HC Energie Karlovy Vary

Defenzivní partie vítěze neurčila

K a r l o v y V a r y - Hráči Karlových Varů dnes narazili na soupeře s tuhou obranou a velmi kvalitním golmanem Zdeňkem Orctem, jenž místy předváděl až neuvěřitelné zákroky. Na začátku druhé třetiny se Kladesnkým podařilo vsítit branku. Miloslav Hořava, syn trenéra K. Varů, zasunul mazácky puk mezi betony brankáře Fraňka. Poté se Kladno usídlilo ve středním pásmu a soustředilo se na bránění jednogólového vedení. To přeťal až v 57. minutě domácí Jan Alinč, jenž v oslabení po Tvrdíkově vyhraném vhazování a následné přihrávce zavěsil pod horní tyč Orctovy branky. Ani po prodloužení se stav nezměnil a po třetinách 0:0, 0:1 a 1:0 - 0:0 skončilo střetnutí smírně 1:1.
Tipsport Extraliga, 12. kolo, ne 12.10.2003
Karlovy Vary
Kladno
1:1p
0:0, 0:1, 1:0 - 0:0
Branky: 57. Alinč (Tvrdík) - 23. M. Hořava ml. (Kalla, V. Bílek). Rozhodčí: Homola - Čížek, Padevět. Vyloučení: 4:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 4068.
Karlovy Vary: Franěk - D. Hájek, Ptáček, Rodin, Bauer, Galvas, Vantroba - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - Tvrdík, Alinč, Petr Kumstát (36. Košťál) - Netík, Lipianský, Bednařík - V. Polák, Bacul, Kraus
Kladno: Orct - Zeman, Kasík, V. Čech, P. Hořava, Malena, Sláma - Jankových, Frolík, Martin Procházka - V. Bílek, Kalla, M. Hořava ml. - Kysela, Pazourek, Klimt - Lažo, Zajíc, Horna

Komentář k utkání

Početné tábory fanoušků připravily všem aktérům dnešního střetnutí skutečně bouřlivou atmosféru již dlouhou dobu před úvodním vhazováním.

Nebývalá kulisa ještě zesílila při bekhendovém pokusu Václava Skuhravého ze 2. minuty. Když o chvíli později rozezvučel Jankových boční konstrukci Fraňkovy klece, byl by naopak slyšet spadnout i pověstný špendlík.

Počáteční pokusy o nápor se postupem času začaly vytrácet. Už po deseti minutách bylo jasné, že důsledná defenzíva je vlastní oběma dnešním soupeřům. Prosadit se podařilo jen Němčickému s nápaditým objetím branky a Alinčovu nedotaženému blafáku.

Karlovy Vary se pokusily o malý zázrak při vyloučení veterána Kasíka. Jenže jako už tolikrát skončilo snažení jen dlouhým obléháním Orctovy svatyně, či nepřesnou tečí Jána Lipianského.

Třetina takřka bez přerušení i jasných gólových příležitostí skončila za neuvěřitelných 24 minut čistého času zaslouženou bezbrankovou remízou.

Ve druhé části již obranná taktika na karlovarské straně musela stranou. Přesně sto vteřin poté, co se znovu rozeběhla časomíra, převzal od Kally kotouč další bývalý hráč Energie Miloslav Hořava. Projektil staršího syna domácího kouče si proklestil cestu Fraňkovými betony až za brankovou čáru.

Buldoci povzbuzení první trefou nedali západočeským zadákům vydechnout ani v následujících okamžicích. Sám proti Kyselovi musel hasit další pohromu Petr Franěk.

Chvíle klidu přišla pro domácí brankářskou oporu v polovině zápasu při útočných manévrech čtvrté útočné formace. Polákovu chytrému křížnému bekhendu scházely jen centimetry.

Z šedi hokejové nudy zableskla pouze obrovská šance Martina Procházky podpořená důrazně dorážejícím Kasíkem. Franěk po odpískání mohl jen zlostně zahodit kotouč na znamení nespokojenosti s hrou svých spoluhráčů.

Možná i oprávněné kritika způsobila, že samý závěr prostředního dějství již patřil domácímu výběru. Obrovský závar s několikerými dorážkami Netíka, Lipianského i Bednaříka vyrovnání nepřinesl. Cestu za Orctova záda si nenašla ani přesilovková dělovka Ptáčka, a proto do závěrečné části vstupovali s těsným vedením kladenští Buldoci.

Karlovarští vlétli do poslední dvacetiminutovky jako vyměnění. Zaražený soupeř jen těžko pokrýval vířivý pohyb nažhaveného domácího kolektivu. V tribunách hluboce zahučelo, když Alinče z bezprostřední blízkosti vychytal fantastickým zásahem Zdeněk Orct.

Neprosadil se ani z pravého kruhu střílející Tvrdík. Neúspěšný byl i drzý průnik Lipianského. Brejkovou situaci tří útočníku na dva bránící hráče nedotáhla do zdárného konce elitní Svobodova řada.

Ideální šanci vyrovnat spálil v 55. minutě Michal Tvrdík. V oslabení nechala bez povšimnutí bránící kladenská čtveřice kotouč mezi kruhy. Agilní křídlo tentokrát svůj zabijácký instinkt neprokázalo a zamířilo vlevo od středočeské klece.

Kladenské akcie výrazně stouply v 57. minutě, když si za podražení odešel k časoměřičům odpočinout Netík. Náhle však přišel nečekaný úder! Před brankovištěm velmi aktivní Tvrdík našel zapomenutého Jana Alinče, který nekompromisní ranou pod horní tyčku zařídil domácím jeden bod. O druhý, prémiový, se týmy pokoušely v následném prodloužení.

Obrovskou příležitost k jeho zisku získali domácí díky vyloučení Kasíka. Energetici však drtivý tlak umocněný navíc tím, že kladenský kapitán Zajíc hrál téměř minutu bez zlomené hole, ke vstřelení druhé branky nevyužili.

Výborný Orct lapil i dělovku Ptáčka. A když se neujal ani projektil Miroslava Vantroby, zůstalo u stavu, jaký platil i po šedesáti minutách.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Karlovy Vary): "Chtěli jsme dát gól hned zpočátku, ale to se nám nepodařilo a nakonec jsme byli rádi, že jsme ho dali alespoň v 57. minutě v oslabení. Nakonec jsme s bodem spokojeni. V prodloužení mělo naše mužstvo víc šancí, ale takový je hokej. Výkon svých dvou synů v dresu Kladna jsem ani nesledoval, maximálně jim mohu pogratulovat k bodu."

Vladimír Evan (Kladno): "S bodem jsme každopádně spokojeni. Zápas začal ve vysokém tempu a dvě třetiny byl naprosto vyrovnaný. Ve třetí třetině byly Karlovy Vary lepší. Zápas měl každopádně velmi dobrou úroveň."

Související články

Ohlasy k zápasu | po 13.10.2003

S remízou je spokojenost!