HC Energie Karlovy Vary

V derby úspěšnější dorostenci Energie

K a r l o v y V a r y - Podkrušnohorské derby mělo na programu 12.kolo extraligy dorostu na stadionu v Dolní Kamenné. Po drtivé převaze v první třetině a zodpovědnému výkonu body za výhru zůstávají na domácím ledě. Velmi mrzet může opět inkasovaná branka jen několik vteřin před koncem zápasu, která již podruhé v řadě na domácím stadionu zabránila brankáři Marku Bendovi v radosti z čistého konta.
Extraliga dorostu, 12., po 6.10.2003
Karlovy Vary
Litvínov
3:1
2:0, 1:0, 0:1
Branky: 3. Kuběna (Štryncl, Moro), 10. Petružálek (Kalousek), 27. Hájek (Jan Bauer, Koktan) - 60. Mikeš (Brožovský, Nosek). Rozhodčí: Florian - Uřídil, Šmíd. Vyloučení: 4:7, navíc Salač (Lit) 5 + dku. Využití: 0:1. Diváci: 100.
Karlovy Vary: Benda, Mazanec, Boguský, Chotaš, Koktan, Mašek, Schmidt, Štryncl, Zmeškal, Bauer, Dudek, Hájek, Hartman, Kuběna, Moro, Pfistr, Petružálek, Račanský, Sláma, Slovák, Smolík, Kalousek.
Litvínov: Cach, Fikrt, Kubát, Kučera, Luxík, Martinka, Mašek, Matouš, Nekvinda, Nosek, Polák, Poživil, Rindoš, Rupec, Salač, Schon, Soukup, Vrtek, Zima, Gažur, Brožovský, Mikeš.

Komentář k utkání

Do zápasu se vrhli jako uragán hosté, ale nápor jim vydržel pouhou půlminutu, po zbytek třetiny byli jasně lepší domácí. První vážnou šancí zahrozily Karlovy Vary. Po minutě a půl hry vypálil Kalousek a hostující obrana mu dala dost prostoru i k dorážce. Brankář Cach obě střely vyrazil. Jen o několik vteřin později opět nebezpečně střílel Kalousek a po něm kapitán Bauer. Enormní tlak domácích již logicky musel vyústit brankou a také se na konci třetí minuty stalo. Od modré vyslal tvrdý projektil na branku hostů obránce Štryncl. Litvínovský brankář s problémy vyrazil, ale pouze k najíždějícímu Kuběnovi, pro něhož překonat brankáře nebyl velký problém – 1:0. Na konci čtvrté minuty rozjely Karlovy Vary kolotoč na jejímž konci stála střela Štryncla od modré. Ta prošla přes dva hráče až k brankáři, který sice neměl lehkou práci, ale situaci ustál. O dvě minuty nato se po velké chybě hostujícího obránce Martinka na obranné modré dostal do nájezdu Jan Bauer. Zvolil blafák, avšak v rozhodující chvíli puk nestačil zvednout přes beton brankáře díky sekeře, kterou mu uštědřil chybující obránce. Následnou přesilovku sice Energie odehrála velmi špatně, prakticky bez jediné střely, ale hned po ní se zrodil druhý gól. Pro vyhozený puk za branku Litvínova si dojel Jan Kalousek, svou rychlostí se zbavil obránce, objel branku a místo střely zvolil geniální přihrávku na zcela nepokrytého Martina Petružálka. Ten osamocen před brankou soupeře chladnokrevně usměrnil puk mezi betony brankáře Roberta Cacha – 2:0. Teprve po druhé obdržené brance se hosté dostali na více než pár sekund do obranného pásma Energie. Předvedli pěknou kombinaci i několik střel, kterým v cestě do sítě zabránil skvěle chytající Marek Benda, pro něhož situace nebyla vůbec jednoduchá, jelikož od začátku zápasu si v podstatě nesáhl na puk. Hned z protiútoku trefil pouze tyčku Dudek. Až do konce třetiny Energie soupeře až drtila, ale skóre se neměnilo ani po střelách Dudka, Koktana, ani po kombinaci řady Kuběna – Kalousek – Bauer – Mašek – Chotáš v přesilové hře. Naopak na konci ještě mohl zahrozit litvínovský Luxík. Jeho střelu do odkryté branky naštěstí tečoval mimo domácí obránce.

