HC Energie Karlovy Vary

Dorostenec Jan Bauer převzal kapitánské céčko od svého bratra

P r a h a - Kapitánem karlovarských dorostenců je šestnáctiletý střední útočník Jan Bauer. Právě on by měl patřit mezi hráče, kteří povedou mužstvo v boji o play-off. "Tým máme určitě natolik dobrý, abychom do play-off postoupili, ale zatím se nám moc nedaří. Doufám však, že je to jen otázka času, kdy to poklape," uvedl Bauer po prohraném utkání se Spartou Praha v T-Mobile Areně.
Dorost Karlových Varů dokázal s přehledem zvítězit v Litvínově či Liberci, ale jinak se mužstvu příliš nedaří a poslední tři zápasy dorostenci prohráli. "Herně jsme zatím podle mě kromě Kladna všechny mančafty přehráli, ale na výsledcích to moc vidět není," uznává jeden ze dvou zástupců Karlových Varů v reprezentační sedmnáctce. Tím druhým je obránce Ondřej Mašek, jenž pochází z Kadaně, ale nastupuje nyní ve druhé obraně Karlových Varů.

"V reprezentaci je vynikající atmosféra, je to vrchol pro každého hráče. Dost si tam pomáháme a navzájem se všichni povzbuzujeme. Jsem v reprezentaci ještě nováček, takže samozřejmě nemám u trenérů takovou důvěru," popisuje Bauer, kterého přivedl na karlovarský zimák v sedmi letech otec, jenž byl také v přípravce jeho prvním trenérem.

V loňské sezóně byl kapitánem dorostenců Energie Janův starší bratr Jakub, letos po něm převzal žezlo mladší brácha. "Je to pro mě větší odpovědnost. Na nás starší hráče v týmu je vyvíjen velký tlak. Nesmíme zklamat a musíme střílet branky a rozhodovat zápasy. Ještě loni jsme se báli, abychom hráli, letos už tíha zápasů leží na nás," uvědomuje si Jan Bauer, jenž by letos rád nakoukl také do juniorského výběru.

V zápase na Spartě byl bezesporu hlavní postavou svého týmu. Obě branky Energie vstřelil a zároveň se svou chybou podílel na vítězné brance soupeře. Po žádosti, aby stručně popsal tyto tři rozhodující momenty utkání, začal skromně popisovat svou chybu. "Už jsem byl asi padesát vteřin na ledě a chtěl jsem přenechat puk obránci. Jenže on tam nebyl, puku se zmocnil soupeř a vyvrcholilo to kličkou do bekhendu brankáři a gólem. Byla to hrubka, jaká by se neměla stávat," klopil oči.

Na své konto si však připsal také dva góly. Při prvním ho nezištně uvolnil krásnou přihrávkou Libor Dudek, na druhé brance s ním spolupracoval Pavel Kuběna, tahoun reprezentační šestnáctky. "Vyhrál buly, přistrčil mi puk a zkusil jsem vystřelit. Prošlo to až do sítě," dodal Jan Bauer.