HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci jedou ze Sparty s prázdnou

P r a h a - Karlovarští hokejoví dorostenci své starší kolegy z juniorské kategorie nenapodobili a v zápase s pražskou Spartou body do tabulky nezískali. I když v závěru mladíci alespoň o bod bojovali, nestačily jim k němu nakonec ani dvě branky kapitána a tahouna týmu Jana Bauera. Sparta Praha porazila Energii Karlovy Vary celkovým skórem 4:2, po třetinách 1:0, 1:0 a 2:2.
Extraliga dorostu, 8., čt 25.9.2003
Sparta
Karlovy Vary
4:2
1:0, 1:0, 2:2
Branky: 14. Regner (Karel Ton, Štěpánek), 33. Loutocký (Hron), 51. Hron, 60. Řepík (Karel Ton) - 42. Jan Bauer (Dudek), 58. Jan Bauer. Rozhodčí: Holub - Wurtherle, Geisner. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0 . Diváci: 76.
Sparta: Neuwirth - Valjent, Vejvar, Spudil, Slezák, Procházka, Mikala, Kanov, Hanzl - Bezouška, Hertl, Hron - Krätzer, Loutocký, Morkes - Regner, Rybecký, Řepík - Štěpánek, Karel Ton, Vach
Karlovy Vary: Benda - Schmidt, Zmeškal, Mašek, Chotaš, Koktan, Bogutský - Kuběna, Jan Bauer, Petružálek - Kalousek, Moro, Račanský - Hartman, Dudek, Slovák - Hájek, Smolík, Pfistr

Komentář k utkání

Dorostenecké utkání 8. kola extraligy v aréně pražského velkoklubu začalo oboustranně opatrně, ale postupně se do sedla dostával domácí tým. Pomohlo mu k tomu i vyloučení karlovarského Kalouska na konci 4. minuty. Sparta se i po přesilovce usadila na dlouhou dobu před branku hostů a lepším pohybem a poziční hrou motala hlavy mladíkům hájícím barvy Energie. Vyloženou šanci však gólman Benda řešit nemusel.

Až ve 12. minutě zahrozil první karlovarský útok, když Bauer poslal zpoza branky puk Kuběnovi, který na domácího Neuwirtha nebezpečně vystřelil. Po zásluze se však z prvního úspěchu radovali pražští hráči, i když ho dosáhli až nečekaně lacino. Benda zaspal u své pravé tyče, Regner se mohl pohodlně projet za brankou a karlovarského gólmana přivítat na druhé straně brankoviště pukem v síti. K vyrovnání se přiblížil dvě minuty před koncem třetiny útočník Moro, ale náznak jeho samostatného úniku zlikvidoval Neuwirth včasným vyjetím.

Začátek druhého dějství obstarala přesilová hra Energie, která však trefu do černého nepřinesla, ale pomohla hostům ke čtyřminutovému zatlačení soupeře. Sparta opět vystrčila drápky ve 26. minutě, ale ve výhodě při signalizovaném trestu Regner bekhendem ani Ton junior dorážkou neuspěli. Pěkné, leč nevyužité šance předvedli v půli zápasu karlovarský Račanský a sparťanský Ton, nakonec se však přece urodilo a znovu v brance hostů. Hron projel po pravém křídle až na úroveň brankové čáry, jeho propagační střela se odrazila od tyče mezi kruhy přímo k volnému Loutockému a ten s přispěním Bendovy lapačky mohl sledovat, jak se kotouč pomalu snáší za záda gólmana. Když v početní převaze před koncem prostřední třetiny karlovarští Petružálek ani Hartman nevyužili slibných možností, odešly celky do šaten za stavu 2:0.

Před posledním dějstvím bylo na karlovarských nadějích znát odhodlání pokusit se zvrátit nepříznivý stav. Hned po pár sekunách nedotáhl do gólového konce Petružálek pohlednou akci s Morem a mohl být rád, že domácí Vach z protiútoku náskok nezvýšil. Úsilí Energie však pokračovalo a na počátku 42. minuty bylo okořeněno precizní souhrou Dudka s Bauerem, ze které druhý jmenovaný vytěžil střelou k tyči kontaktní branku. Pár minut na to po chybě domácí obrany málem skóroval Hartman, ale Neuwirth si Bendův první obdržený gól dobře pamatoval a vyrovnání nepřipustil. Hartman střílel i v úniku s Bauerem ze 48. minuty, ale jen do lapačky holešovického "lapky".

Aktivita vynesla hostům možnost přesilovky, která se jim však paradoxně stala osudnou. Po chybách a zmatcích v obraně namazal Schmidt Hronovi, pro něhož nebyl problém ve vlastním oslabení zvýšit na 3:1. Takový úspěch Spartu nabudil a v dalších minutách si vytvořila řadu nebezpečných šancí, které však promarnila. Prapor Energie pozvedl až agilní Jan Bauer, jenž necelé tři minuty před koncem sólovou akcí ala Netík zakončenou mezi betony vykřesal jiskru naděje pro svůj tým. Čtyřicetisekundová karlovarská powerplay vystrašila domácí několika nepřehlednými skrumážemi, aby těsně před vypršením hrací doby ujel s obráncem na zádech Řepík a zpečetil výhru Sparty na konečných 4:2.