HC Energie Karlovy Vary

Lídr juniorky míří do zámoří! Je to pro mě výzva, říká Kupčo

Sestavu karlovarské juniorky opouští její nejlepší hráč. Slovenský útočník L’ubomír Kupčo, jeden z nejproduktivnějších hráčů celé soutěže, odchází do zámoří. Minimálně do konce letošní sezony bude nastupovat za tým Des Moines Bucaneers hrající nejvyšší juniorskou soutěž v Americe USHL.
L'ubomírKupčo
útočník
Z 31
G 34
A 32
B 56

Ne, není to úplně překvapení. Výkony L’ubomíra Kupča v letošním ročníku juniorské extraligy se prostě nemohly obejít bez povšimnutí. Osmnáctiletý útočník v dresu Energie sbíral takřka dva body na zápas a v jednu chvíli dokonce vedl bodování celé soutěže. Nyní se tak může těšit na novou výzvu, nově bude hájit barvy týmu Des Moines Bucaneers

. „Lubovi jsme se snažili pomoci, aby si mohl zahrát juniorskou soutěž v zámoří. Bylo to v našem zájmu, protože jeho výkonnost momentálně přesahuje kvality naší juniorské extraligy. Slibujeme si od toho, že to pro něj bude další mezikrok na cestě do dospělého profesionálního hokeje,“ uvedl k přesunu hráče Bronislav Píša, manažer mládežnického úseku HC Energie.

Pohledem trenéra Václava Eismanna

„Jedná se o hráče s mimořádným ofenzivním talentem, který měl vždy své ego a úspěch týmu v rovnováze, o čemž svědčí i poměr gólů a nahrávek, který měl v podstatě vyrovnaný. Zajímavostí je, že je to emočně naprosto vyrovnaný a nečitelný hráč. Ať už dal hattrick, nebo se mu utkání úplně nevydařilo, tak jeho poker face byl pořád stejný. Chceme mu samozřejmě poděkovat za odvedenou práci v naší organizaci a je nezpochybnitelné, že nám bude výrazně chybět. My mu v jeho dalším rozvoji a hráčské kariéře přejeme jen to nejlepší a věříme, že na nás bude vzpomínat jen v dobrém.”

Aktuální dohoda zní jasně. Kupčo dohraje sezonu v zámoří, o tom, kde bude působit v další sezoně, tak rozhodnou především výkony talentovaného forvarda. Toho si už ale Energie v průběhu letošního ročníku pojistila podpisem profesionálního kontraktu. Pokud se tak slovenský reprezentant vrátí zpět, bude to právě do Karlových Varů.

„S Lubem jsme uzavřeli dlouhodobější profesionální smlouvu. Po skončení sezony tak uvidíme, jak to bude s jeho působením v Americe dál. S největší pravděpodobností se v létě zapojí do tréninku našeho klubu a uvidíme, zda se bude dál připravovat s našim A-týmem na novou sezonu anebo jestli i další sezonu zůstane ještě v zámoří,“ doplnil Píša.

L'ubomír Kupčo přišel do Karlových Varů před sezonou 2019-20, kdy za sebou už měl košický odchovanec jednu sezonu v v plzeňském dorostu. Hned první rok v Energii zářil, v 37 zápasech v kategorii U17 posbíral 60 bodů, téhož roku tak logicky začal naskakovat i juniorku. Po loňské sezoně, kdy růst mladého útočníka výrazně ovlivnila pandemie koronavira, která přerušila a také ukončila mládežnické soutěže, se Kupčův talent naplno mohl projevit až letos. V 31 utkáních juniorské extraligy nastřádal 56 bodů (24+32) a Česko tak opustí z pozice pátého nejproduktivnějšího hráče soutěže.

Slovenský forvard také patří k pravidelným reprezentantům, na svém kontě má starty za sedmnáctku i osmnáctku své země, letos ale už pravidelně hrál i za národní tým do 20 let.

Kupčo: Je to pro mě splněný sen a zároveň velká výzva

Lubo, jak se zrodil Tvůj přesun do zámoří?
Do Ameriky jsem chtěl odejít, ale myslel jsem si, že se to povede až od nové sezony, dopadlo to ale už nyní. Je to pro mě nová výzva a moc se na ni těším.

Byl to jeden z Tvých cílů zahrát si někdy v Americe?
Ano, už odmalička jsem na to myslel, že bych si jednou chtěl zahrát v Americe nebo v Kanadě. Byl to můj dětský sen.

Co víš o novém klubu a soutěži obecně?
Hraje se tam hodně rychlý hokej, jak dopředu, tak i dozadu. Určitě to nebude nic jednoduchého, ale věřím, že jsem na to připravený.

V Karlových Varech jsi letos podepsal profesionální smlouvu. Jak vlastně zní dohoda mezi Tebou a Energií?
Jsme teď dohodnutí, že v Des Moines budu do konce sezony, a pak se uvidí. V Americe budu chtít předvést to nejlepší, aby si mě všimli.

Když jsi před třemi lety přišel do Karlových Varů z Košic přes Plzeň, říkal sis, že by ses odtud mohl dostat do zámoří a splnit si tak svůj sen?
Ano, určitě je lepší jít po malých krůčcích, a tak jsem chtěl nejprve zkusit hokej v Česku. Pořád jsem doufal, že bych si pak mohl zahrát i v zámoří.

Jak budeš vzpomínat na českou extraligu? Hodně se ti v ní, především letos, dařilo…
Snažil jsem se užít si každý zápas. Měli jsme v kabině výborný kolektiv, těšil jsem se na každé utkání. Hrálo se mi dobře i v útoku se svými spoluhráči a jsem moc rád, že se nám takto dařilo.

Jak bys zhodnotil dosavadní průběh sezony?
Před začátkem sezony jsem popravdě nečekal, že se nám bude takto dařit, stejně tak i mně. Určitě jsem si nemyslel, že bychom nepostoupili do play-off, ale určitě je to víc, než jsem očekával. Máme hodně mladý tým, ale věděl jsem, že je dost kvalitní.

Jak sis užil na delší dobu poslední zápas za Karlovy Vary, který jsi odehrál v pátek na Kladně?
Snažil jsem si ho co nejvíce užít, protože jsem věděl, že je to můj poslední zápas. Chtěl jsem hrát svou hru, ale hlavně jsem rád, že jsme vyhráli. Tak jsem se chtěl rozloučit.

Hecovali tě kluci před zápasem?
Říkali, že mi budou víc nahrávat, abych dal co nejvíc gólů. Nakonec to bylo ale spíš obráceně, když jsem měl tři nahrávky (úsměv).

Jak se s Tebou rozloučili spoluhráči?
Dali mi podepsané tričko všemi spoluhráči a společnou fotku, kterou vyrobili ráno před zápasem. Jsem velice rád, že jsme se mohli všichni společně rozloučit. Trenéři mi popřáli hodně štěstí, aby se mi dařilo a že budou rádi, pokud se spolu ještě potkáme.