HC Energie Karlovy Vary

Kontroloval, jestli z toho manželka neporodila. Černoch slaví na mistrovství první gól

Sezóna mu vyšla skvěle, byl nominován do reprezentace. Během přípravných zápasů se finskému trenérovi českého národního týmu zalíbil natolik, že jej povolal na finálový turnaj. Jiří Černoch zažívá snovou sezónu a podařilo se mu jej vyšperkovat hned v prvním zápase šampionátu. Jednu branku vstřelil, druhou mu neuznali, i tak byl ale ohromně šťastný.

Jiří, po zápase hned s telefonem v ruce, už přijímáte gratulace za první gól na mistrovství světa?
Ne to ne, já jsem radši koukal, jestli manželka z toho zápasu neporodila, takže jsem koukal, jestli nepíše. A neporodila, píše mi, že dobrý.

Takže tohle pro vás bude téma napříč celým světovým šampionátem?
Samozřejmě mám strach, když na to kouká, aby ji to nějak nerozhodilo, ale snad ne. Myslím, že vše bude dobré. Hlavní je, že jsme vyhráli.

Pojďme k hokeji. Poměrně dlouho vám trvalo, než jste dokázali překonat britskou obranu, tak v čem to bylo těžké?
Gólman chytal výborně. Věděli jsme, že musíme dát gól, aby se hra trošku převrátila v náš prospěch, ale oni hráli hrozně obětavě. Přesně tohle jsme čekali, že to tak bude, že než dáme gól, tak se s nimi budeme prát.

Vaše premiéra na mistrovství a hned gól. Co vám stihlo proběhnout hlavou?
Myslím, že asi obrovská úleva, že si to z toho seznamu můžu odškrtnout. Měl jsem samozřejmě strašnou radost, je to pro mě největší turnaj a hned tady dát gól, takže hlavně pocit štěstí a úlevy.

Máte puk za svůj gól? Kam si ho vystavíte?
Mám puk, mám. Michal Jordán mi ho vzal, takže už to ho tam mám na skříňce, tak se těším, až si ho někde vystavím.

Jak to bylo u té druhé branky, kdy jste zpracovával kotouč rukavicí?
Nejdřív jsem to tečoval, odrazilo se mi to nahoru, tak jsem si to chtěl rukavicí hodit dolů, nějak do toho ještě skočil gólman. Snažil jsem se ještě puk zahrát, aby to byl gól, sám jsem nevěděl, jestli se mi to povedlo. Když jsem přišel na střídačku, tak mi to trenér ukazoval na tabletu a nějak jsme se shodli, že to vypadá, že jsem se toho dotknul, bohužel rozhodčí neuznali. Bylo by to fajn, ale za daného stavu mě to moc netrápilo.

Turnaj jde rychle za sebou, v neděli hned zápas se Švédskem. Ti mají na soupisce málo hráčů, protože čekají na posily z NHL. Mohlo by tohle hrát roli?
Podmínky jsou pro každého stejné, oni taky dnes hráli, takže v tom rozdíl nebude. Od Švédů asi víme, co nás čeká, samozřejmě budeme chtít zápas zvládnout a přidat tři body do tabulky.

Přiznejme si, nad Velkou Británií to bylo povinné vítězství na úvod. Teď už ale od Švédska začne to mistrovství tak ,jak ho známe...
Samozřejmě to byl zápas, který bychom měli vyhrávat a jsem rád, že jsme to výhrou potvrdili. V neděli nás čeká jeden z nejtěžších soupeřů, které tady můžeme potkat, takže to pro nás bude takový pořádný vstup do turnaje hrát s takhle velkým týmem.

Jaké to bylo hrát před příjemně zaplněnou halou českými fanoušky? Byli slyšet?
Bylo to super. Chvílemi jsme opravdu nevěděl, jestli jsme ve Finsku nebo v Česku a jsem strašně rád, že si tolik lidí našlo cestu až sem do Finska, i když je to dálka. Určitě byli slyšet i vidět, doufám že si to užili a že jich bude co nejvíc na každý nás zápas.

Od trenéra máte nastavený nějaký systém, který se zdá být složitější aplikovat proti méně hokejovým zemím, dá se to tak říct?
Určitě se tam dnes objevovaly věci, co jsme ještě nepoznali, protože všichni soupeři hráli třeba systém, že nechodili tolik napadat a Britové do toho někdy šli úplně bezhlavě, takže to pro nás byla trošku novinka. Vypořádali jsme se s tím, dostali jsme pokyny, jak proti tomu hrát a to jsme plnili. Myslím, že jsme schopní zareagovat na každého soupeře. U Švédů víme, jak budou hrát, takže je to jen nás.

A jak na vás Švédi budou hrát?
Jako vždycky. Trpělivě. I když jste říkal, že mají málo hráčů na soupisce, tak jsou to všechno top hráči, takže určitě to bude těžký zápas, budou rozhodovat maličkosti. Jak zachytají brankáři, jak nám půjdou přesilovky, oslabení...

Jak se těšíte na souboj třeba s Larssonem či Dahlinem?
Samozřejmě to jsou hráči, proti kterým mě nikdy nenapadlo, že si zahraju, takže... A takových hráčů je tu spousta. Jsem na to sám zvědavý, jak to bude vypadat. Něco jiného je, když se na ně kouknete v televizi, nebo nějaké sestřihy na internetu a něco jiného když proti nim hrajete. Upřímně se na to docela těším.