HC Energie Karlovy Vary

Bezbranková remíza s juniorským mistrem

K a r l o v y  V a r y - Junioři HC Energie Karlovy Vary přivítali v sobotu na svém ledě celek loňského ligového mistra HC Rabat Kladno. Ve vyrovnaném utkání dominovaly především obrany jištěné skvělými brankáři. Karlovarští junioři odčinili obětavým výkonem a hlavně jedním extraligovým bodem předchozí debakl z Plzně, když v utkání 7. kola juniorské extraligy remizovali s Kladnem 0:0.
Extraliga juniorů, 7., so 20.9.2003
Karlovy Vary
Kladno
0:0
0:0, 0:0, 0:0
Vyloučení: 0:2. Využití: Bez využití. Diváci: 70.
Karlovy Vary: Jirkův (Hála) - Tašner, Gellner, Jakub Bauer, Bušta, Hamerle, Nový, Prštický, Kocek, Tomaška, Štourač, Sadloň, Hlubuček, Vrba, Mudra, Karpíšek, Rozsypal, Linduška, Prštický
Kladno: Lev (Schwamberger) - Fiala, Hořava, Kameš, Čížek, Žluva, Vedral, Růžička, Čuřilla, Diviš, Gottfried, Hlusička, Klaus, Kos, Krejčí, Landa, Smoleňák, Petrák, Oberreiter, Tlustý, Frolík

Komentář k utkání

Ještě před úvodním vhazováním předvedli karlovarští junioři hrstce diváků svůj bojový pokřik a pak už se se stejnou vervou pustili i do svého soupeře - obhájce extraligového titulu HC Rabat Kladno. První vážnější ohrožení branky si připsal svou prudkou křížnou střelou kladenský Jiří Tlustý. Na druhé straně kontrovali podobnými pokusy Bušta a Tomaška. Pečlivě formované obrany spolehlivě zastavovaly útočné snahy dnešních soupeřů až do 9. minuty. Do úniku dva na jednoho se prosadil Gellner s Bauerem. Střela sedmnáctiletého Jakuba Bauera však skončila na betonech kladenského gólmana Lva.

Postupem času se dostávali hosté čím dál tím častěji do karlovarského obranného pásma. Puk vystřelený golfovým úderem velmi aktivního Tlustého se ale stal pro hbitou lapačku brankáře Jirkůva jen snadnou kořistí. Nejinak skončil i Krejčího pokus z prostoru mezi kruhy v posledních vteřinách třetiny. Odpočinout do šaten si tak mladí hokejisté odcházeli za bezbrankového stavu.

V bojovném duchu pokračovalo utkání i po přestávce. Chybu kladenského obránce málem potrestal sám proti Lvovi stojící Mudra. Ani tentokrát se bezbrankové skóre neměnilo. Dost starostí nadělala Lvovi i dělovka Tomašky od modré čáry ve 26. minutě. Domácí brankář Jirkův si na puk sáhl až o tři minuty později. A hned se musel pořádně ohánět. Souhra Tlustého a Smoleňáka skončila na vyrážečce, následký pokus Tlustého na betonech a nebezpečná akce Krejčího znovu na bezchybném postoji nadějného gólmana.

Na vývoji střetnutí nic nezměnily ani dvě domácí přesilovky. Elitní útočná formace si sice vypracovala souvislý tlak, jenže vždy chyběl k přesnému zakončení klid střelce či ideální finální přihrávka. I druhé dějství tedy přineslo spíše výborně připravené defenzivy obou týmů podpořené spolehlivými brankáři, než nadšený útočný hokej.

Střeleckou nemohoucnost potrvdil hned v úvodních vteřinách závěrečné části varský Hamerle. Sám proti brankáři promáchl v rozhodující chvíli naprázdno. Trochu smůly měl o několik okamžiků později Lukáš Bušta. Z podobného úniku jako jeho spoluhráč už dostal kotouč za Lvovova záda. Zbržděný puk se však jen líně odklouzal podél tyčky za branku.

Ve 45. minutě si o poznání aktivnější energetici otevřeli v útočném pásmu střelnici. V brankovišti poskakující puk nedostrkal Bušta za brankovou čáru ani s pomocí Hamerleho. Po střele Mudry se už Lev jen smutně otáčel za svá záda. Řinčivý zvuk nastřelené tyčky jej však rychle postavil na nohy. Deset minuty před koncem dostal šanci na reparát Jakub Hamerle. S lahůdkovou přihrávkou Bušty před poloprázdnou branku naložil podobně jako při své minulé velké příležitosti - kotouč se jen svezl z čepele hole daleko od kladenské svatyně.

O změnu skóre se pokoušeli i Kladenští. Hbitý Krejčí zasáhl ranou z kruhu jen připravenou náruč bezchybného varského muže s maskou.

Strhnout vedení na svou stranu se snažila obě mužstva až do posledních okamžiků. Únik kladenského útočníka zabrzdil obětavým skokem Štourač. Na druhé straně zastavil stejně odvážným zákrokem Kameš ránu Bušty. Energie tedy vybojovala na svém ledě nad ligovým mistrem cenný bod za remízu 0:0.