Do druhé třetiny vstoupili mnohem lépe hosté. Hned v úvodu několikrát stříleli Gažur a Zíma. Až do šesté minuty se Energie nedokázala dostat přes půlku. Litvínov velmi dobře kombinoval, ale ve střelách i koncovce byl bezzubý. Karlovarští junioři působili chvílemi až bezradným dojmem. Obrat nastal na konci šesté minuty. Prakticky 100% gól zmařil Schon, který netrefil puk před odkrytou domácí brankou. Naopak z protiútoku skórovali mladíci Energie. Ve skrumáži před brankou se dobře orientoval Hájek – 3:0. Následně mohl hned zvýšit Bauer, ale hostující brankář byl proti. Hra se vyrovnala a šancí ubylo. Nepomohly ani přesilové hry na obou stranách, ve kterých jednoznačně dominovaly oslabené týmy. Až na konci třetiny se vypravil do pásma soupeře domácí obránce Mašek. Prosadil se přes tři hráče až před brankáře Cacha, ale obtěžován obránci soupeře již neměl prostor k zakončení. Naopak na druhé straně měl velmi blízko ke snížení Petr Polák. Na modré čáře se v souboji jeden na jednoho prosadil přes domácího obránce. Z mezikruží nebezpečně vystřelil a měl i dostatek času k dorážkám! Brankář Energie Marek Benda se vyznamenal pohotovými zákroky.

Poslední třetina přinesla vyrovnanou hru s šancemi na obou stranách. První čtyři minuty se hra přelévala a k vidění byly i pěkné kombinace, ale prakticky bez střel na branku. Na konci čtvrté minuty zaujal průnikem z vlastní poloviny litvínovský Rindoš. Prokličkoval karlovarskou obranou, avšak koncovka nemohla domácího brankáře příliš ohrozit. Nato byl vyloučen hostující Mikeš a čekal se nápor domácích. Ten nejenže nenastal, ale více ze hry měli dokonce hosté, kteří několikrát nebezpečně vystřelili na branku. Velká šance Energie přišla až po přesilové hře. Kuběna přihrál před branku Morovi, který místo do odkryté branky střílel pouze do brankáře. Na začátku osmé minuty se rozsvítilo červené světlo za brankou domácích, naštěstí jen chybou brankového rozhodčí. Litvínov roztočil ve svém útočném pásmu kolotoč na jehož konci byly střely Salače a Poláka s následným závarem před brankou. Momentální psychické vypětí hostující Vlastimil Salač nevydržel a po hrubé urážce rozhodčího se poroučel do sprch s trestem pět + do konce utkání. Dlouhou přesilovou hru domácí nesehráli špatně. Mimo pěkných kombinací přišly i nebezpečné střely Bauera a Slováka, gól však nepadl. Naopak na konci přesilové hry výrazně zahrozil z úniku Litvínov střelami Rindoše a Soukupa. Když neproměnil svou šanci Kalousek, který se ocitl sám před brankářem, ani na druhé straně Nosek, Mikeš a ve 100% šanci opět Nosek, zůstal nezměněný stav až do poslední minuty. Stejně jako v posledním domácím utkání s Ústím nad Labem, i tentokráte inkasovali domácí jen několik vteřin před závěrečnou sirénou. Po akci na jeden dotek po ose Nosek – Brožovský – Mikeš, poslední jmenovaný vstřelil 18. vteřin před koncem čestný úspěch hostů.