří Kulich, poté si první branku v dresu Energie zapsal Tomáš Hanousek.
Tipsport extraliga, 3. kolo, út 14.9.2021, KV Arena
Karlovy Vary
Liberec
2:3
1:1, 0:2, 1:0
Branky a nahrávky: 14. Kulich (Průžek), 54. T. Hanousek (T. Rachůnek) – 3. Rychlovský (Šír, Melancon), 25. Vitásek (Faško-Rudáš), 38. Klepiš.
Rozhodčí: Kika, Ondráček – Hynek, Gerát
vyloučení5:6
využití1:0
oslabení0:1
střely na branku32:31
zblokované střely10:13
hity4:4
vhazování14:33
diváci2106
Karlovy Vary: Habal – Parkkonen, Plutnar, Dlapa, Pulpán (A), T. Havlín, T. Hanousek, Weinhold – T. Rachůnek (A), Hladonik, Flek – Průžek, Kulich, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček (C).
Liberec: J. Pavelka – Šmíd (A), Melancon, Vitásek, Rosandić, Derner, M. Ivan – Birner (A), Filippi, Ordoš – Záborský, Gríger, M. Zachar – Najman, Klepiš, Faško-Rudáš – Rychlovský, P. Jelínek (C), Šír – Klapka.

Komentář k utkání

Byť do úvodní třetiny vstoupila Energie dobře, nakonec to byl právě Vladislav Habal, který jako první lovil puk ve své síti. Ze středního pásma unikl s kotočem na holi Jakub Rychlovský, který střelou z pravého kruhu prostřelil karlovarského brankáře ke vzdálenější tyči. Ve 14. minutě se domácímu celku podařilo vyrovnat, když svou první extraligovou trefu zaznamenal Jiří Kulich, jemuž připravil dobrou palebnou pozici Jiří Průžek. V první dvacetiminutovce si Energie třikrát zahrála oslabení, Liberci se ovšem nepodařilo žádnou z početních převah využít. Do druhé části se tak nastupovalo za vyrovnaného stavu 1:1.

Druhé dějství započal krásnou akcí Martin Kohout, jenž ukončil svůj únik po levé straně ledové plochy střelou, která orazítkovala Pavelkovu klec. Ve 25. minutě nejprve pálil Faško-Rudáš, jenže trefil Ondřeje Vitáska, který dorážkou poslal puk za Habalova záda. Později se znovu ukázal Kohout v sóloakci, ovšem tentokrát v koncovce minul libereckou branku. O chvilku déle se na modré čáře napřáhl Ladislav Šmíd a ostrou střelou orazítkoval svatyni energetiků. Posléze přišly dvě šance z karlovarských hokejek. Po Parkkonenově nahrávce se do střelecké pozice dostal Vondráček, jehož pokus skvěle vychytal hostující brankář. Poté ještě Hanousek trefil od modré čáry tyč Pavelkovy klece. Ve 38. minutě zachytil karlovarskou rozehrávku Jakub Klepiš, který ránou ve vlastním oslabení zvýšil náskok Tygrů na 1:3, který si hosté udrželi až do konce třetiny.

Ve 45. minutě měli Karlovarští obrovskou šanci, když střelu Fleka vyrazil liberecký gólman přímo na hůl Jana Hladonika, který těsně minul odkrytou část hostující brány. Energii zejména trápily nevyužité šance, které si v zápase vytvořila. Havlín zkoušel pálit od modré čáry, ale s jeho střeleckým počinem si Pavelka poradil. V přesilové hře v 53. minutě pálil téměř ihned po vhazování Tomáš Rachůnek, trefil se do hrudi libereckého brankáře. Jenže další střela energetiků už byla přesná. Od modré čáry se napřáhl Tomáš Hanousek, který nejenže snížil na rozdíl jednoho gólu, ale také on si v zápase připsal svou první trefu v dresu Karlových Varů. Minutu a osmnáct vteřin před koncem třetiny se pustil do potyčky Petr Koblasa s jedním z libereckých hokejistů, do rvačky vložil sudí, který chtěl hráče odtrhnout, ale Koblasa jej zasáhl, za což inkasoval od hlavního rozhodčího desetiminutový osobní trest za zásah rozhodčího. V závěru vyzkoušela Energie hru se šesti bruslaři v poli, Rachůnek střelou z vrcholu levého kruhu olízl Pavelkovu klec, ale skóre se již nezměnilo. Energetici tak v domácím zápase s Tygry padli rozdílem jedné branky 2:3.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Odehráli jsme bojovné utkání s velmi kvalitním a silným soupeřem. Bohužel jsme museli v zápase neustále dotahovat, což nás stálo spoustu sil. Dokázali jsme si vytvořit nějaké šance, ale rozhodla naše menší šikovnost a pohotovost v předbrankovém prostoru. Myslím si, že klíčová byla třetí branka, protože za stavu 1:2 jsme měli několik solidních příležitostí, které jsme bohužel neproměnili. Poté jsme dostali laciný gól na 1:3, do samotného konce jsme se snažili se zápasem něco udělat, tak proti silnému Liberci to bylo velice těžké. Z naší strany byla vidět bojovnost a solidní výkon, ale nesmíme takhle silného soupeře pouštět do vedení a myslet si, že každé utkání dokážeme otočit na vlastní stranu a soupeře přetlačit. Z toho se musíme poučit.

Patrik Augusta (Bílí Tygři Liberec): Z Karlových Varů moc často body neodvážíme, tudíž jsme s vítězstvím spokojení. Zápas byl téměř totožný s každým utkáním, které tu hrajeme. Hlídáme si soupeřovo brejky, Energie je velmi agresivní ve forčeku, dobře napadá a bruslí. My jsme ale měli dobře rozehrané utkání po dvou třetinách. Následně jsme si vlastní nedisplinaností zápas zkomplikovali, ale chtěl bych hráče pochválit, že našli cestu k vítězství. Do naší kabiny patří velká pochvala a zejména Jaroslavu Pavelkovi, který předvedl výborný výkon v brankovišti.

Fotogalerie

Související články

Rozhovor | út 14.9.2021

Hanousek: Šancí jsme měli dost